Hlavní obsah
Bydlení

Už je tady zas. Plíseň na stěnách a jak se jí zbavit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdeňka z Babic

Ilustrační foto plísně na potravinách

Pokud patříte ke šťastlivcům, kterým se plíseň v domácnosti obloukem vyhýbá, můžete si gratulovat a ušetřit si čas čtením tohoto článku. Pro všechny ostatní nešťastníky je tu náš příběh boje s plísní.

Článek

Štěstí v neštěstí

Před pěti lety jsme byli vybráni z desítek uchazečů na pronájem městského startovacího bytu pro mladé. Jednalo se o nájem omezený na tři roky a předmětem velkého zájmu byl rohový holobyt 1+1 o ploše 29 metrů čtverečných. Jak jsme byli informováni, byt byl vymalován a po rekonstrukci podlah (lino položené na betonu). Nacházel se v přízemí podsklepeného nezatepleného čtyřpatrového bytového domu, s plastovými okny, orientovaný na východ.

Stěhovali jsme se v září a první viditelnou plíseň jsme objevili až napřesrok. Po velmi deštivém podzimu se nám v rohu místnosti a na severní stěně objevily fleky, které si našly cestu i na obal kytary a reprobedny. A tak jsme plísni vyhlásili válku.

Levné řešení není řešení
První, co jsme v boji použili, byly běžně dostupné odvlhčovače s tabletou, které jsme umístili do rohu a přímo na postiženou stěnu jsme nastříkali savo proti plísním. Toto řešení bylo finančně nejvýhodnější, ale jak se ukázalo, také krátkodobější. Plíseň se objevovala znovu a znovu.

Neřešit následky, ale i příčiny
Naše prvotní prohra s plísní nás donutila se zamyslet nad samotnou příčinou vzniku. Tou je vlhkost, která by v domácnosti neměla přesáhnout 60%. Pro snížení vlhkosti se obecně radí topit a větrat. V topení u nás nebyl problém, v bytě bylo vždycky nejméně 21 stupňů, někdy i více. S větráním to taky nebylo nejhorší, ráno jsme na 10 minut naplno otevřeli okno před odchodem do práce, a pak jsme větrali několikrát po příchodu z práce a před spaním. Co je ovšem zásadní vědět, je to, že větrání vám vůbec nepomůže v podzimních a zimních dnech, kdy je teplota nad nulou, sem tam prší, půda nevysychá a venkovní vlhkost se pohybuje v průměru kolem 90 %.

Další příčinou vysoké vlhkosti v bytě nebo domě může být stavební chyba, kdy se vzlínající voda dostává do zdí vinou špatné izolace či nevhodně zvoleného stavebního materiálu, což zřejmě byl i náš případ. Tento problém bohužel sami nevyřešíte, můžete jen potlačovat projevy.

Vaření a sušení
My jsme se zaměřili na vlhkost vzniklou z vaření a hlavně sušení prádla. V kuchyni jsme neměli odsávač par, protože na to nebyla zařízena. A sušička prádla se nám zase nikam nevlezla.

Chytrá houba a odvlhčovač
Po neúspěchu se savem a tabletami jsme se rozhodli s plísní zatočit dlouhodobě. Proto jsme nově vymalovali s použitím chytré houby (pythium oligandrum), která na plísni parazituje a tím ji zahubí. Tato chytrá houba je běžně ke koupi v hobbymarketech nebo na e-shopech. Také jsme pořídili náš první odvlhčovač za 2500,- Kč (zachytil 1 litr vodních par ze vzduchu za den). Jak ukázal vlhkoměr, tento odvlhčovač výkonem nedostačoval. Pořídili jsme tedy výkonnější stroj za dvojnásobnou cenu a konečně byl vidět výsledek, neboť zachytil 12 litrů vodních par ze vzduchu za den. Už při použití několik hodin denně bylo znát, že se vlhkost snižuje. A když jsme měli prádlo na sušáku, hned jsme ho pod něj umístili a spustili, aby se voda nedostala do nábytku, oblečení a stěn.

Rada na závěr

Pokud se potýkáte s plísní a nemáte možnost sušit prádlo venku nebo v sušárně, nejúčinnějším řešením je pořízení sušičky prádla nebo odvlhčovače. Při sušení prádla se do vzduchu a zdí uvolňují litry vody. I když je toto řešení nejnákladnější, může vám to ušetřit zdraví. Dlouhodobé vystavení plísním může způsobovat alergie, ekzémy, dýchací problémy a řadu dalších problémů.

A jak jste s plísní zatočili vy?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz