Hlavní obsah

Domácí rozpočet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Domácí rozpočet

Zajímavý článek ze Zemědělského kalendáře 1985 - autorka Eva Hanišová

Článek

Každá domácnost je vlastně jakýsi stát v malém a tak jako stát potřebuje i ona pevný finanční rozpočet. Každá rodina si rozpočet sestavuje podle svých zvyklostí a potřeb.

Finanční rozpočet musí udržet v rovnováze příjem a vydání. Pamatujeme na všechny položky, které jsou nutné k vedení domácnosti. Můžeme je rozdělit na položky „pevné“ nebo „stálé“, na kterých nemůžeme nic ušetřit a které se nemění, a na položky „pohyblivé“.

K pevným položkám počítáme sdružené inkaso, základní sazbu za telefon, splátky půjček, poplatky za školní a závodní stravování, dopravné, kapesné aj.

K pohyblivým položkám patří hlavně položky určené na jídlo, dále vodné, poplatky za spotřebu topiva, plynu a elektřiny ("doplatky"), náklady na prací, čisticí, úklidové, ale i kosmetické prostředky, ošacení, kulturu, různé opravy, popřípadě dárky a jiné.

Při sestavování rozpočtu nejprve zjistíme výši nezbytných výdajů, které se každý měsíc opakují ("pevné" položky). K tomu přidáme obnos nutný na údržbu domácnosti (praní, čištění, nutná údržba bytu atd.). Zbývající obnos je určen na stravu, výdaje na kulturu a jako rezerva na některé sice nutné, ale nepravidelně se opakující výdaje (opravy v bytě, malování).

V některých domácnostech se očekávané výdaje podrobně rozepisují a podle takového předem rozváženého rozpočtu se potom hospodaří. Tento způsob je důkladnější, přesnější, výdaje jsou rovnoměrnější a celkem úměrně rozvržené. Měli by ho používat hlavně mladí manželé, kteří ještě nemají dostatek zkušeností se samostatným hospodařením. Zapisovaná vydání je také naučí znát ceny.

Tam, kde chybí čas i trpělivost k vedení podrobného rozpočtu, ale nechybějí dlouholeté zkušenosti, osvědčilo se obálkové hospodaření. I v tomto případě je ovšem nutno vždy udělat předběžný rozpočet a každé z pevných i pohyblivých položek vyhradíme potom jednu obálku s příslušným obnosem.

Denní výdaje spolu se zakoupeným množstvím zboží si pečlivě zaznamenáváme. Účetnictví musí být jednoduché, přehledné a pravdivé. Za týden nebo měsíc položky přepisujeme do ročního přehledu, ze kterého se poučíme o sestavování rozpočtu na příští rok. V ročním přehledu se také zobrazí možná úspora, nebo naopak větší potřeba (dospívání dětí, nutnost oprav v bytě).

Neuvážené, třeba drobné výdaje značně narušují rozpočet, zvláště, jsou-li častější.

Půjčky svádějí k vydání, ale někdy se těžko splácejí. Uvažme proto, zda příliš nezatíží rodinný rozpočet.

Paragony od zakoupených věcí vždy schováváme pro případ reklamace. Na jejich rubovou stranu zapisujeme místo a datum nákupu, popřípadě k nim připojíme záruční list.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám