Hlavní obsah
Věda

Jakou sílu má náraz, když se srazí dva lyžaři?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Johannes Andersson, Unsplash

Srážka lyžařů (dotaz č. 581)

Lyžařská sezóna neznamená jen lyžování, ale bohužel i množství nehod. Pro představu, co taková srážka na lyžích dokáže napáchat, si s Vítkem vypočítáme jeden fyzikální příklad. Tak na sebe dávejte na sjezdovce pozor!

Článek

Nezávislá skupina vědkyň a vědců z českých i zahraničních výzkumných institucí odpovídá na vaše dotazy. Některé odpovědi pak sdílí i na sociálních sítích Facebook, Twitter, Instagram, Threads a zde na Seznam Médium.

Dotaz

Když se srazí dva lyžaři, kteří jedou oba rychlostí 30 km/h, jakou sílu má náraz?

Minutová odpověď

  • Sílu při srážce můžeme spočítat, známe-li deformační dráhu při srážce a rychlosti před a po srážce.
  • Rychlost po srážce je daná zákonem zachování hybnosti.
  • Srážky i při poměrně malých rychlostech a hmotnostech vedou k enormním silám.

Odpověď

Definice problému

Děkujeme za velmi zajímavý a bohužel aktuální dotaz. Problém tak, jak byl zadán, není dostatečný k provedení výpočtu. Proto nám dovolte si úlohu dozadat. Předpokládejme, že jeden lyžař váží 80 kg (m1) a druhý lyžař váží 60 kg (m2). Dále předpokládejme, že dojde k boční srážce pod úhlem 30°, to by mohla být typická srážka někde na lyžařském svahu. Ze zadání víme, že se oba lyžaři před srážkou pohybovali rychlostí 30 km/h, tj. Přibližně 8 m/s. K vyřešení úlohy potřebujeme ještě předpoklad, že po srážce se oba lyžaři pohybují společně, než nakonec spadnou.

Řešení

Takto zadanou úlohu už jsme schopni řešit. Vyjdeme ze zákona zachování hybnosti [1], který říká, že výsledná hybnost před srážkou se musí rovnat výsledné hybnosti po srážce. Hybnost není nic jiného než součin rychlosti a hmotnosti. Z přiloženého schématu plyne, že hybnosti rozložíme na složky a každou složku vyřešíme zvlášť. Dostaneme složky výsledné rychlosti po srážce. S využitím Pythagorovy věty najdeme výslednou rychlost po srážce jako 7,73 m/s. Jednoduchá trigonometrie pak poskytuje informaci o změně směru pohybu po srážce, např. vůči původnímu směru lehčího lyžaře. Mimochodem, byli-li by oba lyžaři stejně těžcí, směr po srážce by byl přesně polovinou úhlu vytyčeného směry před srážkou.

Síla při srážce

Ze zákona o zachování hybnosti dostaneme rychlost a směr po srážce, ale nevíme stále nic o síle. Abych mohli spočítat tu, zavedeme ještě jeden předpoklad. Když se lyžaři srazí, náraz způsobí plastickou deformaci jejich těl. To je velmi složitý problém na jednoduchý výpočet, proto zaveďme ekvivalentní deformační délku, která bude 5 centimetrů. Bavíme se o analogu deformační zóny u auta, které se také po nárazu do stromu smrskne.

Známe-li deformační délku, můžeme pro výpočet střední síly při srážce postupovat takto. Mechanická práce je definovaná jako síla působící po dráze. Současně je práce také rovna změně kinetické energie před a po srážce [2]. Spojíme-li tyto dva poznatky o práci, dostaneme jednoduchý vzoreček, který nám umožní spočítat střední sílu při srážce, která pro naši situaci s lyžaři bude přibližně 5881 N. Pro srovnání, na osmdesátikilového lyžaře působí tíhová síla Země o velikosti pouze 800 N, tj. síla více než sedmkrát menší. Proto bývají srážky tak nebezpečné!

Foto: Zeptej se vědce!

Rozbor problému a výpočet

Pro Zeptej se vědce odpovídal Vítek

Ing. Vít Svoboda, Dr. sc. ETH Zürich, JILA – CU Boulder & NIST

Odbornou recenzi poskytl Mgr. Jan Ebr, PhD., FZU – Fyzikální ústav Akademie věd ČR

Zdroje

Zeptej se vědce

Projekt Zeptej se vědce se snaží zprostředkovat kontakt mezi vědeckou a nevědeckou veřejností. Máte-li na vědce nějaký dotaz, zeptejte se nás na Facebooku, Twitteru nebo Instagramu.

Foto: Zeptej se vědce!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz