Hlavní obsah

Duhringova nemoc: vzácná kožní choroba spojená s celiakií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lékař, ilustrační foto. Zdroj: Senivpetro ze služby freepik

Duhringova nemoc je autoimunitní onemocnění kůže, které se projevuje puchýřovitou vyrážkou a je spojeno s celiakií.

Článek

Duhringova nemoc je vzácným autoimunitním onemocněním, které dostalo svůj název v roce 1884 podle svého objevitele L. A. Duhringa. Původně bylo považováno jen za kožní onemocnění, ale až v roce 1966 byly zpozorovány i změny na stěně tenkého střeva, které se vyskytují u celiakie, což je onemocnění vzniklé na základě intolerance organismu na lepek. V podstatě se tedy jedná o určitý druh celiakie, která se projevuje kožními problémy. Postihované jsou hlavně oblasti velkých kloubů, na kterých se toto onemocnění projevuje velmi svědivými puchýřky nebo ekzémem,“ píše v úvodu medicínský portál symptomy.cz.

Příčiny vzniku Duhringovy nemoci nejsou zcela známé, ale předpokládá se, že genetické predispozice a imunitní reakce na lepek hrají klíčovou roli.

Symptomy tohoto onemocnění zahrnují puchýřovitou vyrážku, která je velmi svědivá a může pálit. Vyrážka se nejčastěji objevuje na loktech, kolenou, hýždích a zádech. Kromě kožních projevů mohou pacienti trpět i dalšími symptomy, jako jsou průjmy, nadýmání, nevolnost a hubnutí, které jsou typické pro celiakii.

Diagnostika Duhringovy nemoci může být komplikovaná, protože její příznaky jsou podobné jiným kožním onemocněním. Lékaři proto často doporučují kolonoskopické a bioptické vyšetření, které může nemoc odhalit. Krevní testy na protilátky proti gliadinu, endomysiu a tkáňové transglutamináze jsou také běžnou součástí diagnostického procesu.

Léčba Duhringovy nemoci spočívá především v dodržování bezlepkové diety, která může výrazně zmírnit kožní projevy a další symptomy. „Nejefektivnější léčba je přísná bezlepková dieta, která musí být dlouhodobě dodržována. K vymizení příznaků onemocnění dochází až při kontinuální dietě,“ uvádí k léčbě zdravotnický web zdravovek.eu.

Podpůrná může být i léčba, kterou vám předepíše váš kožní lékař. Dostupný je lék Disulone, který obsahuje léčivo dapson. Přípravek efektivně a rychle pomáhá při příznacích jako svědění a výsev vyrážek. K jejich redukci by mělo dojít 1. – 3. den od užití léku,“ doplňuje web zdravovek.eu.

Rizika spojená s Duhringovou nemocí zahrnují možnost vývoje dalších autoimunitních onemocnění a dlouhodobé komplikace spojené s celiakií, pokud není správně diagnostikována a léčena. Je důležité, aby pacienti s podezřením na Duhringovu nemoc vyhledali lékařskou pomoc a podstoupili potřebné vyšetření.

Dermatitis herpetiformis je kožní onemocnění, které se rozvíjí na základě intolerance na gluten (lepek). Vyrážka velmi svědí, je červená, vypouklá, může být plná hnisavé tekutiny. Nejčastěji se vyskytuje na loktech, kolenou a zadku. Objevit se však může  i na břiše, obličeji nebo na zádech,“ doplňuje závěrem k danému onemocnění web zdravovek.eu.

Lékaři zdůrazňují význam včasné diagnostiky a správné léčby, která může výrazně zlepšit kvalitu života pacientů a zabránit možným komplikacím.

Použité zdroje: symptomy.cz, zdravovek.eu, redakční informace, poznatky a zdroje - redakční text*

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz