Hlavní obsah
Finance

Peníze na důchody jsou, ale politici raději sedřou pracující

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Dětí se rodí málo, do důchodu se odchází brzy, důchodců je víc než pracujících. To víme všichni. A tušíme i to, že současný důchodový systém není udržitelný. Holt se budou muset hledat jiné zdroje.

Článek

Není to záležitost jednoho roku, pěti let, jedné vlády, ani dvou, tří vlád. Důchodová reforma se řeší tak dlouho, že už si na počátek nikdo ani nevzpomene. Ovšem na co si všichni vzpomeneme, jsou neustále omílaná fakta - musí se rodit více dětí a pracující musí odvádět více peněz, aby byl současný důchodový systém udržitelný.

Trend porodnosti

Ale když se podíváme na jakýkoliv graf, který znázorňuje porodnost nejen v České republice, ale i v okolních zemích, trend je jasný. Porodnost klesá. Klesá u nás, klesá na Slovensku, klesá dokonce i v Číně a Indii. Nic na tom nezmění zvýšení porodného, zrušení školkovného a další brilantní nápady. Mimochodem, skvělý článek o tom, že svět už zřejmě nikdy nebude mladší napsal vědecký redaktor Matouš Lázňovský a přečíst si jej můžete ZDE.

Foto: Český statistický úřad

Vývoj porodnosti v grafu

Datům navzdory

Přesto se všechny vlády zuby nehty drží zaběhnutého systému, že důchody budou průběžně financovány pracujícími, jak je to v současnosti. Je to udržitelné? NE. Co se s tím dá dělat? Je nám vnucováno, že jediným možným způsobem, jak zachránit budoucí důchody kromě plození více dětí, je navyšování věku odchodu do důchodu a zvýšení odvodů pracujícím lidem, domácím firmám.

Foto: Ministerstvo financí ČR

Systém důchodového pojištění skončil v přebytku za posledních 20 let v roce 2004, 2005, 2007, 2008, 2018 a 2019.

Jiné zdroje nejsou?

Proč se ale nehledají jiné cesty, jak naplnit pokladničku pro důchodový systém? Z grafu výše je zjevné, že do budoucna příjmy z pojistného na důchodové pojištění, nepokryjí všechny výdaje na důchody. Možná se hledání jiných zdrojů politici bojí, protože důchodové pojistné se dá předpovídat. Spočítá se, kolik se vybere a je to jistý příjem. A je to jedna kolonka, není to slepenec různých příjmů.

Nadnárodní společnosti

Nabízí se daleko vyšší zdanění nadnárodních společností (Google, Facebook, TikTok, Foxconn, Orlen, Innogy…), bankovní daň pro společnosti, které mají svou mateřskou firmu v zahraničí (francouzská Komerční banka, belgická Československá obchodní banka, rakouská Raiffeisenbank, …). Jednu dobu bylo mezi politiky populární heslo „Padni komu padni.“ I dnes by se dalo aplikovat na všechny dceřiné společnosti, které mají mateřskou společnost v zahraničí a tam odvádí daně a zisky. Podnikáš v ČR? Odváděj daně v ČR! Ale čeští politici jsou zdá se v porovnání s korporáty malí páni. Pak se stane to, že raději nechají své občany déle pracovat, vezmou jim více peněz z výplaty,…

Vyšší zdanění nadnárodních společností nezachrání současné i budoucí důchody, ale dílem se může podílet na jejich financování. Je na čase, aby si politici vládnoucí i budoucí, včetně všech odborníků, které mají k ruce, uvědomili, že udržitelně financovat důchody je možné jen z více zdrojů. Není to snadné dát dohromady a propočítat, ale tudy vede cesta.

- - -

Zdroje a další inspirativní čtení:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-indie-predhonila-cinu-dusledky-pociti-cely-svet-223794

https://www.aktuality.sk/clanok/mQ90KIA/demografia-slovenska-od-roku-1989-po-sucasnost-kam-sme-sa-posunuli-z-europskeho-piedestalu/

https://data.worldbank.org/indicator/SP.DYN.TFRT.IN?locations=CN-IN

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-vic-deti-na-svete-v-dohledne-dobe-nebude-populacni-exploze-vyhasina-242135

https://www.czso.cz/csu/stoletistatistiky/pocet-zive-narozenych-v-ceske-republice

https://www.mfcr.cz/cs/rozpoctova-politika/statni-rozpocet/hospodareni-systemu-duchodoveho-pojisten

https://www.mfcr.cz/cs/ministerstvo/media/tiskove-zpravy/2023/velke-nadnarodni-skupiny-budou-v-cr-odvadet-minima-52640

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz