Hlavní obsah
Jídlo a pití

Když listové těsto uteče z chemické laboratoře do regálů obchodů

Foto: Zdeňka z Babic

Nadpis je nadsázkou, nicméně - pokud byste si chtěli běžně dostupné listové těsto v obchodě udělat z ingrediencí, které má uvedené na obalu, trocha alchymie by byla potřeba.

Článek

Listové těsto je v mnohých domácnostech, včetně té mé, považováno za kouzelnou surovinu. Během pár minut z něj můžete udělat slanou i sladkou pochoutku. Se strouhaným sýrem a kmínem upečete výborné tyčinky, z jablek, cukru a skořice sladký závin. A všichni známe legendární pizza šneky, bez nichž se neobejde téměř žádná oslava.

Domácí výroba

Jenže udělat domácí listové těsto - byť na něj stačí relativně málo surovin (do vodánku z mouky a vody se zabalí tuk) -  je makačka. Válení, překládání a hlavně dlouhé odpočívání těsta v chladu, je záležitostí pár hodin. Naštěstí už skoro každý supermarket nabízí k zakoupení hotové listové těsto. A to se pak peče jedna báseň, když je půl práce hotovo!

Kupované listové těsto

Četli jste ale složení toho zázraku, který možná ukrývá i vaše lednice? Pokud ne, pak byste někteří mohli být překvapeni, že v něm není ani gram másla. Máslo je totiž ohroženým druhem. Mizí z pečiva, ze zákusků, z omáček… Pro výrobce je levnější jej nahradit rostlinným tukem, zpravidla směsí palmového, řepkového a slunečnicového oleje. Důvodem je kromě ceny i to, že se s nimi lépe pracuje a déle vydrží. Ale je nutné přidat látky, které tuto směsici udrží pohromadě, což jsou stabilizátory a emulgátory. Aby těsto nemělo mdlou barvu, ale krásně máslově nažloutlou, stačí kapka syntetických karotenů. Pro delší trvanlivost přidáme konzervant, nejčastěji používaný je sorban draselný (E202) vyrobený z ropy. To si budou děti čvachtat!

Není těsto jako těsto

Naštěstí se na trhu najde i pár výrobců, díky jejichž složení listové těsto nevypadá jako uniklé ze zkumavky. Ale je potřeba číst složení. A pokud se v něm stejně jako já občas nevyznáte, vyberte to, které má nejméně ingrediencí.
A jestliže se i přesto cítíte odrazeni složením hotových listových těst, můžete se pokusit o výrobu toho domácího. Na to není potřeba žádné alchymie.

---
Více informací o tématu:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz