Hlavní obsah

Bazaliom: tichý vetřelec kůže, jehož stín může vrhat dlouho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Bazaliom, nejčastější forma rakoviny kůže, se skrývá za nenápadnými projevy. Kdy je čas vyhledat lékaře?

Článek

Bazaliom nebo také bazocelulární karcinom (lat. basalioma) je nejčastějším, zhoubným nádorovým onemocněním kůže. Pro postiženého jedince není přímou smrtelnou hrozbou, metastázuje jen vzácně a je poměrně snadno léčitelný. Může se však rozšířit na velké plochy kůže a pronikáním do okolních tkání může způsobit jejich značná poničení,“ uvádí v úvodu k danému onemocnění medicínský portál symptomy.cz.

V 80% případů se bazaliom objevuje na hlavě a krku a postihuje především obličej (oční víčka, nos, uši atd.) a jiná místa na těle, která jsou dlouhou dobu vystavována slunečnímu záření. V poslední době výskyt tohoto typu nádoru stoupá a častěji vzniká u lidí kolem 70 let věku, méně často pak u lidí mladších,“ vysvětluje dále medicínský portál.

U tohoto typu nádoru je důležitý včasný zákrok a zahájení léčby kvůli agresivitě onemocnění. Naštěstí se tedy nejedná o nádor se sklony k metastázování, což je tvorba zhoubných zárodků v jiných částech těla. Existuje tu však riziko častého opakování se onemocnění, i když se zdá být již napoprvé úspěšně vyléčeno,“ dodává v krátké citaci portál symptomy.cz.

Ačkoliv je v porovnání s jinými formami rakoviny kůže považován za méně agresivní, nesmí být jeho potenciální rizika podceňována. Charakteristické pro bazaliom je jeho pomalý růst a nízké riziko metastázování, avšak jeho nezřízené šíření může vést k významnému poškození okolních tkání a struktur.

Diagnóza a příznaky

Diagnóza bazaliomu začíná důkladným dermatologickým vyšetřením. Lékaři často používají dermatoskopii, metodu umožňující podrobný pohled na strukturu kožních lézí. Při podezření na bazaliom může následovat biopsie - odebrání malé části tkáně pro laboratorní vyšetření.

Příznaky bazaliomu se mohou výrazně lišit. Často se projevuje jako:

  • Nezhojivé rány,
  • Lesklé uzlíky s perlovým vzhledem,
  • Červené, šupinaté plochy,
  • Změny na kůži, které krvácí nebo jsou citlivé na dotek.

Příčiny a rizikové faktory

Hlavním viníkem vývoje bazaliomu je dlouhodobá expozice UV záření, ať už přímo od slunce, nebo z umělých zdrojů jako jsou solária. Dalšími faktory zvyšujícími riziko jsou světlý typ kůže, genetická predispozice nebo expozice určitým chemickým látkám.

Kdy vyhledat lékaře

Pokud si všimnete jakýchkoliv změn na vaší kůži, zejména pokud se léze nehojí, mění barvu, velikost nebo tvar, je důležité vyhledat dermatologa. Tento specialista je v oblasti diagnostiky a léčby bazaliomu nejkompetentnější.

Rizika a možné komplikace

Neléčený bazaliom může vést k rozsáhlému poškození tkání a kostí, zvláště pokud se nachází v oblasti hlavy nebo krku. Vzácně, ale přesto možně, může bazaliom metastázovat do dalších částí těla.

Léčba

Léčebné metody bazaliomu zahrnují chirurgické odstranění nádoru, kryoterapii, topické chemoterapeutické krémy, nebo radioterapii. Výběr metody závisí na velikosti, typu a umístění bazaliomu, stejně jako na celkovém zdravotním stavu pacienta.

Základním vyšetřením je biopsie kůže, kdy se určí jeden z následujících druhů bazaliomu a dle toho se i léčí.

Podle zveřejněných informací portálu symptomy.cz bazaliomy dělíme do tří hlavních skupin, které jsou založeny na umístění a obtížnosti léčby:

1) Superficiální bazaliom, u kterého je první volbou léčby fotodynamická terapie, většinou s kyselinou aminolevulovou a s aktivací denním světlem nebo laserů. Je velice citlivý pouze na povrchovou chemoterapii, a proto se jedná o jediný druh bazaliomu, který se dá účinně léčit právě pomocí povrchové chemoterapie.

2) Infiltrativní bazaliom, což je karcinom, který zahrnuje i mikronodulární a morfeaformní bazaliom. Jediným správným léčebným řešením je tady excize (vyříznutí) včetně důkladné bioptické kontroly, aby v těle nezůstaly maligní buňky. V tomto případě jde o nebezpečný druh, který často recidivuje.

3) Nodulární bazaliom je karcinom zahrnující většinu ostatních skupin bazaliomů. Není však neobvyklé, že se dá setkat s morfologickými vlastnostmi rovnou několika bazaliomů v tomtéž nádoru. Správným postupem je tu opět excize (vyříznutí) pomocí skalpelu nebo laseru s pečlivou bioptickou kontrolou.

Prognóza

Při správné volbě způsobu léčby v časném stádiu primárního bazaliomu je prognóza skvělá. Recidivující nádory se však léčí daleko obtížněji a je tu vyšší pravděpodobnost dalšího návratu nemoci, což je až 50%! I když bazaliom metastazuje jen zřídka, invazivně vyrůstá lokálně a ničí okolní tkáně, přičemž může postihnout důležité struktury a způsobit ztrátu jejich funkce. Naprostá většina případů se dá úspěšně léčit dříve, než se objeví vážné komplikace,“ doplňuje zdravotnický portál symptomy.cz.

Komplikace basaliomu

Při včasném záchytu většinou ke komplikacím nedochází. Hlavní komplikací je proto přehlédnutí nádoru, který pak může nabývat velkých rozměrů a chovat se agresivně ke svému okolí. Tehdy může docházet k prorůstání do okolí a do hloubky, kdy nádor ničí své okolí (svaly, kosti, klouby a další tkáně, prostě vše, co mu přijde do cesty) a hrozí riziko závažných poškození,“ uvádí k danému onemocnění medicínský server nemoci.vitalion.cz.

Jedinou častou komplikací je výskyt recidiv. Nicméně, pokud už jste jednou basaliom měli, budete lékařem v dalších letech sledováni a případný opakovaný výskyt bude zachycen včas tak, aby byl odstraněn co nejdříve a nijak vám nestihl uškodit.

Závěrem by bylo dobré zmínit, že pokud se vám něco nelíbí na vaší kůži, pozorujete nějaký podezřelý útvar, překonejte lenost a stud, případně strach z diagnózy a navštivte s tím co nejdříve lékaře. Může se samozřejmě jednat o banalitu, ale to nechte na posouzení odborníkovi. V nejlepším případě si aspoň ulevíte a zbavíte se napětí z klasických otázek „co kdyby to byl ale ten…“. V případě, že na kůži opravdu nějaký nález mít budete, tak obecně u léčby nádorů platí, že čas hraje proti vám, takže čím dříve se problém začne řešit, tím větší šanci má na zdárný úspěch,“ konstatuje portál nemoci.vitalion.cz.

V poslední řadě bych chtěl říci, že jak bylo popsáno v textu, basaliom, ač zhoubný nádor, je ve většině případů velice dobře léčitelný a nezanechává následky. Tedy, nemusí být vždycky všechno tak zlé, jak se na první pohled může zdát,“ dodává zdravotnický portál.

Pohled českých lékařů

Čeští dermatologové zdůrazňují význam prevence a včasného odhalení bazaliomu. Upozorňují na nezbytnost pravidelných kontrol u lékaře, zvláště pro jedince s vysokým rizikem, a poukazují na význam ochrany kůže před sluncem jako základní preventivní opatření.

Odstranění zhoubných kožních nádorů

Bazaliom nebo spinaliom patří mezi nejčastější zhoubné kožní nádory, které však naštěstí většinou netvoří metastázy a pokud jsou odstraněny včas, nejsou pro pacienty nebezpečné. Melanom je zhoubný kožní nádor vycházející z pigmentových buněk, které se začaly nekontrolovaně dělit a šířit do okolí. Melanom je nutno odstranit co nejdříve a zároveň ověřit, zda se jedná o místní postižení, nebo zda již došlo k jeho šíření do organismu,“ píše k tématu MUDr. Aleš Fibír, Ph.D. na svém webu mudrfibir.cz.

Léčba těchto nádorů je hlavně chirurgická, tj. operační odstranění nádoru s dostatečným lemem okolní zdravé tkáně. Operace je podle rozsahu prováděna v místní nebo celkové anestezii. Kožní ložisko je odstraněno s lemem vzhledově zdravé tkáně a odesláno na mikroskopické vyšetření. Vzniklý kožní defekt je pak ošetřen adekvátním způsobem v závislosti na jeho velikosti a lokalitě. Pokud je defekt menší, je možno ho po uvolnění okrajů rány přímo sešít. Pokud je defekt větší, tak je nutno ho krýt buď kožním transplantátem anebo lalokem. Kožní transplantát je tenká vrstva kůže, odebraná na jiném místě na těle (vnitřní strana paže, podbřišek, stehno, hýždě, obličej, krk aj.), která se přiloží na spodinu defektu a kryje obvazem. Po několika dnech dojde ke vrůstání cév ze spodiny do transplantátu a dojde k přihojení. Kožní lalok je tkáň z blízkého či vzdáleného okolí defektu, kterou je možno vyjmout z dárcovského místa za vzniku prosté jizvy a přemístit ho do místa defektu. Lalok je tvořen nejčastěji kůží a podkožím, někdy i svalem. Někdy je nutno použít lalok ve dvou dobách (čelní lalok, cross-finger lalok), kdy v první době se přesune lalok do místa defektu, kam se nechá přihojit a po několika týdnech je nepoužitý zbytek laloku a jeho stopky odříznut a vrácen zpět do dárcovského místa,“ vysvětluje dále lékař.

Součástí operace může být i odstranění tzv. strážní (sentinelové) uzliny. Účelem výkonu je šetrnějším způsobem zjistit nebo vyloučit výskyt případných metastáz nádoru v mízních uzlinách. Několik hodin před vlastní operací je Vám nejprve provedena lymfoscintigrafie - vyšetření, při kterém je pomocí injekce radionuklidu nalezena a označena strážní (sentinelová) lymfatická uzlina. To je uzlina, která je nejbližší nádorovému ložisku, a která by byla první zasažena v případě šíření nádoru lymfatickými cestami. V některých případech se označuje uzlina ještě pomocí speciální barvy, které po vyloučení z organismu barví moč. Během Vaší operace se vlastní vyhledání této uzliny provádí z krátkého kožního řezu v místě označení. Při výkonu se odstraní jedna, případně několik lymfatických uzlin. Výsledek mikroskopického vyšetření této uzliny je však znám až po několik dnech. Je tedy možné, že bude nutno, v případě pozitivního nálezu, dodatečně provést odstranění uzlin z podpažní jamky nebo z třísla. V některých případech nemusí být sentinelová uzlina nalezena. Buď se nezobrazí při lymfoscintigrafickém vyšetření, nebo není zjistitelná při operaci. V tomto případě není odběr sentinelové uzliny proveden,“ uvádí MUDr. Aleš Fibír, Ph.D.

Pokud není možno přesně určit rozsah ložiska a není tak možné dostatečně jistě určit, zda bylo celé ložisko při operaci zcela odstraněno, je nutno provést tzv. kontrolovanou excizi. Kožní ložisko je odstraněno s lemem odhadem pohledově zdravé tkáně. Ložisko je ihned odesláno k mikroskopickému vyšetření, jehož výsledek je znám za 1-2 dny. Do té doby je defekt kryt dočasným syntetickým krytím. Preventivně mohou být po tuto dobu podávána antibiotika. Pokud je při mikroskopickém vyšetření nalezeno dosahování nádoru k okrajům chirurgického řezu, tak je nutno provést další výkon, kdy je v místě dosahu ložiska k okrajům rány odstraněna další postižená tkáň. Tento postup je použit opakovaně, a to do doby, kdy je při mikroskopickém vyšetření potvrzeno, že jsou okraje defekty bez výskytu nádorových buněk. Až poté je vzniklý defekt ošetřen výše popsanými způsoby

O konkrétně zvoleném postupu rozhodne Váš ošetřující lékař. Je ale možné, že v průběhu operace zjistí, že není možno původně plánovaný postup použít a bude nucen volit postup jiný. Může dojít ke vzniku nerovností v místě operace s možností jejich korekce dalším operačním zákrokem v budoucnu,“ upřesňuje MUDr. Aleš Fibír, Ph.D. na svém webu.

Operace samotná se s ohledem na velikost ložiska a plánovaný rozsah operace provádí ambulantně nebo se za hospitalizace. Délka hospitalizace, pokud je nutná, je určena typem výkonu a případnou vícedobostí operačního výkonu. Bolesti je možno po operaci tlumit běžnými analgetiky dle potřeby. Stehy jsou většinou odstraňovány za 10-14 dní po operaci. Drény, pokud jsou použity, jsou ponechávány několik dní v závislosti na množství odváděného sekretu,“ píše MUDr. Aleš Fibír, Ph.D. k tématu na webu mudrfibir.cz.

Před operací, pokud je prováděna v celkové anestezii, se provádí běžná základní předoperační vyšetření podle Vašeho zdravotního stavu a věku. Někdy je nutno předoperačně doplnit také RTG srdce a plic a ultrazvukové vyšetření uzlin a břicha, případně i další vyšetření,“ doplňuje web mudrfibir.cz.

Bazaliom je příkladem onemocnění, kde platí, že prevence a včasná diagnostika mohou významně ovlivnit prognózu. Osvěta, ochrana před sluncem a pravidelné dermatologické kontroly jsou klíčové k jeho účinnému řešení. I když bazaliom představuje jistou hrozbu, správným přístupem a léčbou lze jeho negativní dopady minimalizovat.

-jb

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz