Hlavní obsah

Mohou za to jen rodiče?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Páteční příloha zemědělských novin, číslo 33, 15. srpna 1969 „Náš domov“ - autor Dr. J. Prchal

Článek

Jeden můj příbuzný, moudrý a zkušený člověk, mě vyzval, abych napsal sloupek o malém zájmu rodičů o děti a o jeho následcích. Jako příklad uvedl dospívajícího chlapce-studenta střední školy, který opouštěl v noci tajně internát, potuloval se s partou po městě a jeho okolí a dopouštěl se trestných činů. Rodina se mu prý málo věnovala, a výsledek nedostatečné péče se brzy projevil.

Neznám případ, který popsal, a přesto bych se nad ním chtěl zamyslet. S výchovou je to totiž mnohem složitější, než se nám na první pohled zdá. Často si to však neuvědomujeme a jsme ochotni odsoudit, ba zatratit rodiče, kterým to s dítětem nevyšlo.

Ovšemže záleží především na rodičích, na jejich kvalitě, morálním profilu, na jejich každodenním příkladu a vychovatelské zdatnosti. Kdo ví jak na to, a dovede s dětmi zacházet, kdo se o ně upřímně zajímá, má větší naději nežli ten, kdo má o výchově jen mlhavé představy, improvizuje ze dne na den, komu jsou děti na obtíž. Ale ani ti nejpoučenější a nejlepší - budiž to jasně řečeno - nemají záruku, že jejich výchova bude úspěšná. Dítě totiž nežije pouze v rodině. Na jeho formování nemají vliv jenom rodiče, nýbrž všichni lidé, s nimiž se stýká: ti z nejbližšího okolí, které potkává cestou ze školy a do školy, učitelé a spolužáci, vychovatelky a děti v družině, návštěvníci kina a divadla, cestující v autobusu, ve vlaku, v tramvaji … Kolik dětí zkazí například nevhodní kamarádi a kamarádky! Známe čtrnáctileté kuřáky - jejich rodiče vůbec nekouří - a jen o málo starší pijany alkoholických nápojů - a rodiče jsou přísní abstinenti. Zkusili to několikrát s kamarády na chatě, okoukali to po nich a nyní využívají každé příležitosti, aby se „ukázali“ jako dospělí. Právě v období dospívání je největší nebezpečí špatných příkladů, proto pozor na lidi, s nimiž se dítě stýká!

Záleží velmi na tom, co děti kolem sebe vidí. A protože vidí dost špatného, může se někdy stát, že je to poznamená, i když jejich rodiče jsou řádní lidé. Buďme proto uvážliví a chraňme se ukvapených závěrů, abychom zbytečně neublížili.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám