Hlavní obsah
Lidé a společnost

Kus dřeva místo kovové zarážky. Od srážky motoráku s nákladním vagonem uplynulo 67 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdeňka z Babic

Ilustrační foto: Historický parní vlak bývá často vypraven v době konání jarmarku ve Valašských Kloboukách

Nedbalost posunovačů stála život 10 lidí. I přes snahu staniční obsluhy odvrátit neštěstí, se za viaduktem srazil motorák s nákladním vozem vezoucím kulatinu.

Článek

Město Brumov-Bylnice se nachází ve Zlínském kraji, v CHKO Bílé Karpaty a vzniklo v roce 1964 sloučením do té doby dvou samostatných obcí Brumova a Bylnice. Obě obce tehdy i dnes spojuje regionální vlaková trať vedoucí z obce Horní Lideč přes Valašské Klobouky, Brumov až do Bylnice. Dále by se dalo pokračovat na Vlárský průsmyk a na Slovensko. Valašská krajina je kopcovitá a tak se trať kroutí, mizí v tunelech a v některých místech pozvolna klesá a stoupá. A právě v neděli 28. dubna 1957 nedbalost posunovací čety a klesání přispělo k železniční nehodě s tragickými následky.

Příčina nehody

Vše začalo před čtvrtou hodinou ranní v Brumově, při rutinním posunu nákladního vagonu se dřevem. Posunovači jej přemístili z páté koleje na třetí a místo toho, aby jej bezpečně zajistili železnou zarážkou, použili kus dřeva. Vedle jedoucí parní vlak však svými otřesy provizorní zarážku uvolnil a vagon s kládami se dal do pohybu směrem k Bylnici. I když jel zpočátku pomalu, nebyl k zastavení, byť se pracovníci snažili znemožnit mu jízdu překážkami kladenými na koleje. Nepomohl jim ani charakter trati, která má v úseku spád 15 ‰. Protože se jednalo o jednokolejnou trať, po které měl za pár minut přijet osobní motorový vlak, snažil se výpravčí stanice Brumov dovolat do Bylnice, aby osobní vlak zadrželi. Bohužel bylo již pozdě, první ranní vlak s dvaceti osobami stanici opustil a nic netušíc, mířil vstříc protijedoucímu nákladnímu vagónu.

Srážka u viaduktu

Jelikož se trať klikatí, existovala naděje jej dohnat a upozornit na blížící se neštěstí. Když však přijel staniční dělník na kole k viaduktu a snažil se signalizovat směrem k vlaku, nikdo jej neviděl. Nebylo divu, trať byla asi 7 metrů vysoko. Vlak přejel viadukt a po překonání oblouku se v rovinatém úseku srazil s nákladním vozem. Následky byly tragické. Dřevěné klády prorazily přední část motoráku a vnikly do prostoru pro cestující. I přes okamžitou pomoc místních obyvatel, které vzbudila ohlušivá rána, křik a pláč, vyhaslo na místě nehody 10 životů. Mezi oběťmi bylo i šest mladých lidí, kteří se vraceli z taneční zábavy. Čtyři cestující byli těžce zraněni, šest jich bylo nezraněno.

Po tragické události se konal soud, který čtyři viníky nehody odsoudil k nepodmíněnému odnětí svobody v délce 6 měsíců, 18 měsíců, 2 let a 3 let.

Na památku obětem vzniklo na místě nehody pietní místo s pamětním křížem.

Foto: Zdeňka z Babic

Historický parní vlak vypravený z Bylnice do Veselí nad Moravou

Foto: Zdeňka z Babic

Pohled na Brumov z hradu

Foto: Zdeňka z Babic

Brumovský hrad

- - -

Zdroje:

https://www.ceskatelevize.cz/porady/1091682868-osudove-okamziky/403235100081005/

https://www.nasevalassko.info/zpravodajstvi/ostatni-zpravy/item/5948-zeleznicni-nestesti-v-brumove-bylnici-zemrelo-10-lidi.html

https://www.turistika.cz/mista/brumov-bylnice-pamatny-kriz-zeleznicneho-nestastia-v-roku-1957/detail

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Nehody vlaků

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz