Hlavní obsah
Věda

Mohl u atletek fungovat údajný potratový doping?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Austris Augusts, Unsplash

Potratový doping (dotaz č. 266)

Začínají Olympijské hry a kromě výkonů budou pozornost poutat i dopingové testy. Jedné údajné dopingové praktice se ve své odpovědi věnovala Zuzana.

Článek

Nezávislá skupina vědkyň a vědců z českých i zahraničních výzkumných institucí odpovídá na vaše dotazy. Některé odpovědi pak sdílí i na sociálních sítích Facebook, Twitter, Instagram, Threads a zde na Médiu.

Dotaz

Slyšela jsem, že atletky z východního bloku v 80. letech občas „dopovaly“ tak, že před důležitým závodem otěhotněly a po pár týdnech šly na interrupci. Je na tom něco pravdy, resp. opravdu jim mohly hormony takto přidat na výkonnosti?

Odpověď

Tomu, o čem zde hovoříme, se v literatuře říká „abortion doping“, což bychom do češtiny přeložili jako „potratový doping“. Jedná se o dost neetickou praktiku, která se údajně objevovala v 70. a 80. letech minulého století a opravdu je v literatuře spojována s atletkami východního bloku – hodně například s východními Němkami.

V prvních fázích těhotenství je u žen pozorován nárůst výkonnosti v souvislosti s prudkým nárůstem hormonů zlepšujících fyzický výkon – konkrétně se jedná o hormony progesteron, estrogen, ale také testosteron. Dochází rovněž ke zvýšení množství červených krvinek, čímž se zlepší aerobní kapacita – to je důležité pro okysličování plodu, ale také svalů.

Během těhotenství se cítí silnější

Tyto v těhotenství běžné fyziologické stavy opravdu mohou pomoci k lepšímu výkonu sportovkyň. Atletky po založení rodiny přiznávají, že se během těhotenství cítily silnějšími (viz atletka Kristiina Mäki a její vyjádření v podcastu Heroez talks).

Co se samotného potratového dopingu týče – mluvíme zde hlavně o prvních 3 měsících těhotenství, přičemž po závodě pak následuje interrupce. Zda k tomu opravdu docházelo, či nikoliv, však nejsem schopná stoprocentně podložit.

Existuje pouze několik výroků z úst lékařů, kteří byli šokováni touto praktikou, např. hodně citované vyjádření finského lékaře Risto Erkola nebo text dánského profesora Dr. Paul-Erik Pauleva. Tito lékaři však nepředložili žádné důkazy či reference.

Konkrétní potvrzený případ chybí

Žádný konkrétní potvrzený případ tohoto dopingu nebo jména konkrétních žen jsem tedy nenašla a fact-checkingový web snopes.com (web prověřující konkrétní tvrzení s cílem určit jejich pravdivost) prohlašuje dopingový potrat za nepotvrzený. Světová antidopingová agentura (anglicky World Anti-Doping Agency, se zkratkou WADA) potratový doping v seznamu zakázaných praktik nemá.

Rozruch vzbudilo přiznání k potratovému dopingu v televizi z úst sovětské gymnastky a olympijské vítězky z roku 1968 Olgy Kovalenkové. Později však vyšlo najevo, že žena vypovídající v televizi se za sportovkyni pouze vydávala a samotná Olga Kovalenková potratový doping odmítla.

Za Zeptej se vědce odpovídala Zuzana

Ing. Zuzana Kůtová, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova / ÚOCHB AV ČR

Zdroje

https://crimsonpublishers.com/prm/pdf/PRM.000599.pdf

https://journals.ku.edu/jis/article/view/10118

https://pdfs.semanticscholar.org/fa83/06f9b994afb48ffbc8f20f9d550f45001bec.pdf

https://www.snopes.com/fact-check/abortion-doping-real-practice/

https://en.wikipedia.org/wiki/Abortion_doping#cite_note-greer-4

https://www.theguardian.com/sport/2007/may/06/features.sport7

https://archive.ph/20130203190918/http://www.sports-reference.com/olympics/athletes/ka/olga-karasyova-1.html

https://www.wada-ama.org/en/prohibited-list

Zeptej se vědce

Projekt Zeptej se vědce se snaží zprostředkovat kontakt mezi vědeckou a nevědeckou veřejností. Máte-li na vědce nějaký dotaz, zeptejte se nás na Facebooku, Twitteru nebo Instagramu. Líbí se vám naše příspěvky? Podpořit nás můžete na https://donio.cz/naucme-vedce-vypravet

Foto: Zeptej se vědce!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz