Hlavní obsah
Věda

Ty malé mušky, které nám v lese u potoka bzučí kolem hlavy, ale nekoušou – co z toho mají?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ed Dunens, Wikimedia Commons

Co ty mušky z toho mají? (dotaz č. 264)

Tak už nám vypuklo léto a prázdniny, to si člověk rád vyrazí do lesa. Krásná příroda, čistý vzduch, šumění stromů a… roj nelítostných ubzučených mušek, který vás nadobro pohltí! Ondra vám vysvětlí, o co jim vůbec jde.

Článek

Nezávislá skupina vědkyň a vědců z českých i zahraničních výzkumných institucí odpovídá na vaše dotazy. Některé odpovědi pak sdílí i na sociálních sítích Facebook, Twitter, Instagram, Threads a zde na Médiu.

Dotaz

Právě jsem byla na dovolené a věnovala se především toulání se po lesech a to mě přivádí na tuto otázku: ty malé mušky, které nám v lese u potoka bzučí kolem hlavy, ale nekoušou – co z toho mají?

Minutová odpověď

  • Bzučení mušek okolo hlavy či jiného význačného bodu v krajině je ve skutečnosti rojení za účelem páření.
  • Kromě dvoukřídlého hmyzu můžeme rojení pozorovat i u jepic, blanokřídlých nebo některých brouků.

Odpověď

Ono často otravné a vytrvalé bzučení mušek kolem hlavy, a to nejen u potoka v lese, ale např. i na horských loukách či na hranici lesa, má pro tyto mouchy velký význam. Mnoho druhů dvoukřídlého hmyzu se totiž páří za letu. Samotnému páření předchází také něco jako zásnubní let. A tyto zásnubní lety většina druhů pořádá hromadně, čímž vzniká různě velký roj.

Rojení většinou začínají samci, kteří nejdříve musí zvolit místo, kde k rojení dojde. Tato místa vybírají podle význačných bodů v krajině, osamělý strom na louce, komín chalupy nebo například nebohý turista, který si chtěl pouze vychutnat chvíli klidu uprostřed přírody. Po nějaké chvíli se do rojení začnou zapojovat i samice, které se ihned spárují se samci, následuje jejich zásnubní tanec a poté i páření.

Podoba zásnubních tanců, velikost roje či čas a místo rojení jsou druhově specifické. Takovéto zásnubní roje však nejsou doménou jen dvoukřídlého hmyzu. Pozorovat je můžeme i u některých brouků, blanokřídlých (např. mravenců) nebo u jepic.

Za Zeptej se vědce odpovídal Ondra.

Mgr. Ondřej Kouklík, Katedra zoologie, Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy

Odborný recenzent Vít Bureš, Katedra zoologie Přf UK

Zdroje

DOWNES, J. A. The swarming and mating flight of Diptera. Annual review of entomology, 1969, 14.1: 271-298.

CHARLWOOD, J. D., et al. The swarming and mating behaviour of Anopheles gambiae ss (Diptera: Culicidae) from Sao Tome Island. Journal of Vector Ecology, 2002, 27: 178-183.

Zeptej se vědce

Projekt Zeptej se vědce se snaží zprostředkovat kontakt mezi vědeckou a nevědeckou veřejností. Máte-li na vědce nějaký dotaz, zeptejte se nás na Facebooku, Twitteru nebo Instagramu. Líbí se vám naše příspěvky? Budeme rádi, když podpoříte naši činnost: https://www.darujme.cz/projekt/1209422

Foto: Zeptej se vědce!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz