Hlavní obsah
Lidé a společnost

E. A. Cernan: Třikrát byl ve vesmíru, ale málem zemřel při návštěvě Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Píše se prosinec 1972, když po dvanácti dnech strávených ve vesmíru bezpečně přistává v Tichém oceánu posádka letu Apollo 17. Kdo v té době mohl tušit, že jde na dlouhou dobu o poslední vesmírné cestovatele, kteří stanuli na povrchu Měsíce.

Článek

Účastníkem mise byl i Eugene Andrew „Gene“ Cernan s československými kořeny, který by 14. března oslavil 90 let. Jeho otec Andrew Čerňan byl slovenského původu a matka Rozálie Cihlářová českého. Eugene Cernan nebyl žádným vesmírným nováčkem, mise s Apollem 17 byla již třetí v pořadí. Předchozí lety absolvoval v roce 1966 s misí Gemini IX a v roce 1969 s misí Apollo 10. 

Mise Gemini IX ve stínu tragédie

Eugene Cernan v pozici druhého pilota a velitel mise Thomas Stafford byli „jen“ záložní posádkou letu. Původně měli letět Elliott See a Charles Bassett, kteří však tragicky zahynuli pouhé tři měsíce před startem, když letadlo, ve kterém cestovali, nezvládlo přistávací manévr. Jakoby tato tragédie předznamenala smůlu, se kterou se astronauti mise Gemini IX potýkali. Dle letového plánu se měli spojit s nepilotovaným tělesem Agena (upravený raketový stupeň vypuštěný na oběžnou dráhu), ale až při přiblížení zjistili, že to nebude možné kvůli krytu, který na tělese zčásti zůstal. Rovněž vyzkoušení prototypu „raketového batohu“, který měl usnadnit pohyb v kosmu, se nezdařilo. Tato autonomní manévrovací jednotka byla umístěna zvnějšku na zádi kabiny, kam se musel Cernan dostat ve svém skafandru. Problémem bylo, že natlakovaný oblek byl tak tuhý, že se nechtěl vůbec ohnout a on sám ho přirovnal k brnění. Pohyb, manévrování, otáčení ventilů, to vše trvalo násobně déle, než se očekávalo. Astronaut se začínal potit, tepová frekvence mu rostla ke 180 tepům za minutu a hledí obleku se nebezpečně zamlžovalo. Přes velkou snahu byl pokus po 128 minutách kvůli vysokému riziku odvolán. Ale jak se říká: Všechno zlé je pro něco dobré, inženýři NASA se z nezdarů poučili. Další skafandry už nebyly chlazeny vzduchem, ale vodou, která cirkulovala v tenkých trubičkách v blízkosti kůže astronauta a bránila tak přehřátí organismu. Posádka se vrátila na Zemi po třech dnech.

Apollo 10: Generální zkouška před přistáním na Měsíci

V misi Apollo 10 doplnil dvojici Cernan - Stafford, třetí astronaut John Young. Ten zůstal ve velitelském a servisním modulu (CSM) a jeho kolegové se vypravili v lunárním modulu (nazvaném Snoopy, podle kresleného seriálové pejska) pouhých 14,4 kilometru nad povrch Měsíce, odkud pořídili několik snímků Moře klidu - plánovaného místa přistání pro Apollo 11. Po čtyřech obletech se znovu připojili k CSM. Mise trvající čtyři dny měla prověřit funkčnost všech zařízení a procedur. Zajímavostí bylo, že se NASA pojistila, aby se astronauté nepokusili o přistání na Měsíci. V nádržích bylo méně paliva, proto kdyby se posádka rozhodla přistát, nestačilo by jim na bezpečný návrat k CSM.

Apollo 17: Sbohem, Měsíci

Poslední mise s přistáním na Měsíc měla převážně vědecký účel. Velitelem letu byl Cernan, měsíční modul Challenger pilotoval geolog Harrison „Jack“ Schmitt a pilotem velitelského modulu byl Ronald Evans. Cernan společně s Schmittem přistáli při okraji Moře jasu. Pro pohyb na Měsíci jim byl k dispozici dvoumístný měsíční vůz (Lunar roving vehicle), který vyrobila společnost Boeing. Toto vozítko vážilo pouhých 206 kilogramů, dosahovalo maximální rychlosti 18,6 km/h a bylo poháněno čtyřmi bateriovými elektromotory. Hlavní pozornost astronautů se soustředila na sběr hornin a studium skalního podloží. Během výpravy narazili Cernan se Schmittem na zvláštní oranžovou skvrnu. Po bližším prozkoumání se ukázalo, že je to vrstva přirozeně se vyskytujícího skla sopečného původu. Téměř dvoutýdenní výprava byla úspěšně dovršena přistáním v Tichém oceánu poblíž souostroví Samoa.

Pád vrtulníku

Eugene Cernan byl hrdý na svůj původ a na oba lety s Apollem s sebou vzal československou vlajku. Rovněž třikrát navštívil Československo/Česko, což se mu málem stalo osudným. Při návštěvě v roce 2001 a cestě vrtulníkem z Prahy do Bernartic u Milevska přestala fungovat čerpadla, která přečerpávají palivo z bočních nádrží do spotřební nádrže. Vrtulník, na jehož palubě byl i kosmonaut Vladimír Remek, tak spadl z výšky 100 metrů. Nejhůře nehodu odnesla se středně těžkými zraněními posádka, cestující vyvázli převážně s lehkými zraněními. 

Eugene Cernan zemřel v roce 2017 v Houstonu ve věku 82 let a byl pohřben se všemi vojenskými poctami na Texaském státním hřbitově.

Foto: Wikimedia Commons

Zdroje:

SPARROW, Giles. Vesmírné výpravy: od prvních krůčků po práh mezihvězdného prostoru. Druhé, aktualizované vydání. Přeložil Štěpán JINDRA. Universum (Knižní klub). V Praze: Knižní klub, 2019. ISBN 9788024263045.
 
TORRUBIANO, Paco. Vesmír: velká encyklopedie. Ilustroval Toni RODRÍGUEZ, přeložila Hana JOVANOVIČOVÁ. Říčany: Sun, 2021. ISBN 978-80-7567-835-5.

Remembering Gene Cernan. Nasa.gov. https://www.nasa.gov/missions/apollo/apollo-17/remembering-gene-cernan/. Accessed March 13, 2024.
 
Lunar roving vehicle. Nasa.gov. https://www.nasa.gov/stem-content/lunar-roving-vehicle/. Accessed March 13, 2024.

Gemini IX. Nasa.gov.https://www.nasa.gov/mission/gemini-ix/. Accessed March 13, 2024.

Krejčí P. MI-8PS-9 „0829“ (ex B-8829). 62. vrtulníková letka. 6. základna transportního letectva Praha- Kbely. Okrouhlá okr. Písek 28.10.2001. Leteckabadatelna.cz. http://www.leteckabadatelna.cz/havarie-a-sestrely/detail/906/. Accessed March 13, 2024.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz