Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zákaz klecového chovu slepic je v pořádku, přichází ale brzy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdeňka z Babic

Českým producentům vajec může zákaz ztížit konkurenceschopnost, jestliže v ČR přijde dříve než v okolních zemích. A to se zřejmě stane.

Článek

Ke konci roku 2020 koloběh boje za zrušení klecového chovu slepic (králíků, kuřat, hus,…) dospěl ke svému konci. Poslanecká sněmovna, Senát a nakonec podpis prezidenta byly definitivním potvrzením toho, že od roku 2027 bude chov v klecích v České republice zakázán.

Nejvýznamnější dopad bude mít tento zákaz na české producenty vajec, u nichž jsme soběstační z 86 % a není žádným překvapením, že zbylou poptávku většinově pokryje náš soused Polsko, za kterým je s velkým odstupem Lotyšsko, Slovensko, Španělsko, Německo. Tento poměr se však může velmi rychle otočit, jestliže budou po zákazu klecového chovu česká vejce dražší než vejce ze zemí bez zákazu klecového chovu.

Klecový chov nosnic v ČR

U českých producentů vajec je klecový chov zastoupen z 58 %. Pro porovnání - v Polsku je 72% nosnic chováno v klecích a na Slovensku dokonce 74 %. Navíc Česko už jednu „revoluci“ v klecovém chovu zažilo. V roce 2012 byl zakázán tzv. neobohacený klecový chov. Jedna slepice v kleci pro sebe měla prostor 550 cm2 (což je čtverec o rozměrech cca 23 cm x 23 cm) a přešlo se na tzv. obohacený klecový chov. Ten „významně“ zvětšil prostor pro jednu slepici na 750 cm2 (cca 27 cm x 27 cm). Ale ani tato úprava se nezdála dostatečná mnohým ochráncům zvířat.

Podpora zákazu klecového chovu u veřejnosti


K úplnému zrušení obohaceného klecového chovu přispěla i masivní kampaň, ve které se do klece nechala zavřít řada známých osobností. A podpoře se zákaz těšil i u drtivé většiny respondentů průzkumu: 78 %. Co se týká ceny - většina by koupila česká vejce i přes jejich vyšší cenu a jen 5 % dotázaných by si koupilo levnější vejce z dovozu.

Evropská unie je se zákazem pozadu

Před záplavou vajec ze zahraniční produkce měl Česko zachránit celounijní zákaz klecového chovu, o kterém se mluví na půdě evropského parlamentu. V debatách se objevoval právě rok 2027. Ušetřeny by nezůstaly ani třetí země, ze kterých by se mohly dovážet jen vejce vyprodukovaná mimo klecové chovy. Ovšem tato dohoda je v nedohlednu.

Reálným scénářem je to, že ceny domácích vajec vzrostou vlivem investicí na přestavbu drůbežáren a zahraniční dovozové z klecových chovů budou stále o poznání levnější. A i když je nám mnohdy líto namačkaných slepiček v klecích, cena je pro mnohé rozhodujícím faktorem. A tak může dojít k tomu, že zahraniční vejce vytlačí z trhu česká vejce a české drůbežárny se s klesající poptávkou nevyrovnají a ukončí produkci. A když nebudou mít zahraniční vejce konkurenci, mohou si v budoucnu cenu nastavit, jak chtějí.

A tak se čeští producenti mohou jen modlit, aby se data z průzkumu nemýlila a 78 % dotázaných si česká vejce koupí i přes dvojnásobnou cenu. A že tak budoucí vajíčka od „šťastných“ slepiček obstojí v konkurenci vajíček od jejich „smutných“ klecových kolegyň.

P.S. Průzkumu o zákazu klecového chovu se účastnilo 1003 respondentů. Hlasujte dole v anketě, jak to máte s koupí vajec vy!

Anketa

Jakému balení vajec dáte přednost?
10 ks z klecového chovu: 30 Kč
68,8 %
10 ks z podestýlkového chovu: 50 Kč
18,8 %
10 ks z volného chovu: 100 Kč
12,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 48 čtenářů.

---
Více informací o tématu:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz