Hlavní obsah
Věda

Loví kastrované kočky myši?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Paul Hanaoka, Unsplash

Kastrování koček a lovení myší (dotaz č. 239)

Kočky, ať už toulavé, nebo domácí, se dokážou množit skoro jako trpaslíci. Proto se nezřídka přistupuje k jejich kastrování. Ale neotupí se tím jejich lovecký instinkt? Marie zjišťovala, co na toto téma ví věda.

Článek

Nezávislá skupina vědkyň a vědců z českých i zahraničních výzkumných institucí odpovídá na vaše dotazy. Některé odpovědi pak sdílí i na sociálních sítích Facebook, Twitter, Instagram, Threads a zde na Seznam Médium.

Dotaz

Kolega v práci topí koťata s tím, že pokud by kočku nechal vykastrovat, loví pak méně myši. Existuje prosím nějaký vědecky podložený fakt, který by tuto jeho hypotézu podpořil?

Odpověď

Podotýkáme, že v odpovědi se nebudeme věnovat etické otázce topení koťat, zaměříme se pouze na vliv kastrace na lov myší.

Jednou z hlavních metod, jakou se korigují populace divokých či zbloudilých koček bez majitele je metoda zvaná „trap-neuter-release“ (TNR, tj. odchytit – vykastrovat – vypustit).

I přesto, že se tato metoda používá relativně běžně, bylo provedeno velmi málo studií, které se zaměřují na to, jak to kočky ovlivní v běžném životě. Jednou takovou studií je Cafazzo et al. (2019), ve které autoři kastrovali populaci 16 volně žijících koček a monitorovali jejich chování po dobu 30 dní před kastrací a 22 dní po kastraci.

Ukázalo se, že kastrace neměla vliv na sociální strukturu ani na hierarchii v této konkrétní skupině koček. Obecně se snížila celková agresivita, teritorialita a intenzita chování typického pro páření a námluvy u koček (tj. například značkování močí či souboje).

To je ale očekávaný efekt kastrace. Zajímavým výsledkem bylo, že obecná aktivita se také významně snížila.

Pokud je tedy snížená celková aktivita, může teoreticky dojít i k snížení lovu kořisti, tedy především myší. Tento poznatek ale není vědecky podložen, protože neexistuje žádná studie zaměřující se na efekt kastrace na lovecké chování volně žijících koček (Cecchetti et al., 2020). Je tedy třeba, aby byla lovecká aktivita koček ještě v tomto kontextu konkrétně ověřena.

Za tým Zeptej se vědce zpracovala Marie

Mgr. Marie Truhlářová, Katedra zoologie, Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy

Zdroje

  • Cafazzo et al. (2019) – https://www.mdpi.com/2076-2615/9/12/1105/htm#B10-animals-09-01105
  • Cecchetti et al. (2020) – https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/mam.12230

Zeptej se vědce

Projekt Zeptej se vědce se snaží zprostředkovat kontakt mezi vědeckou a nevědeckou veřejností. Máte-li na vědce nějaký dotaz, zeptejte se nás na Facebooku, Twitteru nebo Instagramu.

Foto: Zeptej se vědce!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz