Hlavní obsah
Lidé a společnost

Svatební sezóna začíná, věčné dilema je zpět. Dar či peníze? A kolik?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdeňka z Babic

Sada hrnců, povlečení, ručníky, mixér či jiní praktičtí pomocníci. Před lety běžné svatební dary nyní odvál čas. Teď se neřeší snad už nic jiného, než kolik bankovek vložit do obálky s přáním.

Článek

I když se dá svatba zorganizovat velmi rychle a za minimum nákladů se svědky na radnici, většina párů dává přednost obřadu za přítomnosti své rodiny a kamarádů. Náklady na hostinu a případně i ubytování hostů se pak mohou dle počtu pozvaných vyšplhat na stovky tisíc korun.

Budeme se brát!

Když člověku přistane v poštovní schránce, nebo v e-mailu radostné oznámení o sňatku a pozvání na hostinu, myšlenky se nutně zatoulají na téma svatebního daru. A i když byste rádi nadělili krabici s mašlí a darem, ze kterého by byli novomanželé paf, možná si uvědomíte, že už všechno mají. A to, co nemají, nejspíš nepotřebují, protože by si to jistě už koupili. Zamítnete tedy praktické i nepraktické věcné dary a hledáte jiné možnosti.

Poukazy

Alternativou jsou různé poukazy na pobyty, wellness, kurzy vaření, pečení a jiné aktivity. Nebo se nemusíte držet při zemi, ale nadělit adrenalinový zážitek: skok padákem, let balónem. Ani poukaz ale nezaručí, že se trefíte do vkusu novomanželů.

Finanční dar

Možná se kruh uzavře a skončíte tam, kde jste začali, stejně jako já. Vždy peníze v první řadě zavrhnu, protože je to neosobní. Ale čím déle přemýšlím nad jinými dary, vrátím se k nim jako sázce na jistotu. S vědomím, že si novomanželé koupí, co potřebují a chtějí. Těžší otázkou je, kolik dát?

Vždy záleží na finančních možnostech. Pro někoho mohou být dva tisíce málo, pro jiného moc. Já se přikláním k těmto minimálním částkám:

  • 500 Kč dostačuje při pozvání pouze na obřad
  • 1 500 Kč při pozvání na obřad a večeři nebo raut
  • minimálně 2 500 Kč při účasti na celém svatebním dnu

Tyto částky přibližně odpovídají nákladům na jídlo na jednu osobu.

Prosím, neberte uvedené částky za bernou minci, je to můj subjektivní názor, utvořený z účasti na svatbách v posledních třech letech a vývoji cen od jídla až po hudbu a fotografa. Předpokládám, že novomanželé nezvou hosty s vidinou zisku, ale protože se s nimi chtějí podělit o radost z unikátního zážitku, kterou svatba bezpochyby je.

Hlasujte níže o výši finančního svatebního daru, případně v diskuzi blíže vyjádřete svůj názor!

Anketa

Jaký finanční dar je vhodný darovat ke sňatku?
do 1000 Kč
3,5 %
1500 Kč
3 %
2000 Kč
37 %
2500 Kč
9,9 %
3000 Kč
3,2 %
3500 Kč
0,5 %
4000 Kč
2,5 %
4500 Kč
0,5 %
5000 Kč a víc
39,9 %
Celkem hlasovalo 403 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz