Hlavní obsah
Lidé a společnost

Dobrodruh a miliardář Steve Fossett: život jako z románu ukončila záhadná nehoda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Francesco Ungaro / pexels.com

Život Steva Fossetta byl dobrodružnou jízdou, která ho zavedla od hor, přes moře až do leteckých výšin. „Lovec větru“ by 22. dubna oslavil 80 let.

Článek

James Steven Fossett se narodil 22. dubna 1944 ve městě Jackson ve státě Tennessee v USA. Po dokončení studií ekonomie na Stanfordově a Washingtonově univerzitě, se začal věnovat podnikání a investicím, což mu později zajistilo finanční prostředky pro jeho dobrodružné aktivity.

V mládí byl členem skautu a projevoval neuvěřitelnou odvahu a touhu po dobrodružství. Překonal mnoho sportovních výzev - lezl po horách, přeplaval kanál La Manche, plavil se na jachtě, zúčastnil se závodu psích spřežení i automobilového závodu 24 hodin Le Mans.

Obloha mu byla druhým domovem

Jeho vášní se však stalo letectví. Provedl první lety balónem nad Asií, Afrikou, Evropou a Jižní Amerikou, stejně jako přes jižní Atlantik, jižní Pacifik, Indický oceán i Tichý oceán. Steve Fossett se několikrát pokoušel obletět svět. Povedlo se mu to na šestý pokus, když mu let kolem světa trval 13 a půl dne a uletěl přitom 19 428 mil (31 266 km). S balónem Spirit of Freedom startoval 19. června 2002 z Northamu v Austrálii, kde 2. července také přistál.

S rozvojem letadel si osvojil také dovednost pilota. V roce 2005 se stal vůbec prvním člověkem, který letadlem obletěl zeměkouli za 67 hodin, aniž by musel přistát a doplnit palivo. Když už doletěl dále, než kdokoli předtím, zkusil letět tak vysoko, jak jen to šlo. Dosáhl rekordní výšky 50 722 stop (15,4 km).

Zmizení nad Sierra Nevadou

V září 2007 Steve Fossett nečekaně zmizel během letu v jednomotorovém letounu ze soukromého ranče v Nevadě. Neměl u sebe padák a z transpondéru letadla se nepodařilo zachytit nouzový signál.

Dobrovolníci i úřady zahájili rozsáhlé pátrání na zemi i ze vzduchu za pomocí letadel. Po několika bezvýsledných týdnech bylo pátrání zrušeno. Po pěti měsících byl Steve Fossett chicagským soudem oficiálně prohlášen za mrtvého.

Turisté nakonec 3. října 2008 náhodou objevili části havarovaného letadla a lidské ostatky. Vyšetřovatelé později označili jako příčinu tragického pádu letadla silné turbulence.

I přes nečekanou a tragickou smrt žije nadále dědictví Steva Fossetta jako inspirace pro další dobrodruhy a průzkumníky po celém světě.

- - -

Zdroje:

FOSSETT, Steve. Lovec větru: Steve Fossett - vlastní životopis. Řitka: Daranus, 2008. ISBN 978-80-86983-59-2.

https://sandiegoairandspace.org/hall-of-fame/honoree/steve-fossett

http://stevefossett.com/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz