Hlavní obsah
Lidé a společnost

Fotograf duchů Mumler. Slávu mu přinesl autoportrét s duchem mrtvého bratrance

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: William H Mumler, Public domain, Wikimedia Commons

Jedna z mnoha Mumlerových fotografií. Na této je John J. Glover s duchem starší ženy.

Existuje život po smrti? Kam mizí duše? Lze ji zachytit, zaznamenat, vyfotit? Odpověď na otázky našel William Mumler. Náhoda způsobila, že si z fotografování duchů udělal skvělý obchod.

Článek

V 60. letech 19. století byly Spojené státy zmítány občanskou válkou mezi Severem a Jihem, ve které přišlo o život nespočet vojáků i civilistů na obou stranách. Rodiny zemřelých tak zajímalo, zda existuje způsob, jak se spojit se svými blízkými. A v této chvíli se na scéně objevují prostředníci (média), kteří pozůstalým „umí“ zařídit kontakt s mrtvými. Jedním ze způsobů kontaktu byla možnost zachycení ducha zemřelého na fotografii.

Průkopník fotografie duchů

Bostonský rytec William Mumler se ve volném čase věnoval amatérské fotografii. Právě počátkem 60.let vytvořil svůj autoportrét, na kterém se dle jeho názoru objevil i duch mrtvého bratrance. Tato fotografie je považována za první spirituální fotografii a vyvolala národní senzaci. Mumler opustil práci rytce, odstěhoval se do New Yorku a stal se profesionálním fotografem duchů. Samozřejmě se objevily pochybnosti o pravosti jeho fotografií. Ty však byly podrobeny zkoumání mnohými odborníky a nebyla nalezena žádná známka podvodu. Nic tak nebránilo vzkvétání lukrativního byznysu.

Foto: William Mumler, Public domain, Wikimedia Commons

Autoportrét Williama Mumlera s duchem bratrance

Mocný nepřítel

Mumlerova praxe však byla trnem v oku Phineasi Tayloru Barnumovi. Ten byl znám jako filantrop, neúspěšný politik, ale také podnikatel a zakladatel cirkusu „Ringling Bros. and Barnum & Bailey“. Neměl problém s baviči a cirkusovými švindlíři, pokud zákazník za své peníze dostal odpovídající zážitek. V jeho show například vystupovalo pětileté dobře urostlé dítě, které vydával za jedenáctiletého trpaslíka. Podvody na divácích mu tedy nebyly cizí, ale bytostně opovrhoval těmi, kdo vydělávali peníze neeticky. Mezi tyto podvodníky řadil různé spiritualisty a média, kteří okrádali truchlící pozůstalé, a mezi nimi vyčníval právě Mumler.

Duchové před soudem

Postupem času se začaly objevovaly kritické hlasy, které tvrdily, že byl Mumler zodpovědný za krádeže fotografií zemřelých z jejich domovů.  Nebo že na fotografiích nejsou ve skutečnosti duchové, ale živí lidé. Barnum hnal Mumlera za podvodné fotografie dokonce až k soudu. Asistoval mu fotograf Abraham Bogardus, který zhotovil Barnumovu fotografii s duchem Abrahama Lincolna. Tak se mu podařilo prokázat, že vytvořit fotku s duchem je snadné a Mumler je podvodníkem. Soud navzdory důkazům, které nepovažoval za jednoznačné, zprostil Mumlera viny a jeho kariéra fotografa pokračovala.

Foto: Abraham Bogardus, Public domain, Wikimedia Commons

Fotografie, kterou si Barnum nechal zhotovit, aby usvědčil Mumlera z podvodu

Duch Abrahama Lincolna

Mumlerovou nejznámější fotografií byla ta s Mary Todd Lincolnovou z roku 1872. Nad sedící vdovou v pozadí stojí duch jejího zemřelého manžela Abrahama. Šestnáctý prezident Spojených států byl zavražděn v roce 1865 a Mary i nadále truchlila nad jeho ztrátou. Možným vysvětlením přítomnosti ducha Abrahama Lincolna byla dvojitá expozice. Tomu ale odporovaly ruce spočívající na Mariiných ramenou. V roce 2022 Mark Osterman vysvětlil vznik fotografie pomocí dvou negativů, které byly vytisknuty současně.

Foto: William H. Mumler, Public domain, Wikimedia Commons

Fotografie Mary Lincolnové s duchem jejího manžela Abrahama Lincolna za zády

Fanny s bratrem

Další z fotografií zachycuje Fanny Conantovou, která byla v Bostonu známá jako médium. Na fotografii s ní byl přítomen duch zemřelého bratra Chase.

Foto: William H Mumler, Public domain, Wikimedia Commons

Fanny Conantová s duchem svého bratra

Osud Williama Mumlera po soudním procesu není přesně znám. Některé zdroje uvádí, že byl po procesu zdiskreditován a zemřel v chudobě. Jiné tvrdí, že mu soudní proces naopak přinesl větší slávu a obchod mu více vzkvétal.

- - -

Zdroje:

https://www.guinnessworldrecords.com/news/2023/10/man-who-shot-the-first-spirit-photograph-created-lucrative-career-759555

https://cs.wikipedia.org/wiki/William_H._Mumler

https://en.wikipedia.org/wiki/Ghost_of_Abraham_Lincoln_(photograph)

https://cs.wikipedia.org/wiki/Phineas_Taylor_Barnum

https://www.getty.edu/art/collection/object/107N8Y

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz