Hlavní obsah
Lidé a společnost

„Nepotopitelná“ žena přežila ztroskotání tří lodí: Olympicu, Titanicu i Britannicu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Allan C. Green, Public domain, Wikimedia Commons

Britannic přestavěný na nemocniční loď

Přežít jednu nehodu je štěstí, dvě nehody je zázrak a tři nehody? To nemůže být nic jiného než znamení, že Violet Constance Jessopovou bůh moře Poseidón opravdu miloval.

Článek

Službu na moři měla Violet (2. října 1887 – 5. května 1971) v krvi, protože její matka pracovala na lodi jako stevardka. A tak i ona začala jako stevardka pracovat v roce 1908 na palubě lodi Orinoco.

Kolize RMS Olympic - HMS Hawke

Roku 1911 působila ve službách britské lodní společnosti White Star Line na zaoceánském parníku RMS Olympic. Dvacátého září 1911 došlo ke kolizi parníku Olympic a námořního křižníku HMS Hawke. Ten byl mnohem menší a výtlakem vody z obrovské lodi byl vtažen do její brázdy. Narazil do pravoboku Olympicu a způsobil jí zkroucení lodního šroubu a zaplavení dvou oddílů. Nehoda se obešla bez obětí na životech a  Olympic i Hawke se i přes nemalé poškození stačili vrátit do přístaviště v Southamptonu. Následně byl Olympic odtažen do Belfastu, kde proběhly rozsáhlé opravy. Setkal se tam se svou sesterskou lodí Titanic, která byla těsně před dokončením. Právě na ni byla v dubnu 1912 Violet převelena.

Foto: "Popular Mechanics" Magazine December 1911, Public domain, Wikimedia Commons

Kolize HMS Hawke a RMS Olympic

RMS Titanic

Čtrnáctého dubna 1912, po pouhých čtyřech dnech plavby došlo ke srážce Titanicu s ledovcem a nepotopitelná loď za necelé tři hodiny dosedla na dno Atlantského oceánu. Violet se zachránila nastoupením do záchranného člunu číslo 16. Druhý den ráno byla společně s ostatními přeživšími vyzvednuta transatlantickým parníkem RMS Carpathia a převezena do New Yorku. Později se vrátila zpátky do Southamptonu. Potopení Titanicu nepřežilo asi 1500 cestujících a členů posádky, přibližně 700 lidí se zachránilo.

Foto: Francis Browne, Public domain, Wikimedia Commons

Titanic

HMHS Britannic

Po potopení Titanicu začala Violet pracovat jako zdravotní sestra britského Červeného kříže na lodi Britannic. Tato nejmladší sestra lodí Olympic a Titanic byla roku 1915 přestavěna na nemocniční loď. Bohužel však v listopadu 1916 najela v Egejském moři na námořní minu, kterou nastražila německá ponorka, a začala se potápět. Violet nestihla nastoupit na záchranné čluny, protože se loď potápěla příliš rychle a tak skočila přes palubu. Byla vtažena pod lodní kýl, který ji udeřil do hlavy, ale přežila. Z 1 066 osob na palubě zahynulo 30 lidí.

Foto: Autor neznámý, Public domain, Wikimedia Commons

Violet Jessop v uniformě

Je zajímavé, že i přes prožité tragédie Violet i nadále pracovala jako stevardka lodních společností White Star Line, Red Star Line a Royal Mail Line. Absolvovala dokonce dvě plavby kolem světa. Důchod strávila na vesnici v Anglii, kde zemřela na selhání srdce ve věku 83 let.

- - -

Zdroje a další inspirativní čtení:

https://www.jmilford-titanic.com/2013/11/september-20-1911-olympic-hawke-accident.html

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/magazin-historie-titanic-lod-wiki-historie-225310

https://en.wikipedia.org/wiki/Violet_Jessop

https://www.todayifoundout.com/index.php/2014/01/woman-survived-sinking-titanic-britannic-collision-olympic/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz