Hlavní obsah
Příroda a ekologie

FOTO: Vinaři i zahrádkáři smutní, mráz poškodil úrodu. Škody půjdou do stovek milionů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdeňka z Babic

Brzký nástup teplého počasí, následovaný ranními mrazíky si v posledních dnech vybírá svou daň. Nezvykle vysoké teploty probudily mízu ve stromech, keřích, a ty tak jsou zranitelné vůči nízkým teplotám.

Článek

Citlivé květy

Největší škody napáchaly mrazíky na částech rostlin, které jsou dužnaté a mají vyšší obsah vody, na nových listech a na květech. To, že je květ poškozený, se pozná vývojem zbarvení. Ztmavnou, hnědnou a následně odumírají. Poupata, rozkvetlé květy i malé plody těsně po odkvětu jsou nesmírně citlivé na nízké teploty. Již při -3°C mohou být poškozena poupata a pouhý jeden stupeň pod nulou je kritický pro malé plody.

Finanční ztráty: stovky milionů

Svaz vinařů již nyní odhaduje finanční ztráty na stovky milionů korun a bohužel se dá předpokládat, že sčítání škod není u konce. Mrazíky mají totiž dle posledních předpovědí počasí trvat až do pátku. Zatím v Čechách pomrzlo 40% vinohradů, na Moravě se škody stále sčítají.

Jak zachránit úrodu

K ochraně keřů před mrazy se používají parafínové svíce. Ty svým plamenem zvyšují teplotu v sadu nebo na vinici. Jedná se ovšem o poměrně finančně náročné řešení. Na plochu jednoho hektaru (100 × 100 metrů) je výrobcem doporučeno rozmístit cca 200 kusů svící za předpokladu mrazu -2° C. Při ceně 500 Kč bez DPH za jeden kus svíce se malý vinař dostane na částku 100 000 Kč bez DPH. Pokud je očekáván mráz - 4°C, měl by vinař použít až 400 kusů svící. To znamená 200 000 Kč bez DPH. Ochránit větší sad či vinici může vyjít řádově i na miliony.

Zbývá jen doufat, že mrazíky nebudou trvat delší dobu, a stromy a keře budou mít šanci znovu obrašit. Jinak vynaložené úsilí nejen zemědělců, ale i nás domácích pěstitelů, přijde vniveč.

- - -

Níže si můžete prohlédnout následky ranního mrazíku. Při procházce zahradou se jen těžko dívá na zčernalé listy mladého ořešáku, vinnou révu. Nečekaně i jinak běžně odolný břečťan přišel o letošní skromné přírůstky.

Foto: Zdeňka z Babic

Poškození vinné révy

Foto: Zdeňka z Babic

Detail poškození vinné révy

Foto: Zdeňka z Babic

Poškozený ořešák odrůda Sychrov

Foto: Zdeňka z Babic

Detail poškození červenoplodého ořešáku

Foto: Zdeňka z Babic

Mrazuodolný břečťan

- - -

Zdroje a další informace:

https://zemedelec.cz/skody-zpusobene-mrazem-na-urode-vinaru-v-cesku-budou-ve-stovkach-milionu-korun/

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-nocni-mraz-decimuje-urodu-revy-skody-jdou-do-stovek-milionu-hlasi-vinari-250376

https://eagri.cz/public/app/srs_pub/fytoportal/public/?key=%22a597e7af3041d31c5897bb7ecc832a11%22#rlp|poruchy|detail:a597e7af3041d31c5897bb7ecc832a11|popis

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz