Hlavní obsah
Věda

Proč mají někteří sportovci neobvyklý tvar uší?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Chris Kendall, Unsplash

Deformace uší sportovců (dotaz č. 724)

Ať už na právě probíhajících olympijských hrách sledujete boxerská klání, nebo třeba jiné kontaktní sporty, někteří z vás si možná všimli, že sportovci občas mívají takový neobvyklý tvar uší. Proč tomu tak je, nám dnes vysvětlí Helena.

Článek

Nezávislá skupina vědkyň a vědců z českých i zahraničních výzkumných institucí odpovídá na vaše dotazy. Některé odpovědi pak sdílí i na sociálních sítích Facebook, Twitter, Instagram, Threads a zde na Médiu.

Dotaz

Proč sportovcům (například MMA zápasníkům) vlastně takhle „bobtnají“ ty ušní boltce? Má to třeba i Krpálek.

Minutová odpověď

  • V některých sportech uši často trpí úrazem.
  • Ucho se po poranění hojí v podobě zmnožení vaziva, aby tkáň odolala případnému dalšímu poranění.

Odpověď

Květákové ucho, známé také jako boxerské ucho, je deformace způsobená tupým poraněním ušního boltce. Nejprve dojde k nahromadění krve v boltci a vzniku krevního výronu pod vazivovým a výživovým obalem (perichondriem), který také ušní boltec zpevňuje, aby lépe držel tvar. Pokud není poranění léčeno, v průběhu hojení se vazivo zmnoží (tzv. fibróza) a poraněná chrupavka zpevní, aby odolala dalšímu poranění.

Podobný jev můžete pozorovat při tvorbě jizvy – zahojená tkáň je pevnější a tlustší než okolní zdravá [1]. Zápasníci, judisté, boxeři nebo i hráči rugby tímto úrazem trpí často, jejich ušní boltce jsou totiž během kariéry poraněny obvykle několikrát. Jako následek si nesou své „boxerské uši“.

To potvrzuje i Lukáš Krpálek v rozhovoru: „Uši trpí hodně. Judisté je mají nateklé. Když se řežeme, je to šílenej masakr. Buď člověk dostane ránu, nebo se muchlají při rvaní na zemi.“ [2]

Za Zeptej se vědce odpovídala Helena

Mgr. Helena Štrbová, BIOCEV, rodičovská dovolená

Odbornou recenzi poskytl RNDr. Adam Obr, Ph.D., Ústav hematologie a krevní transfuze

Odpověď editovala Ing. Kristýna Kantnerová, Dr. sc. ETH Zürich, University of Colorado Boulder, Geological Sciences & Institute of Arctic and Alpine Research

Zdroje

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470424/

Zeptej se vědce

Projekt Zeptej se vědce se snaží zprostředkovat kontakt mezi vědeckou a nevědeckou veřejností. Máte-li na vědce nějaký dotaz, zeptejte se nás na Facebooku, Twitteru nebo Instagramu. Líbí se vám naše příspěvky? Podpořit nás můžete na https://donio.cz/naucme-vedce-vypravet

Foto: Zeptej se vědce!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz