Hlavní obsah
Lidé a společnost

J. F. Kennedy nebyl první. Atentátník zastřelil i prezidenta Francie Doumera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons / volné dílo

Oficiální portrét Paula Doumera jako prezidenta Francouzské republiky

Když se řekne atentát na prezidenta, většinou si vybavíme Johna Fitzgeralda Kennedyho. Ovšem i jiný evropský státník zemřel rukou vraha. A to po necelém roce v nejvyšším úřadě.

Článek

Paul Doumer kvůli politické kariéře mnohé obětoval a začal svým jménem. Narodil se 22. března 1857 jako Joseph Athanase Doumer, ale protože to neznělo dostatečně vlastenecky, rozhodl se pro křestní jméno svého dědečka Paula. I přes těžké dětství sirotka se díky své píli a výbornému prospěchu mohl dále bezplatně vzdělávat a dosáhl titulu z matematiky. Ten mu otevřel nejen další pracovní příležitosti, ale i cestu ke sňatku s Blanche Richelovou. Spolu měli celkem osm dětí, bohužel pět jich zemřelo během první světové války nebo bezprostředně po ní. Působil jako šéfredaktor místních novin, přispíval i do prestižních pařížských novin a v místě svého bydliště městě Laon zastával funkci místostarosty.

Politický život

Díky působení v komunální politice a své pověsti pracovitého a znalého hlavně finanční problematiky, rychle stoupal v kariérním žebříčku. Poslanec sněmovny, ministr financí i generální guvernér Francouzské Indočíny. Ani tím ale jeho ambice nekončily a poprvé se o funkci prezidenta ucházel v roce 1906. Neúspěšně. Proto se v roce 1912 rozhodl kandidovat do senátu. S téměř 60 % ziskem hlasů byl zvolen. Když se na obzoru objevil vojenský konflikt s Německem, prosadil návrh zákona k reformě vojenské služby (tři roky místo dvou) a přezbrojení armády Francie. Po vypuknutí války zůstal v Paříži, i přestože se politické úřady přesunuly do Bordeaux. Podílel se na opevňovací pracích Paříže i na dodávkách válečného zboží. Po válce definoval podmínky náhrad za válečné škody a během londýnské konference vyjednal výši reparací od Německa. I nadále se snažil zastavit pád franku a snížit veřejný deficit.

V nejvyšším úřadě

Druhé prezidentské volby už Paul Doumer vyhrál a 13. června 1931 se ujal úřadu a odstěhoval se s částí své rodiny do Elysejského paláce. Nadále se zajímal o finanční otázky i otázku obrany, když v očekávání nového světového konfliktu poukazoval na nedostatečnost obranného systému země. Jeho popularita rostla a on se i nadále veřejně setkával s občany, i přes varování ochranky.

Atentát

Osudného dne 6. května 1932 se prezident účastnil akce spisovatelů v Hotelu Salomon de Rothschild v Paříži. Při hovoru se spisovatelem Claudem Farrerem byl zasažen dvěma kulkami - jednou do hlavy a druhou do podpaží. Ihned byl převezen do nemocnice a operován. Přestože ani jedna z kulek nezpůsobila smrtelné zranění, v důsledku špatně koordinované práce nemocničního personálu, prezident Paul Doumer upadl do kómatu a následující den ráno zemřel. Bylo mu 75 let.

Útočníkem, který byl na místě zadržen a jen díky zásahu bezpečnostní služby nebyl rozlíceným davem zlynčován, byl Pavel Gorgulov, ruský emigrant. Po měsíc trvajícím soudu, při kterém Gorgulov působil zmateně a rozrušeně, byl odsouzen k trestu smrti popravou na gilotině, která byla veřejně vykonána 14. září 1932.

Rozloučení s prezidentem

Národní pohřeb se konal 12. května v katedrále Notre-Dame v Paříži. Paul Doumer byl poté pohřben v rodinné hrobce na hřbitově Vaugirard. Ve Francii na něj vzpomínají jako na syna dělníka, který se společensky vypracoval díky pilnému studiu, odhodlání a ctižádostivosti. Byl uznáván pro pracovní nasazení, kterým si získal respekt poslanců i obyčejných lidí.

Zdroje:

https://www.elysee.fr/en/paul-doumer

https://fr.wikipedia.org/wiki/Paul_Doumer

https://www.britannica.com/biography/Paul-Doumer

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz