Hlavní obsah
Sport

Bohemka měla vytěžit proti Spartě mnohem více

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Máme za sebou další klokaní týden. Naše zelenobílá Bohemka v něm odehrála dvojzápas s pražskou Spartou. Oba zápasy jsme bohužel prohráli. Nejprve ve středečním osmifinále Mol Cupu v Ďolíčku a v sobotu pak ligový zápas na Letné.

Článek

Ze zápasů jsme mohli vytěžit daleko více. Bohužel systémové chyby celého mužstva i s trenéry v Mol Cupu a potom naprosté selhání obránce Matěje Hybše v lize rozhodlo o dvou porážkách.

Bohemka měla dobrý začátek, ale špatný konec

V MOL Cupu do Ďolíčku přijela Sparta, která už jen tak asi nepřijede. Ano, pořád je to Sparta! Ale na papíře před zápasem působila alespoň pro mne k poražení. Sparta nastoupila s širším kádrem, a když mladý klokan Adam Kadlec z rohového kopu udeřil, zdálo se, že po 22 letech můžeme Rudochy u Botiče porazit. Zdání však klame a ve druhém poločase přišly dvě totožné a naivně bráněné situace po autech Lukáše Sadílka a Sparta otočila. Vedení už nepustila a postoupila do čtvrtfinále domácího poháru.

Musím se zastavit u těch inkasovaných branek. Nezlobte se na mne, ale celá Bohemka i s trenéry ví, že si Sparta pomáhá v zápasech autovým vhazováním a Sadílek to umí hodit. A my z toho dostaneme oba góly. Jsme u toho naprosto nedůrazní a prohrajeme si tím utkání, které bychom ještě před půl rokem vyhráli. Ok, beru! Prostě se stalo a prohrálo, to je fotbal.

Autové vhazování není rohový kop!

Korunu tomu nasadil na pozápasové tiskovce asistent trenéra Ivan Hašek. Když řekl „na autová vhazování Sparty jsme se připravovali, jako by to byl rohový kop“.

Tak to jsem myslel, že vyrostu a zezelenám ještě více! Profesionální klub se přece nemůže takto prezentovat. Aut má naprosto jinou trajektorii letu, výšku a hlavně rychlost. Rohový kop je úplně jiná disciplína. No a taky jsme se o tom přesvědčili v zápase a celá Bohemka za to tvrdě zaplatila. Škoda, že taková systémová a týmová chyba se stane v tak velkém zápase. Ale na to jsou trenéři, oni na to mají školy, já mám h…o.

V lize sahala Bohemka po dobrém výsledku, jen ten Matěj Hybš

Více než 17 000 diváků na Letné sledovalo druhé malé pražské derby během čtyř dnů. Mělo ale zase stejného vítěze. Sparťané, až na Jaroslava Zeleného, nastoupili v kompletně jiné sestavě než ve středu v Ďolíčku. Bohemka ovšem prakticky hrála to, co potřebovala. Výborně presovala a vystupovala proti letenské ofenzívě. Sparta si v prvním dějství prakticky nevěděla proti Bohemce rady. Až na ojedinělou šanci Jana Kuchty, kterou zblokoval stoper Lukáš Hůlka na roh, nic neměla. Jen standardní situace, ale těch měla dost i Bohemka.

Proč, Matěji?! Aneb jak ve vteřině zkazit celému týmu do té doby skvěle takticky odehraný zápas

V 67. minutě přišel moment, který mám stále před očima a jsem z něj neskutečně vytočený, i když tohle slovo bych tak úplně nepoužil. Na stadionu jsem v emocích prostě říkal a nadával, že tohle přece nemůže být penalta. Proklínal jsem hlavního sudího Marka Radinu a taky i pár kolegů v redakci, kteří mi psali, že pentle to byla jasná. S odstupem dvou dnů říkám, že to penalta byla a náš stoper se zachoval jako „nezkušená školačka“. Ale pana Kuchtu za tyhle pády, přihrávání a simulování budu nenávidět napořád. Kuchta to udělal chytře a Hybš dal sudímu zbytečnou munici, aby po nás vystřelil a nařídil pokutový kop.

Matěj Hybš špatně a nedůrazně odkopl míč na nabíhajícího Jana Kuchtu a ten při dohrání loktem upadl na zem. Radina po pár sekundách k naší nevoli nařídil desítku, kterou domácí Birmančevič s přehledem proměnil a dal vítězný gól. V 81. minutě ještě po hezké akci zavěsil Lukáš Sadílek na konečných 2:0.

Soft penalta? Trenéru Veselému vadí jiná věc

Po utkání a při rozhovoru s televizní reportérkou byl pořádně vytočený náš trenér Jaroslav Veselý. Takto nervního jsem ho upřímně ještě neviděl. Vadil mu pokutový kop pro Spartu a nazval jí „soft penaltou“. V médiích a od expertů po tomto výroku sklidil vlnu nevole, že žádná soft penalta neexistuje. Buď to je penalta, nebo není. Nic mezi tím není. Skutečnost ale může být jiná a trenér Veselý to mohl myslet více v obecné rovině, a nikoliv pouze v tomto případě.

Jen teorie, pískala by se tato penalta i na opačné straně?

Běží 67. minuta a světelná tabule ukazuje stav 0:0. Ve vápně Sparty padá útočník Bohemians Erik Prekop. Loktem ho přistrčí stoper Martin Vitík a hostující Prekop se poroučí k zemi. Zkuste si to představit.

Co myslíte, nařídil by Marek Radina také pokutový kop? Přišla by také soft penalta i na straně Bohemky? Já si myslím, že by píšťalka zůstala němá a hrálo by se dál. Většina si budete myslet, že je to jen teorie a pouze nářek a ubrečenost jednoho Máry od Botiče. Jenže pořád žijeme v České republice, chodíme na FORTUNA ligu a silnější pes… Vždyť to víte sami, že?

Jsem rád, že ten likvidační zákrok přežil Kuchtič ve zdraví

Všichni víme, jaký je útočník Jan Kuchta typ fotbalisty. Umí plno ran rozdat, ale prakticky žádnou přijmout a teatrálně se válet po trávníku. Je to sice fotbalový hajzlík, ale pro svůj tým je tímto vlastně prospěšný. Proti Bohemce to Kuchtovi vyšlo a Sparta vyhrála.

Při penaltovém zákroku a loktu Matěje Hybše na jeho lopatku se svalil na trávník a držel se nepochopitelně za hlavu. V rozhovoru pro televizi pak řekl, že mu při zákroku „klinkla hlava“, a proto se za ní držel. Tomuto výroku asi rozumí hlavně jen Jan Kuchta a musíme mu jeho nádhernou češtinu věřit.

Doufám, že po takovém tvrdém faulu od Matěje Hybše bude Kuchtič v pořádku. Snad si při pádu na trávník nepřivodil například otřes mozku. Řečeno s velkou nadsázkou. Penalta to byla, ale proč takové divadlo?

Důraz, důraz a podpora v šestnáctkách

Žhavým důkazem ve středečním Mol Cupu byl důraz Klokanů při bránění. Bohemka inkasovala oba góly po snadných akcích a inkasovala tak velmi lacino.

V sobotním duelu na Spartě nedůrazně odkopl balón Hybš a byla z toho penalta pro soupeře. Ano, výborně jsme dostupovali, bránili, presovali. K čemu to ale potom je, když se pak stane taková hrubka jedince a je po zápase. Navíc obrovská marodka týmu: do zápasu nemohli nastoupit (z osobních důvodů) Martin Jedlička, (nově absentující) Adam Jánoš, Jan Matoušek s Janem Kovaříkem.

Trenér Jaroslav Veselý po utkání pochválil svůj mančaft za heroický výkon, ale bohužel kořením fotbalu jsou góly. Bohemka je společně s Teplicemi nejhorší v počtu nastřílených branek ve Fortuna lize. V ofenzívě chybí nápad a hlavně větší podpora a důraz ve vápně. Po roce je tak obrovsky cítit, odchod dvou stěžejních hráčů do ofenzívy. Kreativního záložníka Romana Květa a bojovníka a autového specialisty Petra Hronka.

Gratulace Martinu Jedličkovi, který vstřelil životní gól

Do dvojzápasu ani jednou nenastoupila gólmanská jednička Martin Jedlička. Pokaždé chytal Michal Reichl. V pohárovém zápase dostal Jedlička volno a v sobotním zápase nečekaně nenastoupil a většina netušila proč. Tiskový mluvčí Bohemians Petr Koukal na sociální sítě napsal stručně, že je to z osobních důvodů.

Ihned po prohře na Letné 0:2, se na sociálních sítích objevila zpráva, že se Martin Jedlička po závěrečném hvizdu stal hrdým otcem. Asistoval své přítelkyni u porodu. Rodičům se narodila dcera Sofie Valentina. Přidávám se tímto ke gratulaci, Jedlo, a přeji hodně zdravíčka a štěstíčka do života, malé Jedličce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz