Hlavní obsah
Věda

Jak to je s tou kvantovou teleportací?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zeptej se vědce!

Kvantová teleportace (dotaz č. 188)

Teleportaci známe běžně – z vědecko-fantastických románů a filmů. A také ji běžně používáme – v počítačových hrách. Dnes nám Pavel odpoví na dotaz ke kvantové teleportaci.

Článek

Nezávislá skupina vědkyň a vědců z českých i zahraničních výzkumných institucí odpovídá na vaše dotazy. Některé odpovědi pak sdílí i na sociálních sítích Facebook, Twitter, Instagram, Threads a zde na Seznam Médium.

Dotaz

Chtěl bych se zeptat na kvantové provázání / kvantovou teleportaci. Pochopil jsem, že: a) částice jsou provázané tak, že změna některých vlastností (spin?) jedné částice se projeví i na té druhé, b) tato změna je okamžitá, nezávislá na jejich vzdálenosti od sebe, d) tuto vlastnost není možné použít k přenosu informací (protože ty se nemohou šířit rychleji než rychlostí světla), c) provázání bylo experimentálně prokázáno. Myslel bych si, že c) a d) jsou v rozporu. Nejsou, ale nerozumím proč. Jak je možné provázání prokázat a přitom nepřenést informaci?

Odpověď

Body c) a d) skutečně nejsou ve vzájemném rozporu.

Příklad:

Dvě kvantově provázané částice v Praze – jedna se spinem nahoru, druhá se spinem dolů – se rozletí, každá na jednu stranu. Petr měří spin první částice v Aši a ve stejnou chvíli měří Pavel spin druhé částice v Jihlavě.

V momentě, kdy Petr v Aši naměří spin nahoru, okamžitě ví, že Pavel ve stejný moment naměří v Jihlavě spin dolů (protože ví, že celkový spin páru zůstává nulový). Petr ale nemá žádný způsob, jak v momentě měření toto Pavlovi okamžitě sdělit, protože nemůže tu informaci o naměřeném spinu přenést rychleji, než je rychlost světla.

Takže, pokud Pavel sám neprovede měření v Jihlavě, tak v okamžiku Petrova měření v Aši ví kulový, žádná informace se okamžitě z Aše do Jihlavy nepřenesla.

Za Zeptej se vědce odpovídal Pavel

prof. Pavel Jungwirth, ÚOCHB Praha – Ústav organické chemie a biochemie, Učená společnost České republiky

Zeptej se vědce

Projekt Zeptej se vědce se snaží zprostředkovat kontakt mezi vědeckou a nevědeckou veřejností. Máte-li na vědce nějaký dotaz, zeptejte se nás na Facebooku, Twitteru nebo Instagramu.

Foto: Zeptej se vědce!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz