Hlavní obsah
Sport

Brno posiluje. Bartoněk možná neřekl poslední slovo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Zbrojovka Brno v pondělí odstartovala přípravu na druhou polovinu Fortuna národní ligy. Cílem je napravit podzimní výsledkové kolísání, ale především ještě boj o postup do první ligy.

Článek

Na první postupovou pozici ztrácí Brňané 9 bodů. Ztráta na barážovou příčku je již jenom jediný bod.

Na start přípravy se v Brně hlásili všichni hráči známí již z podzimu. Pro některé z nich to ale znamená už jenom nasazení do tréninkového procesu, protože s nimi už není nadále v červenobílém dresu počítáno a mají svolení hledat si nové angažmá. Mezi tyto hráče patří Šiman, Divíšek a Štěrba. Devětadvacetiletý brankář Jakub Šiman se přes neochvějnou gólmanskou jedničku Martina Berkovce do zápasové brány téměř vůbec nedostal. Což je asi nejpravděpodobnější důvod odchodu.

Příchod Josefa Divíška do Brna na začátku minulé sezóny ze Slovácka byl fanoušky kvitován jako dobrý tah. Ovšem zkušený obránce toho za rok a půl moc neodehrál. Když do utkání nastoupil, tak náročné publikum, a zdá se že i trenéry, příliš nezaujal. Stopera Jana Štěrbu zase limitovala častá zranění a aktuální konkurence na jeho postu je teď opravdu velká.

Na pondělním zahajovacím tréninku se objevili i nové tváře. Jednou z nich je šestadvacetiletý strážce brány Dominik Sváček. Hráč Viktorie Plzeň se do základní sestavy tohoto týmu nedostával prakticky vůbec. Svoji kariéru se tak bude snažit opět nakopnout na jihu Moravy. Nováčkem je i ghanský stoper Gyamfi Foster. Tento devatenáctiletý obránce naposledy působil v dánském klubu Esbjerg a byl Zbrojovkou dlouhodobě skautován.

Dobří holubi se vracejí

Jedinou posilou již stvrzenou podpisem smlouvy je, i nejen pro místní, velmi dobře známý Luděk Pernica, který se zároveň vrací do prostředí, kde fotbalově vyrůstal a kde poprvé nastoupil do prvoligového utkání. Nositel ligového titulu a účastník Ligy mistrů se do Brna vrací již podruhé. Poprvé to bylo, když si před třemi lety z důvodu menšího vytížení v Plzni a získání herní praxe po zranění vybral na přechodnou dobu v rámci hostování právě Brno. Pernica v kabině nyní potkal nejen bývalé spoluhráče a kamarády z řad hráčů, ale i hlavního trenéra Tomáše Polácha se kterým hrával v jedné sestavě ještě za tehdejší 1. FC Brno.

Každý fanoušek vždycky rád vidí, když se odchovanec jako v případě Pernici vrátí na přelomu kariéry do svého mateřského klubu. Ve většině případů se tak stává oblíbencem a ikonou, na kterou pak rádi vzpomínají. Opačným směrem se prozatím vydal stejně starý brněnský odchovanec Lukáš Mareček, jenž nedávno v Teplicích podepsal smlouvu na další dva ročníky.

Aktuální téma fanoušků

Zbrojovácké fanoušky nedávno zaskočil rozhovor (isport.cz) s dosluhujícím, neoblíbeným a stále ještě většinovým majitelem Václavem Bartoňkem. Ve kterém se zmínil o nespolupráci na rozpočtu s nastupujícím šéfem Pavlem Svoreněm. Místní fans se tak začínají obávat, aby se dlouho očekávaný převod většinového vlastníka opravdu uskutečnil. Obavu vidí především v tom, že by si Bartoněk mohl prodej na poslední chvíli rozmyslet, což by pro většinu z nich znamenalo až tragédii. Podle našeho nedávného rozhovoru s Pavlem Svoreněm by však měla transakce proběhnout koncem února.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz