Hlavní obsah
Názory a úvahy

Odzvonilo velkým výstavám typu TECHAGRO a Země živitelka?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdeňka z Babic

TECHAGRO 2024 se na BVV konalo ve zmenšené podobě

Zemědělskou výstavu TECHAGRO letos navštívilo 65 tisíc návštěvníků a výstaviště hodnotí ročník jako úspěšný. Dá se ale hovořit o úspěchu, když předchozí ročník 2018 navštívilo 113 tisíc návštěvníků?

Článek

Už když návštěvník vstoupil hlavní branou do areálu výstaviště, za kterou obvykle bývají stany vystavovatelů, mohl být zklamán, že letos je tomu jinak. Hlavní brána byla jen předzvěstí a samotná výstava TECHAGRO s turnikety pro vstup začínala o dobrých 300 metrů dál dovnitř areálu. Tak návštěvník minul jeden z největších pavilonů A, který zůstal neobsazený a mohl se spokojit s výstavou konanou ve čtyřech pavilonech (F, P, Z a G1) a na přilehlých venkovních plochách.

TECHAGRO a Země živitelka

Posledním ročníkem, kdy plnohodnotně proběhlo TECHAGRO s přidruženými veletrhy SILVA REGINA a BIOMASA byl rok 2018. Tehdy se zúčastnilo 750 vystavovatelů a výstava se konala na 88 189 m2 výstavní plochy. Branami brněnského výstaviště prošlo 112 646 návštěvníků.

Bilance výstav TECHAGRO, SILVA REGINA a BIOMASA v letošním roce 2024 je následující: 430 vystavovatelů a 64 678 návštěvníků. Výstavní plochu můžeme odhadnout jako polovinu z celku, cca 65 000 m2. 

Co se týká výstavy Země živitelka v Českých Budějovicích, ta si stále drží velmi solidní návštěvnost. V roce 2022 se zúčastnilo přes 600 vystavovatelů (plná kapacita) a 114 501 návštěvníků. V roce 2023 vystavovalo opět přes 600 vystavovatelů (plná kapacita) pro 111 886 návštěvníků.

Propad zájmu vystavovatelů

Můžeme jen spekulovat, co na brněnském výstavišti stálo za menším zájmem vystavovatelů představit své stroje a technologie veřejnosti. Zda za tím může být šestiletá pauza způsobená koronavirem, hospodářské výsledky firem nebo je snad příčinou vysoká částka za pronájem výstavní plochy?

Ať jsou důvody nezájmu vystavovatelů jakékoliv, bylo patrné, že na TECHAGRU například chyběl jeden z největších dodavatelů zemědělské techniky, společnost AGROTEC Group. Ta měla loni na podzim na výstavě Země živitelka velkou expozici s pódiem, bufetem i dětských koutkem, odhadem o ploše minimálně 400 m2. V září loňského roku však vydala prohlášení, že se výstavy TECHAGRO nezúčastní z důvodu „individuálního přístupu k zákazníkům.“ Dále společnost uvedla, že se jako progresivní způsob komunikace jeví přímé předvedení a vyzkoušení techniky na polích. Podobné prohlášení zaznělo i od společnosti STROM PRAHA, dodavatele techniky pro zemědělství, zahradu, komunál a sportoviště.

Nejasná budoucnost výstav?

Je možné, že velkolepý význam a slávu brněnských veletrhů odvál čas. Pro prezentaci nových strojů, technologií může stejně tak dobře sloužit reklamní video, polní dny nebo dny otevřených dveří. A pro mnohé firmy může být účast na veletrzích vnímána jako zastaralá metoda propagace v porovnání s tím, co nám nyní moderní technologie nabízejí. Veletržní průmysl ale stejně tak může hledat nové cesty, jak se přizpůsobit nastalým podmínkám, aby zůstal atraktivní jak pro vystavovatele, tak pro návštěvníky. Je však s podivem, že Země živitelka si dokázala přízeň vystavovatelů i návštěvníků udržet. Uvidíme, co přinesou další roky.

Foto: Zdeňka z Babic

TECHAGRO na Brněnském výstavišti - výstavní plochy nebyly úplně zaplněné

Foto: Zdeňka z Babic

I v halách byly velkorysé uličky a vystavovatelé na sebe nebyli tak „nalepení“

- - -

Zdroje:

https://www.agrotecgroup.cz/aktuality/rozhodnuti-agrotec-group

https://www.strom.cz/novinky/strom-praha-se-nezucastni-veletrhu-techagro-2024

https://www.bvv.cz/veletrhy/techagro/pdf/zaverecna-zprava-techagro-silva-regina-biomasa-2018.pdf

https://www.bvv.cz/techagro/aktuality/techagro-silva-regina-a-biomasa-2024-uspesny-navrat-po-sesti-letech

https://www.vcb.cz/kalendar-akci

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Brněnské výstaviště

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz