Hlavní obsah
Lidé a společnost

Peter Falk: I s umělým okem zářil (nejen) v roli poručíka Columba

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: NBC Television, Public domain, Wikimedia Commons

Peter Falk (vpravo) ve své nejslavnější roli poručíka Columba. Vlevo se pachatel zločinu zatím ještě usmívá.

Když se řekne doutník, obnošený baloňák, Peugeot 403, pes jménem Pes, snad všichni si vybavíme ikonický seriál Columbo s Petrem Falkem. Osud mu však nerozdal úplně jednoduché karty.

Článek

Kuchař a pochůzkář v obchodním námořnictvu Spojených států, absolvent politologie a literatury, pracovník na železnici a naposledy analytik. Pestrá směsice pracovních zkušeností, která ukazuje, že k herectví někdy vede klikatá cesta se spoustou slepých uliček. Dvojnásob to platí pro Petera Falka (narozen v roce 1927), který se na dráhu herce vydal až ve 29 letech. Třiadvacátého června si připomínáme 13. výročí úmrtí tohoto nezapomenutelného herce.

Notorický opozdilec

V 50.letech Peter Falk pracoval jako analytik v Hartfordu. Každou středu po práci však dojížděl do zhruba 100 kilometrů vzdáleného Westportu na hodiny herectví pro profesionály. Ač byl amatér, dokázal se do skupiny věrohodně infiltrovat, aniž by to kdokoli poznal. Tyto hodiny vedla věhlasná herečka, producentka a režisérka Eva Le Gallienne.

Falk byl pověstný tím, že všude chodil pozdě. A když se tak na kurzu herectví stalo už po několikáté, byl nucen říct, že dojíždí z města Hartford. Le Galliennová se podivila nad tím, jak se v Hartfordu dokáže živit herectvím, když tam není žádné divadlo. On jí přiznal, že není profesionální herec. Načež Le Galliennová odpověděla, že by jím měl být. To jej natolik zasáhlo, že v práci podal výpověď a díky velmi dobrému doporučení od výše zmíněné lektorky si jej vzal pod svá křídla agent Morris z New Yorku.

Foto: NBC, Public domain, Wikimedia Commons

Foto z filmu: „You Don't Say!“ z roku 1967

Divadlo

První herecké kroky Falka vedly na newyorská divadelní prkna. V divadle Fourth Street Theatre si zahrál vedlejší roli v Donu Juanovi, na Broadwayi se objevil v Deníku darebáka, ve Svaté Johance i v muzikálu Vězeň z Druhé Avenue. Účinkování v divadle byl však nucen ukončit kvůli velkému stresu a úzkostem. Zaměřil se proto na televizní tvorbu.

Filmové role

Když Falk zkoušel štěstí u filmu, varoval ho jeho agent, že by kvůli umělému oku neměl mít vysoká očekávání. Ve třech letech přišel totiž o pravé oko, když mu byl odstraněn nitrooční karcinom tzv. retinoblastom. Proto po zbytek života nosil umělé oko, které bylo příčinou jeho typického šilhání. Oko nakonec nebylo překážkou, naopak jak se později ukázalo, doplňovalo charakter jeho rolí.

Zlomový okamžik přišel s rolí zabijáka Abrahama Relese ve filmu Vražda s.r.o. Ač byl film hodnocen průměrně, Falk podal skvělý výkon, který mu umetl cestu k dalším rolím.

Seriály

V nespočtu seriálových rolích vynikla ta, za kterou získal cenu Emmy - v televizním filmu „Cena rajčat“ ze série Show Dicka Powella. Falk si zahrál řidiče náklaďáku, který se snaží doručit zásilku rajčat z Texasu do Ohia dříve než konkurence. Přitom sbalí těhotnou Rumunku, která začne rodit a na zajímavou zápletku je zaděláno.

Málem bych zapomněl…

Jako kočka s myší si ve stejnojmenném seriálu poručík Columbo pohrává s pachateli zločinů. A ač působí zmateně, když šmátrá v kapsách baloňáku po notesu s poznámkami nebo duchem nepřítomně, když se ve dveřích otáčí s větou „Ještě jedna věc…,“ není radno jej podceňovat. Ale to pachatel pochopí až ve chvíli, kdy už je příliš pozdě.

Columbo je jako mýtická Siréna. Svou zdánlivou nevědomostí k sobě láká pachatele, kteří se snaží „hloupému“ poručíkovi pomoct s vyšetřováním a nejlépe ho navést opačným směrem. On se však nedá zviklat a pachatele si jako loutkovodič dovede do bodu, kdy mu nezbývá jiná možnost, než se přiznat. Šach mat!

Tajemná paní Columbová

V seriálu jsme poručíkovu manželku neměli možnost spatřit, v reálném životě absolvoval hned dvě manželství. První sice skončilo rozvodem, ale zůstaly mu z něj dvě adoptované dcery. Druhou manželku Sheru Danese jsme mohli v seriálu Columbo zahlédnout hned v několika epizodách. Neměla však dobrý vztah s hercovými dcerami, a když byl Falk na sklonku života, nedovolila jim ho navštěvovat. Po jeho smrti, v 83 letech, byl několika státy přijat hovorově nazvaný „Zákon Petera Falka“. Ten upravoval právo na kontakt dětí, aby nemohlo dojít k jejich „odříznutí“ od rodičů.

Stálice televizního vysílání

Jelikož seriál Columbo nic neztrácí na svém kouzlu i po letech, můžeme jej sledovat každý den na stanici Prima Krimi. S každým dílem je patrné, že si Peter Falk hvězdu na hollywoodském chodníku slávy skutečně zasloužil.

Foto: Mrmw, CC0, Wikimedia Commons

Podpis Petera Falka

- - -

Zdroje:

https://www.csfd.cz/film/237899-columbo/prehled/

https://www.csfd.cz/tvurce/20405-shera-danese/prehled/

https://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Falk

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz