Hlavní obsah
Zdraví

Když budeme v chladu nosit holínky, nedostaneme z toho revma?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: holding graz, Wikimedia

Gumáky a regma (dotaz č. 166)

Při deštích, blátě i likvidaci následků povodní se určitě hodí gumové holínky. Babičky ale říkávaly, že nohy v zimě a ve vlhku jsou zaručený recept na revma. Martin vám dnes poví, zda jsou tyto obavy na místě.

Článek

Nezávislá skupina vědkyň a vědců z českých i zahraničních výzkumných institucí odpovídá na vaše dotazy. Některé odpovědi pak sdílí i na sociálních sítích Facebook, Twitter, Instagram, Threads a zde na Médiu.

Dotaz

Môže spôsobiť nosenie gumákov (nohy sú v chlade alebo spotené) reumu?

Minutová odpověď

  • Gumáky vám spíše způsobí otlaky nebo plísně než revmatoidní artritidu.
  • Na vzniku revmatoidní artritidy se podílí mnoho faktorů a okolností výrazně více než možný (a neprokázaný) vliv nošení gumáků.

Odpověď

Revma se obvykle říká revmatoidní artritidě, což je autoimunitní onemocnění, které se vyskytuje u zhruba 0,5–1 % populace a dvakrát častěji u žen než mužů. Mezi rizikové faktory patří kromě výskytu onemocnění v rodině také kouření, nadváha, chronické či infekční záněty (například parodontitida) nebo vdechování anorganických prachů [2–4]. Chlad ani vlhko nepatří k rizikovým faktorům obvykle spojovaných s revmatoidní artritidou.

Švédská studie

Vyšla jediná studie od švédských kolegů v roce 2017, která poukazuje na zvýšení rizika revmatoidní artritidy při práci v zimě/vlhku zhruba o 50 % [5]. Tedy babičky mohou mít pravdu a švédští kolegové je v tom podpoří, nicméně tento příčinný vztah mezi chladem/vlhkem a revmatem nikdo další neprokázal. Najdeme pouze práce popisující vliv teploty na průběh obtíží pacientů s již v minulosti rozvinutým onemocněním. Z nich vyplývá, že nemocným lidem se obtíže zhoršují jak v chladu, tak při rychlých změnách teplot [6, 7].

Nohy jsou ve větším vlhku

Gumáky jsou z podstaty neprodyšné, a tak jsou v nich vaše nohy ve větším vlhku. Dále bývají minimálně izolované, a proto vaše nohy vystavují teplu či zimě podle vnějších podmínek. Určitě zvyšují riziko, že se vám nohy zapaří a následně tím zvyšují riziko otlaků, puchýřů nebo plísní. Na běžné nošení, pokud se neplánujete brodit vodou či bahnem, proto doporučuji volit jinou obuv. Když už gumáky na sobě máte, doporučuji alespoň suché ponožky, aby se nohy udržely ve větším suchu a teple.

Se vší úctou k našim babičkám

Na závěr: Revmatoidní artritida je velice intenzivně zkoumané onemocnění a vědeckých článků na toto téma bylo a je publikováno nesmírné množství. Proto se vší úctou k našim babičkám zůstávám k vlivu chladu a gumáků na rozvoj revmatoidní artritidy skeptický. Dokud se tento vliv neprokáže dalšími studiemi, tak bych chladu ani gumákům vliv na vznik revmatoidní artritidy nepřipisoval.

Za Zeptej se vědce odpovídal Martin

MUDr. Martin Pehr, 3. IK 1. LF UK a Všeobecná fakultní nemocnice v Praze – VFN, konzultace Dr. Alvaro Gomez, oddělení revmatologie Karolinska Institutet

Zdroje

[1] Studie japonských kolegů o vlivu různých typů obuvi na vlhkost a výskyt plísní: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1346-8138.15060

[2] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/rheumatoid-arthritis/symptomscauses/syc-20353648

[3] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/03009740600718080

[4] https://www.uptodate.com/contents/epidemiology-of-risk-factors-for-andpossible-causes-of-rheumatoid-arthritis

[5] https://rmdopen.bmj.com/content/3/2/e000488 – švédská studie popisující zvýšený výskyt revmatoidní artritidy u pracovníků pracujících v chladu a vlhku ve vnitřních prostorách. Zajímavé je, že chlad ani vlhko neměly efekt, pokud lidé pracovali ve venkovním prostředí.

[6] https://academic.oup.com/rheumatology/article/46/5/846/2289326 – článek popisující mimo jiné, že nemocní s revmatoidní artritidou měli horší obtíže na jaře (duben/květen) než na podzim (říjen/listopad).

[7] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8557265/ – čínská studie, podle které je při nižších teplotách do nemocnic přijímáno více pacientů s revmatoidní artritidou – doporučuji přečíst si zejména část Discussion.

Zeptej se vědce

Projekt Zeptej se vědce se snaží zprostředkovat kontakt mezi vědeckou a nevědeckou veřejností. Máte-li na vědce nějaký dotaz, zeptejte se nás na Facebooku, Twitteru nebo Instagramu. Líbí se vám naše příspěvky? Podpořit nás můžete na https://donio.cz/naucme-vedce-vypravet

Foto: Zeptej se vědce!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz