Hlavní obsah
Sport

Český Neuer si říká o nominaci na EURO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Zaslouží si Václav Hladký posledními výkony post reprezentačního brankáře? Jeho příběh je vcelku pohádkový. V listopadu oslavil Kristova léta. Jeho jméno je často spojováno s budoucí nominací do reprezentace.

Článek

Naprosto po právu a šanci by si rozhodně zasloužil. Odkojený brněnský odchovanec prorazil v nejsložitější lize na světě. Chytá druhou anglickou Championship v Ipswichi. V klubu se prokousal na post jedničky a udivuje i hrou nohama. Hodně se podobá Manuelu Neuerovi.

Výkony ho posunuly na pozici klubové jedničky

V anglickém Ipswichi je už třetím rokem a od nové sezóny je dokonce jedničkou tohoto tradičního klubu v Championship. Z branky Hladký po minulém ročníku vystrnadil Christiana Waltona a letos nechyběl ještě ani v jednom ligovém utkání. Zní to jako zázrak, protože loni odchytal brněnský rodák v Anglii pouze jeden ligový zápas.

Championship patří k nejtěžším a není pro každého

Sezóna je v této soutěži opravdu dlouhá. Nejnáročnější a nejdelší liga na celém fotbalovém světě. Jako nášup je ještě závěrečná baráž celků od třetího do šestého místa. Druhá nejvyšší soutěž má zatím odehraných 28 kol a do základní části zbývá ještě dalších šestnáct duelů odehrát. Ipswich je díky výborným výkonům Václava Hladkého na průběžném druhém místě za Leicesterem, který loni opustil Premier League.

Lidé žasnou nad jeho kopací technikou

Od Hladkého rozhodně nečekejte žádné ,,bum buch“. Má precizní hru nohou a jeho technika je velkou výhodou. Je radost koukat na různé sestřihy, kde si se soupeři doslova hraje. Dělá z nich v uvozovkách lovnou zvěř, aby následně vyslal dlouhým a přesným míčem do úniku své spoluhráče.

Hladký svojí kopací technikou a „vyčůraností“ velmi připomíná německého brankáře Manuela Neuera. Třiatřicetiletý Hladký má navíc obrovské sebevědomí a v letošním ročníku mu prakticky vychází vše, na co sáhne a do čeho kopne. Srovnání s Neuerem je sice trochu nadnesené, ale rozhodně ne nesmyslné. Doporučuji se podívat na pár střípků ze zápasů a udělejte si názor sami.

Hladký v reprezentaci? Není to nereálné

Česká republika měla vždycky líheň skvělých gólmanů. Když se teď ale podíváme do lepších lig v Evropě, tak ani jeden náš český brankář nechytá stabilně na postu prvního brankáře svého týmu.

Tomáš Vaclík je nově bez angažmá a v posledním klubu v USA za půl roku neodchytal vůbec nic. Jiří Pavlenka přišel o post jedničky v německých Brémách a Tomáš Koubek v Augsburgu nastupuje jen minimálně. Nový reprezentační trenér Ivan Hašek má před sebou těžký úkol. Ukázat na tři muže s rukavicemi, kteří pojedou na závěrečný šampionát do Německa.

Další adepti na EURO

Jindřich Staněk v lednu přestoupil z Plzně do Slavie. Tam se potká s dalším gólmanem z národního týmu, jímž je Aleš Mandous. Je nepravděpodobné, že na Mistrovství Evropy pojedou oba. To je velká šance pro Hladkého, který minimálně poslední sezónu předvádí skvělé výkony. Ano, je mu již třiatřicet let a nemá ani jeden start v reprezentaci. Ovšem brankáři jsou naprosto z jiné planety hráčů v poli a chytat můžou do pětačtyřiceti. Pokud mají výkonnost, jako měl například Gianluigi Buffon.

Dlouhodobě dobré výkony v české lize předvádí Martin Jedlička, který se po hostování v Bohemce pokusí zabojovat o místo jedničky v dresu Plzně. Za zmínku stojí i Jiří Letáček z ostravského Baníku. Bez něj by se v Ostravě po podzimu rozhodně nebavilo o první šestce. V čem má Hladký naprostou výhodu před ostatními, je již zmíněná precizní hra nohou.

Rozhodovat musí výkony a v žádném případě ne jméno a zásluhy

Musíme věřit, že nový trenér české reprezentace Ivan Hašek bude nominovat podle výkonů na hřišti a ne podle jmen na papíře. Pokud tak učiní a situace kolem našich brankářů se během jara rapidně nezmění, klidně se může stát, že Pavlenka, Vaclík a Koubek se na závěrečné EURO nedostanou.

Je ale pořád z čeho vybírat, ale jak už bylo zmíněno, gólman musí chytat ve svém klubu. Po podzimu by trojice podle mne vypadala takto – Staněk, Hladký, Jedlička. Po odehrání jarní části všech soutěží budeme však moudřejší. Věřme, že pojedou ti, kteří si svůj post jedničky obhájí v klubu a hlavně v samotné brance vychytanými nulami.

Žije si svůj sen v pohádce

Co se týče Václava Hladkého, tak by při jeho současných výkonech na EURU chybět neměl. Zní to jako pohádka. Před pár lety se trápil ve svém rodném Brně. Následně ještě více při nepovedeném angažmá v Liberci. Teď? Je nejlepším brankářem v Championship a je blízko vysněnému snu.

Začíná boj o EURO, borci!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz