Hlavní obsah
Věda

Jak se vstřebává železo z luštěnin?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Marina Leonova, Pexels

Kde hledat železo (dotaz č. 158)

Pepek námořník nás naučil, jak důležité je jíst špenát. Tedy hlavně železo v něm obsažené. Pepkovi jeho rady ovšem nabourali vědci zjištěním, že se železem ve špenátu to tak žhavé není. Proto vám Vojta poradí, v jakých potravinách železo hledat.

Článek

Vědkyně a vědci, kteří působí na českých i zahraničních výzkumných institucích, odpovídají na dotazy ze sociálních sítí.

Dotaz

Jak je to se vstřebatelností železa z luštěnin? Existuje porovnání na 100 g potraviny, kolik mg je vstřebatelných – ne kolik daná potravina „obsahuje“?

Odpověď

Absorpce (neboli vstřebávání) nevázaného železa je obecně malá. V dostupné literatuře se píše o absorpci přibližně 0,8–2 % dostupného železa z luštěnin (luštěniny obsahují 1,5–5 mg železa na 100 g). Tato procenta závisí na tom, s čím je jíme – maso a kyselá jídla absorpci železa mírně zlepšují, mléko ji naopak zhoršuje. Dostupnost železa z doplňků stravy je obecně o trochu lepší. Síran železnatý, typický zdroj železa v tabletkách, má absorpci okolo 30–50 %.

Tělo ale železo získává také ve vázané formě – typicky hem (absorpce okolo 25–30 %). Hlavním zdrojem je samozřejmě červené maso, ale také jiné živočišné produkty.

Na závěr ještě jedna zajímavost – dlouho se nevědělo, jak tělo reguluje vstřebávání železa. Nakonec na to přišel tým vedený americkým lékařem českého původu prof. Ganzem. Jím objevený hepcidin reguluje metabolismus železa obdobným způsobem jako insulin reguluje metabolismus glukózy.

Za tým Zeptej se vědce odpovídal Vojta.

Mgr. Vojtěch Dolejš, Centrum molekulární biologie University v Heidelbergu (ZMBH)

Zdroje

  • Harpers biochemistry, 30th edition, McGrawHill
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6741854/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12498628/
  • https://fdc.nal.usda.gov/
  • Vesmír, 02.22 (101)

Anketa

Které luštěniny jíte nejčastěji?
Hrách, hrášek
21,1 %
Fazole
26,3 %
Čočku
47,4 %
Sóju
5,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 19 čtenářů.

Zeptej se vědce

Projekt Zeptej se vědce se snaží zprostředkovat kontakt mezi vědeckou a nevědeckou veřejností. Máte-li na vědce nějaký dotaz, zeptejte se nás na Facebooku, Twitteru nebo Instagramu.

Foto: Zeptej se vědce!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz