Hlavní obsah
Věda

Nepřivodíme si angínu, když si uřícení dáme ledové pití?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Artem Beliaikin, Unsplash

Ledové pití na rozehřátý organismus (dotaz č. 211)

Také vám maminka zakazovala pít ledovou vodu, když jste byli celí uřícení, že z toho můžete dostat angínu? Na problém se podívala Zuzana.

Článek

Dotaz

Rád bych se zeptal zda, jak a nakolik člověku, který je rozehřátý třeba ze cvičení nebo z pobytu v horku, uškodí, když si dá ledové pití. Případně jestli si takto může přivodit např. angínu, jak se tvrdívá.

Minutová odpověď

  • Podle všeho se jedná o zažitý mýtus.
  • Požitím studeného jídla a pití ochlazujeme především ústa a horní trávicí trakt (jícen).
  • Respirační viry lze nalézt v nosohltanu, neexistuje však žádný důkaz, že tyto viry infikují ústa a trávicí trakt.

Odpověď

Nyní zklamu všechny rodiče zakazující uříceným dětem zmrzlinu. Podle všeho se jedná o zažitý mýtus.

Tento mýtus vychází nejspíš z toho, že zima a sychravá období jsou obecně spojovány s větším výskytem nejrůznějších respiračních onemocnění. To bývá často připisováno vdechování studeného vzduchu.

Vdechovaný aerosol může být sám o sobě kontaminován infekčním materiálem, jako jsou viry, bakterie a plísně. Dýchání studeného vzduchu nejen ochladí nosní dýchací cesty, ale také způsobí jejich vysušení, protože studený vzduch je suchý. Tyto dvě skutečnosti mohou zpomalovat tvorbu hlenu sloužící k čištění sliznice a inhibovat fagocytující bílé krvinky (v tomto případě fagocytóza = „požírání“ infekčních agens imunitním systémem).

Chladný venkovní vzduch hraje roli například v rozvoji rýmy, kde pokles teploty na sliznici usnadní pomnožení virového původce rýmy, takzvaného rhinoviru, a právě chlad zapříčiní rozjezd infekce, která je na teplotu citlivá.

A proč je tomu u konzumace studených potravin jinak než při vdechování vzduchu?

Požitím studeného jídla a pití ochlazujeme především ústa a horní trávicí trakt (jícen) a je velmi nepravděpodobné, že by tak docházelo k ochlazování nosohltanu (horních dýchacích cest propojující nosní dutinu a hltan). Respirační viry lze nalézt v nosohltanu, ale neexistuje žádný důkaz, že tyto viry infikují ústa a trávicí trakt. Navíc ochlazení jídlem není stejné jako ochlazení vzduchem, kdy každou minutu vdechneme přibližně 10 litrů vzduchu, což asi nikdo z nás nedokáže vypít, i když vody bude k ochlazení organismu potřeba méně než vzduchu.

Naopak studené nápoje a zmrzlina jsou doporučovány k tlumení bolesti v krku například při zánětech mandlí. Zde je bolest v krku zapříčiněna působením zánětlivých mediátorů, které působí na nervová zakončení a bolest je ještě stupňována ohřívacími účinky zánětu.

S ohledem na to, co nám říká věda… Milí rodičové, zmrzlinu dětem neodpírejte.

Za Zeptej se vědce odpovídala Zuzana

Ing. Zuzana Kůtová, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova / ÚOCHB AV ČR

Zdroje

  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17705968/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7487830/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23317998/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22070741/
  • https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666313003930
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9237723/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20694887/

Zeptej se vědce

Projekt Zeptej se vědce se snaží zprostředkovat kontakt mezi vědeckou a nevědeckou veřejností. Máte-li na vědce nějaký dotaz, zeptejte se nás na Facebooku, Twitteru nebo Instagramu. Podpořit nás můžete na donio.cz/podpor-zeptej-se-vedce.

Foto: Zeptej se vědce!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz