Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Jak zlikvidovat vytažené klíště?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Erik Karits, Pexels

Jak zlikvidovat klíště (dotaz č. 778)

Už patří k dobrému zvyku se po výletu do přírody pořádně prohlédnout, klíšťata řádí i v září! Když však takového příživníka na sobě najdete a vytáhnete ho ven, přichází nerudovské „Kam s ním?“ A přesně s tím nám dnes poradí Lukáš.

Článek

Nezávislá skupina vědkyň a vědců z českých i zahraničních výzkumných institucí odpovídá na vaše dotazy. Některé odpovědi pak sdílí i na sociálních sítích Facebook, Twitter, Instagram, Threads a zde na Médiu.

Dotaz

Ráda bych se zeptala, jak se nejlépe zbavit klíšťat. Četla jsem, že splachování do WC přežijí.

Minutová odpověď

  • Klíště vytažené z kůže bychom měli zneškodnit, aby už nikoho dalšího nemohlo kousnout. Při tom bychom se jej neměli dotýkat a měli bychom zamezit jakémukoli kontaktu s jeho tělními tekutinami.
  • Klíště vždy zabalíme do papíru (např. do kapesníku) a pak ho buď můžeme spálit, nebo spláchnout do WC. Je možné, že klíště dokáže nějakou dobu přežít pod vodou, ale po spláchnutí se už z kanalizace rozhodně nedostane.
  • Další možností je ponoření do alespoň 70% ethanolu, který klíště spolehlivě zabije.
  • Místo kousnutí je třeba pečlivě vydezinfikovat a sledovat, zda nejeví známky nákazy lymskou boreliózou.

Odpověď

Jak klíště vytáhnout?

Než se dostanu k tomu, jak se zbavit klíštěte, dovolte mi nejdřív pár slov, jak ho vytáhnout z kůže. Nejlepší způsob je klíště chytit pinzetou co nejblíž kůže a jedním pomalým, plynulým pohybem kolmo na kůži ho vytáhnout [1].

Dokud je ještě zakousnuté, tak ho ničím nepotíráme, nerozmačkáváme ho, ani s ním silně necloumáme do stran. Cílem je vytáhnout ho co nejšetrněji, protože vystresované nebo zraněné klíště může začít slinit, nebo dokonce zvracet do rány, a to může zvyšovat riziko infekce [2, 3].

Nerozmačkávat

V ideálním případě je tedy čerstvě vytažené klíště stále živé a zdravé a bohužel i schopné dalšího zakousnutí. Zároveň bychom se k němu měli chovat jako k infekčnímu materiálu. Je tedy na místě se ho zbavit tak, aby nemohlo nikoho dalšího kousnout a zároveň abychom s ním přišli co nejméně do kontaktu.

Rozhodně ho tedy nechceme rozmačkávat, abychom se nepotřísnili jeho obsahem. Setkal jsem se i s nápadem klíště zabít v mikrovlnné troubě. To bych rozhodně nedoporučoval. Klíště tak může snadno puknout a postříkat vnitřek mikrovlnky svými tělními tekutinami a krví, kterou předtím zvládlo nasát.

Spálit nebo spláchnout?

Státní zdravotní ústav (SZÚ) doporučuje klíště po vytažení zabalit do kousku papíru a spálit [4]. To samé zmiňuje i profesor Grubhoffer, parazitolog z Jihočeské univerzity [5].

Další dobrou možností je klíště, opět zabalené třeba v papírovém kapesníku, hodit do záchodové mísy a spláchnout [6, 7]. Víme sice, že některá klíšťata dokážou pod vodou přežít i několik dní [8], ale to se týká čisté, dobře provzdušněné vody, a ne obsahu kanalizace. A hlavně, po spláchnutí už klíště není váš problém – rozhodně se nemusíte bát, že by se vyškrabalo zpátky z mísy.

Alkohol zabíjí nejen za volantem

Mimochodem, potření ethanolem výrazně snižuje schopnost klíšťat přežít pod vodou [8]. Můžete tedy použít třeba alkoholovou dezinfekci, pokud ji máte po ruce, a papírek s vytaženým klíštětem před spláchnutím postříkat.

Ponoření do 70% ethanolu klíště spolehlivě zabije [9], a to je tedy další způsob, jak jej zneškodnit. S touto možností se setkáváme hlavně v anglicky psaných materiálech [6, 7], protože to umožňuje klíště uchovat pro pozdější určení jeho druhu, což může být užitečné třeba ve Spojených státech, kde žije mnoho různých druhů klíšťat přenášejících různé choroby [10]. Ve střední Evropě máme menší rozmanitost klíšťat a jejich uchovávání tedy nemá velký význam.

Nakonec dezinfikujeme, hrozí nakažlivé nemoci

Po vytažení klíštěte je důležité místo kousnutí pečlivě vydezinfikovat a průběžně kontrolovat po několik týdnů, jestli se kolem něj netvoří rozšiřující se zarudlá skvrna, která ukazuje na nákazu lymskou boreliózou [4].

Další nebezpečná nemoc, kterou klíšťata přenášejí, je klíšťová encefalitida. Proti té ale naštěstí existují účinné [11] a bezpečné [12] vakcíny.

Pro Zeptej se vědce odpovídal Lukáš

Lukáš Novák, Ph.D., Biologie et ecologie des ecosystèmes marins profonds, Institut Universitaire Européen de la Mer, CNRS, Plouzané, France

Odbornou recenzi poskytl Mgr. Ondřej Kouklík, Přírodovědecká fakulta UK

Odpověď editovali Hedvika Šimková a Luděk Vašta

Zdroje

[1] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jebm.12257

[2] https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2002/0815/p643.html

[3] https://www.cdc.gov/ticks/removing_a_tick.html

[6] https://www.chop.edu/news/health-tip/removing-ticks-dos-and-don-ts

[7] https://www.cdc.gov/ticks/removing_a_tick.html

[8] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022191010002544

[9] https://www.jstor.org/stable/3272568

[10] https://www.cdc.gov/ticks/tickbornediseases/tickID.html

[11] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0264410X07009474

[12] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1477893920303720

Anketa

Chytili jste letos klíště?
- Ne. Nebo o tom nevím.
41,3 %
- Ano, jednou.
17,5 %
- Ano, vícekrát.
41,2 %
Celkem hlasovalo 126 čtenářů.

Zeptej se vědce

Projekt Zeptej se vědce se snaží zprostředkovat kontakt mezi vědeckou a nevědeckou veřejností. Máte-li na vědce nějaký dotaz, zeptejte se nás na Facebooku, Twitteru nebo Instagramu. Líbí se vám naše příspěvky? Podpořit nás můžete na https://donio.cz/naucme-vedce-vypravet

Foto: Zeptej se vědce!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz