Článek
Listové těsto je v mnohých domácnostech, včetně té mé, považováno za kouzelnou surovinu. Během pár minut z něj můžete udělat slanou i sladkou pochoutku. Se strouhaným sýrem a kmínem upečete výborné tyčinky, z jablek, cukru a skořice sladký závin. A všichni známe legendární pizza šneky, bez nichž se neobejde téměř žádná oslava.
Domácí výroba
Jenže udělat domácí listové těsto - byť na něj stačí relativně málo surovin (do vodánku z mouky a vody se zabalí tuk) - je makačka. Válení, překládání a hlavně dlouhé odpočívání těsta v chladu, je záležitostí pár hodin. Naštěstí už skoro každý supermarket nabízí k zakoupení hotové listové těsto. A to se pak peče jedna báseň, když je půl práce hotovo!
Kupované listové těsto
Četli jste ale složení toho zázraku, který možná ukrývá i vaše lednice? Pokud ne, pak byste někteří mohli být překvapeni, že v něm není ani gram másla. Máslo je totiž ohroženým druhem. Mizí z pečiva, ze zákusků, z omáček… Pro výrobce je levnější jej nahradit rostlinným tukem, zpravidla směsí palmového, řepkového a slunečnicového oleje. Důvodem je kromě ceny i to, že se s nimi lépe pracuje a déle vydrží. Ale je nutné přidat látky, které tuto směsici udrží pohromadě, což jsou stabilizátory a emulgátory. Aby těsto nemělo mdlou barvu, ale krásně máslově nažloutlou, stačí kapka syntetických karotenů. Pro delší trvanlivost přidáme konzervant, nejčastěji používaný je sorban draselný (E202) vyrobený z ropy. To si budou děti čvachtat!
Není těsto jako těsto
Naštěstí se na trhu najde i pár výrobců, díky jejichž složení listové těsto nevypadá jako uniklé ze zkumavky. Ale je potřeba číst složení. A pokud se v něm stejně jako já občas nevyznáte, vyberte to, které má nejméně ingrediencí.
A jestliže se i přesto cítíte odrazeni složením hotových listových těst, můžete se pokusit o výrobu toho domácího. Na to není potřeba žádné alchymie.
---
Více informací o tématu: