Hlavní obsah
Lidé a společnost

Láska mezi kulkami: 90 let od smrti nejznámějšího zločineckého páru Bonnie a Clyda

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Autor neznámý, Public domain, Wikimedia Commons

Loupeže, vraždy, útěky, přepadení. Jen necelé čtyři roky trvalo řádění světově proslulého páru lupičů Bonnie Parkerové a Clyda Barrowa. Když zemřeli, bylo jim pouhých 23 a 25 let.

Článek

Příběh partnerské dvojice ve zločinu se začal psát počátkem roku 1930 v Dallasu v době velké hospodářské krize. Bonnie, inteligentní dívka vyrůstající s matkou a sourozenci na předměstí Dallasu, pracovala jako servírka. Před šestnáctými narozeninami se provdala za Roye Thortona, ale jejich manželství bylo poznamenáno Royovou trestnou činností a častými pobyty za mřížemi. Když se seznámila s Clydem, také on měl na kontě několik škraloupů za krádeže aut a vloupání. Jejich romance byla přerušena, když byl Clyde odsouzen za krádež auta.

První vražda

Clyde si odpykával trest ve věznici Eastham, kterou nazval „pekelnou dírou.“ Byl svědkem krutého zacházení dozorců s vězni a stal se obětí sexuálního napadení. Svého trýznitele zabil rozdrcením lebky. Jednalo se o jeho první vraždu, a protože se k činu přiznal jiný vězeň, který si odpykával doživotní trest, Clyde byl předčasně propuštěn v roce 1932 ve věku 23 let.

Pobyt ve vězení Clyda nenapravil a po propuštění plánoval založit gang, vrátit se do Easthamu, zabít stráže a vězně pustit na svobodu. K tomu ale potřeboval zbraně a dostatek munice. Spolu s Bonnie a kumpánem Ralphem vyloupil několik obchodů a čerpacích stanic. Po neúspěšném přepadení železářství se jejich skupina na chvíli rozpadla, když byli Bonnie a Ralph zadrženi a posláni na několik měsíců do vězení. Mezitím se Clyde účastnil dalších přepadení obchodů, přestřelky v Oklahomě, krádeží aut. Necelý rok po propuštění z vězení měl Clyde a jeho skupina na svědomí životy pěti lidí.

Foto: Evidence FBI, Public domain, Wikimedia Commons

Bonnie a Clyde

Rodinný podnik

Clydův bratr Buck také nebyl žádným neviňátkem a v roce 1933 se i s manželkou Blanche připojili k bratrovu gangu, který kromě Bonnie zahrnoval i Williama Jonese, kamaráda z dětství. Skupina se ukrývala v domě ve městě Joplin. Jednoho dne se ozval výstřel ze zbraně, kterou Clyde čistil, a upoutal pozornost souseda, který zavolal policii. Pětičlenná policejní hlídka přijela dům prověřit, což vedlo k přestřelce, při níž zemřeli dva policisté. I přestože byli William a Buck zraněni, skupině se podařilo uniknout.

Policie na stopě

V domě však zanechali většinu svého majetku, včetně Buckových dokumentů o propuštění z vězení, zbraně a filmů z fotoaparátu. Policie je nechala vyvolat a získala tak fotografie celého gangu. Obzvlášť pro novináře to byla obrovská senzace a ze členů zločinecké skupiny se rázem staly celebrity. Hlavně fotka Bonnie pózující s doutníkem a pistolí se stala velmi populární. Veřejnost byla gangu nakloněna zejména po událostech, kdy unesená rukojmí byla propuštěna na svobodu většinou i s penězi na cestu zpět k rodině. Avšak nově nabytá sláva se stala pro členy gangu spíše danajským darem, když se snažili skrývat a unikat před zákonem, ale lidé je poznávali.

Foto: FBI, Public domain, Wikimedia Commons

Bonnie Elizabeth Parkerová

Nehoda v Texasu

Po nehodě, kdy auto řízené Williamem sjelo do rokle a Bonnie utrpěla vážné popáleniny na noze, našla skupina útočiště ve dvou chatkách v Missouri. Nedá se říct, že by se snažili být nenápadní, a tak jejich podivné chování neušlo pozornosti majiteli nedaleké restaurace. Platba za pět jídel pouze mincemi, zakrytá okna chatek novinami a Blanche nosící jezdecké kalhoty, což bylo pro místní ženy nezvyklé, vzbudily podezření. Nakonec to byl nákup velkého množství zdravotnických potřeb a zásob, který místní lékárník nahlásil šerifovi. V noci se šerif s posilami pokusil skupinu zatknout, ale při přestřelce se zločincům opět podařilo uprchnout autem. Buck byl vážně raněn na hlavě, Blanche zase střepy poranily oko. Když se policie znovu dostala na jejich stopu, Clyde, Bonnie a William unikli, zatímco Blanche byla zajata. Buck byl střelen do zad a o pět dní později zemřel na zranění hlavy, které utrpěl při předchozí přestřelce.

Návrat do věznice Eastham

Zbylí tři členové gangu se vzdálili od svého původního působiště, přesto se nevzdali ozbrojených loupeží. Když se jim zastesklo po domově, rozhodli se rozdělit. William odjel za matkou do Houstonu, kde byl zatčen. V lednu 1934 Clyda kontaktoval jeho bývalý spoluvězeň Jimmy Mullens a Floyd Hamilton s plánem zorganizovat útěk svého mladšího bratra Raymonda Hamiltona z proslulé věznice Eastham. Útěk sice neproběhl úplně podle plánu, ale nakonec se podařilo utéct čtveřici zločinců. Byli to Joe Palmer, Raymond Hamilton, Henry Methvin, Hilton Bybee. Až na Henryho Methvina, který se připojil k Bonnie a Clydovi, všichni dříve či později znovu skončili za mřížemi. Koncem února se šéf věznice Eastham, Lee Simmons, snažil napravit pošramocenou pověst tím, že kontaktoval bývalého kapitána texaských rangerů Franka Hamera a přesvědčil ho, aby se vydal po stopách Clyda, Bonnie a Henryho Methvina.

Foto: Film Bucka Barrowa, CC0, Wikimedia Commons

Clyde Chestnut Barrow

Začátek konce

V dubnu 1934 došlo k události, která definitivně změnila pohled veřejnosti na mileneckou dvojici. O Velikonoční neděli zůstalo auto s trojicí Clyde, Bonnie a Henry stát u křižovatky poblíž Grapevine v Texasu. K vozu přijeli dálniční policisté, kteří se domnívali, že posádka potřebuje pomoc. Trojice však okamžitě začala střílet a policisté neměli sebemenší šanci přežít. Podle očitých svědků se střelby účastnila i Bonnie, což vyvolalo u veřejnosti značnou nevoli. Jeden ze zastřelených policistů se měl brzy ženit a noviny byly plné fotografií z jeho pohřbu, kde truchlící snoubenka stála ve svatebních šatech. O pouhých pět dní později zabili Clyde a Henry dalšího nevinného muže, což ještě více posílilo veřejné volání po jejich dopadení.

Ranger Frank Hamer od února systematicky sledoval pohyb zločinců a zjistil, že se nepohybují náhodně, ale v kruhu. Tak dokázal předpovědět další místo úkrytu, a sice dům rodiny Henryho Methvina. Od 21. května v okolí domu číhala policejní četa. A skutečně, 23. května něco málo po deváté hodině ranní se dvojice ve Fordu V8 řítila vysokou rychlostí k domu Methvinových. Když Clyde zpomalil, policisté začali na auto střílet a pokračovali v palbě až do vyprázdnění zásobníků. Vozidlo bylo zasaženo 112 kulkami, a čtvrtina z nich zasáhla Bonnie a Clyda.

Zpráva o smrti hledané dvojice se rychle rozšířila a na místo se sjeli lidé z blízkého i dalekého okolí. Téměř všichni začali sbírat nábojnice, střepy skla i kusy oblečení jako suvenýry. Policie musela na místě sjednat pořádek a vozidlo s mrtvými těly nechala odvézt do pohřebního ústavu.

Foto: Autor neznámý, Public domain, Wikimedia Commons

Ford Deluxe V-8, ve kterém zemřeli Bonnie a Clyde

Setkání s nejznámějším zločineckým párem v americké historii si vyžádalo životy nejméně 13 osob. Devět z nich byli členové policejního sboru, zatímco další čtyři byli nevinní lidé, kteří se ocitli v nesprávný čas na nesprávném místě.

Přestože si Bonnie a Clyde přáli být pohřbeni vedle, rodina Parkerových to nedovolila a nechala převézt tělo Bonnie domů. Clyde byl nakonec pohřben vedle svého bratra Marvina.

- - -

Zdroje a další inspirativní čtení:

https://www.fbi.gov/history/famous-cases/bonnie-and-clyde

https://archives.fbi.gov/archives/news/stories/2009/may/year-of-the-gangster-part-2/bonnieclyde_052709

https://vault.fbi.gov/Bonnie%20and%20Clyde

https://en.wikipedia.org/wiki/Bonnie_and_Clyde

https://www.historynet.com/bonnie-clydes-revenge-on-eastham/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz