Článek
Podle informací Národního zdravotnického informačního portálu v České republice, podobně jako v rozvinutých zemích Evropy a Severní Ameriky, narůstal v posledních letech počet onemocnění virovou hepatitidou E. V průběhu posledních deseti let bylo v zemích Evropské unie zaznamenáno více než 21 tisíc klinických případů Skutečný počet případů bude pravděpodobně vyšší, protože onemocnění virovou hepatitidou E nepatří v EU mezi povinně hlášená onemocnění. V přenosu infekce se uplatňuje především konzumace nedostatečně tepelně upraveného masa infikovaných zvířat, zejména vepřového masa, zvěřiny, ryb a mořských plodů.
Většina nemocných se uzdraví. U lidí s poruchou imunity, zejména u pacientů po transplantaci orgánů, může infekce přejít do chronicity, výjimečně může onemocnění končit úmrtím. Prognóza v nekomplikovaných případech bývá dobrá. Komplikovaný průběh je pozorován u těhotných žen, kde infekce může vést až k akutnímu selhání jater.
U žloutenky typu E, kde je dominantně příčinou onemocnění nedostatečně tepelně upravené maso, trend zvyšování do určité míry vnímáme. Vždy doporučujeme, aby maso bylo grilováno minimálně po dobu 10 minut.
Podle statistiky informačního portálu Ministerstva zdravotnictví minulý rok onemocnělo touto nemocí 700 lidí. Častým zdrojem je právě nesprávný způsob grilování.
Celosvětově je pak každoročně zaznamenáno nejméně 20 milionu případů, z čehož je přibližně 70 tisíc úmrtí a 3 tisíce mrtvě narozených dětí. Nejedná se tedy o žádnou nemoc, kterou by bylo vhodné podceňovat. Zdrojem onemocnění může být nemocný člověk, ale i zvíře. Virus je rozšířen po celém světě v chovech prasat domácích i u prasat divokých. Prasata a maso z nicj jsou tedy považována za významné riziko nákazy.
Při manipulaci s masem je vhodné používat latexové rukavice, případná vzniklá poranění omýt a ošetřit. V rámci kuchyňských úprav zajistit řádné tepelné ošetření syrového masa a vnitřností a zabránit kontaktu kuchyňských pomůcek používaných při zpracování syrových produktů s již hotovými pokrmy. Všechny nástroje používané při porcování a úpravě syrového masa či vnitřností je nutné důkladně umýt.
Očkování v Evropě zatím není dostupné. Na vývoji vakcín se pracuje, proto je nejdůležitější ochranou před nákazou virové hepatitidy E právě prevence v podobě zodpovědnosti.