Hlavní obsah
Lidé a společnost

Mrtví horolezci na Everestu: „Zelené boty“ jako záchytný bod pod vrcholem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Nepal Trek Adventures, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

Základní tábor při výstupu na Mount Everest

Mount Everest si vyžádal životy více než 340 horolezců. Některá těla se našla a byla snesena z hory. Jiná však kvůli nepřístupnosti terénu zůstávají připomínkou pro ostatní.

Článek

Vystoupat na vrchol nejvyšší hory na zemi, Mount Everest s výškou 8 848, 86 metrů, je snem téměř každého horolezce. I přestože se to od roku 1953, kdy byla hora poprvé zdolána Edmundem Hillarym z Nového Zélandu a šerpou z Nepálu Tenzingem Norgayem, podařilo více než 6 000 horolezcům, ne každému je přáno se z hory vrátit domů.

Foto: NASA, Public domain, Wikimedia Commons

Pohoří Himálaj (foceno z Mezinárodní vesmírné stanice)

Smrtící cesta

Příčiny úmrtí horolezců na nejvyšší hoře světa jsou různé. Životy vyhasínají pod lavinou či padajícím ledem, ve sněhové bouři či pádem. Další neméně početnou skupinu tvoří úmrtí následkem zdravotní indispozice: umrznutí z vyčerpání, výšková nemoc, infarkt, edém mozku, mrtvice a další různé nemoci. Protože se jedná o náročný terén, snést tělo zemřelého (pokud se najde), je nesmírně složitým úkolem. Proto není překvapující, že většina mrtvých spočívá v pohoří v Asii. Někteří jsou skrytí pohledům dalších horolezců, jiní se stali „záchytným bodem“.

Green Boots

Jeskynní vápencový výklenek ve výšce 8 500 metrů se stal na dlouhou dobu místem posledního odpočinku pro dosud neidentifikovaného horolezce, který získal díky neonově zeleným horolezeckým botám přezdívku „Green Boots“. Předpokládá se, že se jedná o Tsewanga Paljora, indického člena expedice, kterou v roce 1996 při sestupu zastihla sněhová bouře, jež si vyžádala osm životů. Když byla sněhová pokrývka na Everestu slabá, museli horolezci tělo mladého Inda překročit a mnozí vedle něj odpočívali a nabírali sílu na další cestu. „Green Boots“ byl téměř dvacet let nejznámějším orientačním bodem na hlavní severovýchodní hřebenové trase k vrcholu.

Foto: Maxwelljo40, CC BY-SA 3.0; Wikimedia Commons

Tělo horolezce Tsewanga Paljora na Mount Everestu

Šípková Růženka

Americká horolezkyně Francis Arsentiyevová se v roce 1998 stala první ženou, která dosáhla vrcholu Mount Everest bez pomoci kyslíku. Ani ona, ani manžel Sergej se však z vrcholu nevrátili živí. Když ji asi 300 metrů pod vrcholem našli horolezci Ian Woodall a Cathy O'Dowdová, byla Francis po výstupu vyčerpaná a trpěla nedostatkem kyslíku. I přestože kvůli ní vzdali šanci dosáhnout vrcholu, už jí nebylo, jak pomoci. Její tvář byla omrzlá, voskově bílá, hladká, tělo se křečovitě škubalo, a nepřítomně opakovala tři věty: „Neopouštěj mě“, „Proč mi to děláš?“ a „Jsem Američanka.“ Nebyla schopná sejít dolů, zemřela následkem vyčerpání ve věku 40 let. Tělo jejího manžela bylo nalezeno o rok později, zemřel zřejmě po pádu, když se snažil zachránit svou ženu.

Byli jsme s Fran skoro hodinu, stáli jsme v teplotě kolem -30°C. Prsty jsem měla totálně necitlivé a tělo se mi třáslo. Nejpodivnější pocit však vycházel z mé hrudi. Uvnitř plavaly šedé hrudky, studené hrudky. Byl čas se pohnout. Rozhodnutí opustit ji, přišlo bez větších diskuzí. Ale jakou cestou se vydat? Myšlenka na pokračování byla nesnesitelná. Míjela jsem těla, přátelé se mi nevrátili, ale nikdy jsem neviděla nikoho umírat. Nemohla jsem mentálně odtlačit Fran stranou a znovu najít svůj pohon na vrchol. A tak jsme se odvrátili od severního hřebene Everestu, od sedmi týdnů lezení, měsíců plánování a tisíců dolarů vynaložených sponzorů. A šli domů.
Cathy O'Dowdová, jihoafrická horolezkyně

Hřbitov Everest

V roce 2007 britský horolezec Ian Woodall inicioval a vedl expedici s cílem pohřbít těla „Šípkové Růženky“ a „Green Boots.“ Obě totiž byla po několik let jasně viditelná z nedalekých horolezeckých tras. U Francis se jednalo o 9 let (1998-2007), u Tsewanga dokonce o 18 let (1996-2014), než jej pravděpodobně Čínská tibetská horolezecká asociace přemístila na méně viditelné místo.

Foto: Papa Lima Whiskey 2, CC BY-SA 2.0 , Wikimedia Commons

Mount Everest

S postupem let se zdá, že ani zvyšující se počet mrtvých, neubírá Mount Everestu na přitažlivosti. Ba naopak díky Šerpům a turistickým společnostem je vrchol dostupný i méně zkušeným horolezcům.

- - -

Zdroje:

https://en.wikipedia.org/wiki/Green_Boots

https://www.bbc.com/future/article/20151008-the-graveyard-in-the-clouds-everests-200-dead-bodies

https://www.alanarnette.com/blog/2024/01/20/everest-by-the-numbers-2024-edition/

https://www.theage.com.au/world/peace-at-last-for-sleeping-beauty-20070506-ge4tpo.html?page=fullpage

https://en.wikipedia.org/wiki/Francys_Arsentiev

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_people_who_died_climbing_Mount_Everest

https://cathyodowd.com/1st-south-african-ascent-of-the-north-ridge-of-everest/

https://allthatsinteresting.com/francys-arsentiev

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz