Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Exotická lantana: z chlouby botanických zahrad vyvrhelem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Zdeňka z Babic

Těžko uvěřit, že tato kráska je v mnohých subtropických a tropických oblastech invazivním druhem. Seznamte se s liborou, kterou najdete i v nabídce tuzemských zahradnictví.

Článek

Libora neboli lantana je rod rostlin či spíše keřů původem z amerických tropů, který zahrnuje asi 110 druhů. Do Evropy byla přivezena nizozemskými průzkumníky a odtud už byl jen krůček k tomu, aby okouzlila celý svět. Koncem 19. století přicestovala jako okrasná zahradní rostlina do Austrálie, na Srí Lance byla pěstována v Královské botanické zahradě a třeba do Indie ji přivezli Britové. Tam všude se velmi dobře přizpůsobila místnímu klimatu, našla své příznivce a rychle zdomácněla.

Foto: Zdeňka z Babic

Libora měňavá

Pěstování v Česku

V mírných oblastech se dá od jara do podzimu pěstovat v truhlíku nebo venku, na přezimování je nutné ji přemístit do světlé místnosti s teplotou 5 - 10°C. Dorůstá výšky kolem 50 centimetrů a vyniká úchvatným květenstvím. Trubkovité květy mají čtyři okvětní lístky, které změní barvu po opylení. Typicky z bílé na žlutou, ze žluté na oranžovou, červenou nebo fialovou. Po odkvětu je plodem peckovice zelené barvy měnící se časem ve fialovou.

Foto: Zdeňka z Babic

Libora měňavá

Jedovatost

Některé druhy libor jsou jedovaté, a podobně jako u nás ořešák, vylučují do půdy kolem sebe alelopatické chemikálie, které brání růstu okolních rostlin. Neškodí však jen rostlinám, ale i hospodářským zvířatům, kterým po požití dokáží přivodit gastroenteritidu, žloutenku, průjem. Zvířata následně umírají na selhání jater a ledvin. Nezralé plody jsou jedovaté i pro člověka, zralé se dají konzumovat.

Foto: Zdeňka z Babic

Libora měňavá

Pád z výšin

Přizpůsobivost novému klimatu je pro liboru nejen darem, ale i prokletím. V tropických oblastech dorůstá obvykle výšky kolem 2 metrů a skvěle tak dokáže konkurovat domácím rostlinám. Ty pozvolna vytlačuje z jejich přirozeného prostředí, protože jí nevadí sucho, vlhko, druh půdy ani přímé slunce. Jedinou Achillovou patou je pro ni stín. Kvůli své adaptabilitě je libora ve více než 60 zemích světa klasifikována jako silně invazivní druh. V Africe je nepopulární i kvůli tomu, že se v jejích hustých houštinách ukrývají mouchy tse-tse a komáři, kteří přenášejí malárii.

Pěstování libor je zakázáno v Austrálii, Africe, Indii, JAR a mnohých tropických a subtropických oblastech. Výjimku mají pouze speciálně vyšlechtěné sterilní kultivary. V mírném pásu libora dosud není hrozbou, její výsadbou si tak můžete zkrášlit nejeden kout zahrady.

- - -

Zdroje:

https://en.wikipedia.org/wiki/Lantana

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz