Hlavní obsah
Sport

Co se dělo na přestupovém trhu ve FORTUNA:LIZE?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Nechali jste se uspat k letnímu spánku a nezajímali se o dění v našich klubech během letní pauzy? Tak právě pro vás je následující článek, který shrnuje všechno, co se odehrálo v přestupovém období naší nejvyšší fotbalové soutěže.

Článek

V článku jsme se zaměřili na klub po klubu, jejichž letní počínaní jsme pak ohodnotili jako ve škole jedničkou až pětkou.

Sparta Praha – 2

Povede se Spartě nahradit odcházejícího Kováře?

Příchody – Michal Ševčík, Victor Olatunji, Jakub Surovčík, Veljko Birmančevič, Václav Sejk, James Gomez

Odchody – Matěj Kovář, Milan Heča, Tomáš Čvančara, Awer Mabil, Jakub Jankto

Sparta utrpěla stejně jako Slavia dvě důležité ztráty, když klub opustili Matěj Kovář a Tomáš Čvančara. Důležitost Čvančary se začala ukazovat, když v závěrečných kolech chyběl a Sparta najednou výrazně ztratila na údernosti. Druhou stranou mince je to, že odchod vysokého útočníka do německého Mönchengladbachu by společně s přestupem Jankta měl pomoci vyčistit sparťanskou kabinu.

Větší problém začínají mít letenští v brance. Na návrat Kováře to nevypadá a je pravděpodobné, že k Vojtěchu Vorlovi ještě nějaký ostřílený brankář přijde. Spartu sice posílil jablonecký Jakub Surovčík, jehož přestup je vzhledem k slávistické minulosti velmi třaskavý. Nicméně ten nemá fakticky žádné starty v profesionální kopané.

Co se posil týká, tak do Sparty přišli hlavně hráči se zajímavým potenciálem. Brněnský Ševčík měl hodně slabou druhou polovinu sezony, ale pokud naváže na tu první, může být ternem. Birmančevič ve Francii moc nehrával, ale pořád je to hráč se zkušenostmi ze srbské reprezentace. Nigerijec Olatunji má neskutečný potenciál, ale často mu chybí pracovitost. Jako velké terno se v konečném důsledku může ukázat návrat mladičkého Sejka, jenž zářil na mládežnickém Euru.

Slavia Praha – 2

Sešívaní opět lovili na severu

Příchody – Conrad Wallem, Mojmír Chytil, Muhamed Tijani, Sheriff Sinyan, Srdjan Plavšič, Tomáš Vlček, Michal Tomič

Odchody – David Jurásek, Peter Olayinka, Ibrahim Traoré, Ewerton

Z pozice Slavie je důležité, že oproti předešlým sezonám se povedlo udržet kádr do velké míry pohromadě a nemusí docházet k radikální přestavbě. Z důležitých hráčů odešlo hlavně duo Peter Olayinka – David Jurásek, které bude citelné scházet. Na druhou stranu pro Slavii bude letos důležité především ovládnout ligu a nigerijský rychlík vynikal hlavně v Evropě. Odchod Juráska pak přinese finanční stabilitu, díky níž si mohla Slavia dovolit podržet Václava Jurečku či Ondřeje Lingra.

Posily se budou muset do týmu teprve postupně zabudovávat a žádná přestupová bomba mezi nimi není, nicméně Mojmír Chytil a Muhamed Tijani by mohli výrazně pomoci proti zataženým obranám. U srbského štírka Plavšiče se uvažuje jako o náhradě za Juráska a překvapivě blízko sestavy je i mládežnický reprezentant Tomáš Vlček. Největším esem ale zároveň i největším propadákem tak nakonec může být norský Gambijec Sinyan. Tento stoper nabízí široké spektrum schopností, ale je u něj zásadní problém ve zdraví. Conrad Wallem pak může být dalším důkazem o tom, že Slavia Skandinávii prostě umí.

Viktoria Plzeň – 2-

Jiný trenér, stejný kádr

Příchody – Martin Jedlička, Pavel Šulc, Robin Hranáč, Filip Čihák, Cadu, Ibrahim Traoré, Rafiu Durosinmi

Odchody – Filip Kaša, Václav Pilař

Velké změny v létě nezažila plzeňská Viktoria, které se podařilo udržet v kádru i důležité hráče jako Pavla Buchu či Lukáše Kalvacha. Otázkou je, jestli plzeňští po mizerném jaru nepotřebovali kádr okysličit víc než jen změnou trenéra. Do sestavy by měl mít z posil nejblíže exslávista Traoré, jenž byl ovšem v Edenu již nepotřebným, což může o plzeňských ambicích také vypovídat mnohé.

Bohemians 1905 – 3

Nebyl důvod k zásadním změnám

Příchody – Matěj Hybš, Robert Hrubý, Michal Reichl, Matyáš Kozák

Odchody – Václav Drchal, Martin Jedlička, Jan Morávek, Martin Nový, Marek Kouba

Matěj Hybš, Robert Hrubý a Matyáš Kozák by do týmu měli přinést mix dravého mládí a zkušeností. Hlavně u sparťanského mladíčka Kozáka se čeká, kdy tento mládežnický superkanonýr dokáže vystřelit i na nejvyšší úrovni. Otázkou je, do jaké míry se pod týmem podepíšou odchody rychlonohého Václava Drchala a především návrat brankáře Jedličky do Plzně, protože ten byl na jaře možná nejlepším ligovým brankářem vůbec a na pohárovém umístění klokanů měl obrovskou zásluhu.

1. FC Slovácko – 2

Slovácko navazuje na dlouholetou stabilitu kádru

Příchody – Matěj Valenta, Rigino Cicilia, Milan Heča, Jaromír Srubek

Odchody – Filip Nguyen, Ondřej Šašinka, Vladislav Levin, Patrik Šimko

V brance Slovácka by mělo dojít k výměně kus za kus, když zkušeného Nguyena odcházejícího do Vietnamu má nahradit exsparťan Milan Heča. Zde se teprve uvidí, do jaké míry si Slovácko polepšilo. Mnohem větší diskuse však vzbudila skutečnost, že se v kádru Slovácka opět objevil téměř dvoumetrový reprezentant Curacaa Rigino Cicilia. Důvodem k tomu bylo hlavně to, že se Slováckem se před rokem nerozešel zrovna v dobrém. Nicméně i zde platí, že čas všechny staré křivdy zahojí. Slovácko potřebuje kladivo do útoku jako sůl a Cicilia se ve své domovině neprosadil, tak jak by asi očekával, proto dává tento opětovný sňatek smysl.

Sigma Olomouc – 3-

Nahradí Juliš Chytila?

Příchody – Lukáš Juliš, František Matys, Vojtěch Křišťál

Odchody – Mojmír Chytil, Florent Poulolo, Lukáš Greššák, David Vaněček

Mezi transfery Sigmy kdekoho zaujme odchod dvanáctigólového Chytila do Edenu. Zároveň zde vyvstává i otázka, jestli z jeho odchodu nemohli v Olomouci vytěžit finančně víc. Jako náhradu si na Andrově stadionu vyhlédli Lukáše Juliše, jemuž se zde už jednou povedlo oživit upadající kariéru. Zajímavým jménem může být i slávista František Matys, který prošel všemi mládežnickými reprezentacemi a ve dvaceti letech byl v dresu Vyškova jedním z nejlepších stoperů druhé nejvyšší soutěže.

Slovan Liberec – 3-

Už tradiční obměna

Příchody – Lukáš Hasalík, Filip Horský, Matěj Chaluš, Nicolas Penner, Luka Kulenovič, Štěpán Beran (na testech)

Odchody – Victor Olatunji, Theodor Gebre Selassie, Matyáš Kozák, Matěj Valenta, Gigli Ndefe, Karol Mészáros, Imad Rondič

Není snad rok, kdy na Stadionu U Nisy neobmění polovinu kádru a ani letos tomu není jinak. Liberec byla jarní štika ligy, která sehrála vyrovnané partie i s oběma pražskými „S“. Jenže nyní jsou pryč Olatunji, Rondič, Valenta a hlavně lídr týmu Theo Gebre Selassie.

Přišel sice už ostřílený stoper Matěj Chaluš, talentovaný slávista Filip Horský nebo syn muže s asi nejhezčím mulletem v historii ligy Nicolas Penner. Problém tak bude pravděpodobně opět v tom, že se mančaft bude muset znovu sehrávat. Možná i to je důvodem, proč na liberecký stadion chodí čím dál méně diváků, protože přeci ztotožnit se s týmem, kde hraje každý rok někdo úplně jiný, je těžší a těžší.

FK Mladá Boleslav – 2

Mnoho posil, ale spousta nejistoty

Příchody – Matěj Pulkrab, Yusuf Hilál, Dominik Kostka, Florent Poulolo, Benson Sakala, Matouš Trmal, Andrej Kadlec, Ladislav Kodad

Odchody – Jiří Skalák, Moses Ekpai, Milan Škoda, Michal Tomič, Pavel Halouska

V Mladé Boleslavi panovala s loňskou sezonou obrovská nespokojenost, a tak se rozhodli vzít úklid opravdu od podlahy. Skončili velmi dobře placení zkušení hráči jako Jiří Skalák, Moses Ekpai nebo Milan Škoda. Hostování pak Slavia neprodloužila Michalu Tomičovi. Ani jeden z těchto hráčů však loni nebyl klíčový a pouze uvolnili prostor pro příchod několika velmi zajímavých hráčů. Nad řadou z nich ale také visí velký otazník.

Dokáže Matěj Pulkrab navázat na dobré sezony v naší lize nebo skončí střelecky na nule jako loni? Donutí v Boleslavi Yusufa k větší pracovitosti než se to povedlo ve Slavii trenéru Trpišovskému? Dokáže Ladislav Kodad přidat ke své neskutečné rychlosti i skvělou fotbalovost? Neuškodilo brankáři Trmalovi několik let paběrkování v Portugalsku? Dokáže Sakala hrát fotbal stejně dobře jako jeho jmenovec skákat na lyžích?

Takže ano, na papíře vypadají posily Boleslavi skvěle, ale jak to bude vypadat na hřišti, na to je třeba si počkat a možná se nakonec ukáže, že největší posilou bude to, že v kádru zatím zůstává Vasil Kušej. Jenže zde je potřeba klást velký důraz na slovíčko zatím.

FC Hradec Králové – 3

Zatančí si Krejčí s Pilařem svůj valčík na rozloučenou?

Příchody – Ladislav Krejčí, Václav Pilař, Daniel Horák, David Heidenreich, Ondřej Šašinka, Petr Juliš, Adam Zadražil

Odchody – Filip Kubala, Matěj Trusa, Filip Čihák, Pavel Dvořák, Michal Reichl, Filip Novotný, Matěj Ryneš

Obrovské změny čekají od nového ročníku královéhradecké „Votroky“. Nejen že tým bude hrát na novém stadionu a bude mít nového kouče, ale nový háv dostal i kádr týmu. V minulých letech sázeli v Hradci spíše na sehranost, kdežto nyní se „pod lízátky“ tvoří něco úplně nového. Velká část fandů je zvědavá hlavně výkony dua Ladislav Krejčí – Václav Pilař. Tito dva borci mají dohromady na kontě hned 63 reprezentačních startů, ale v loňské sezoně Pilař pouze paběrkoval a Krejčí ani to. Hodně lidí bude také zvědavo na oživení někdejšího supertalentu českého fotbalu Davida Heidenreicha.

Velká jména přišla, ale také odešla. Pro tým trenéra Jozefa Webera bude bezesporu velkou ztrátou hlavně odchod dua Filip Kubala a Matěj Ryneš, které se dohromady postaralo o deset branek a osm asistencí, jež bude muset někdo nahradit. U Ryneše sice Hradec usiluje o jeho prodloužení hostování, které ale dle slov trenéra není příliš pravděpodobný. Ztrátou je pak i odchod gólmana Reichla do Ďolíčku.

Dynamo České Budějovice – 3

Zápotočný s Niklem provedli velkou očistu

Příchody – Jan Suchan, Zdeněk Ondrášek, Matouš Nikl, Pavel Osmančík, Jakub Švec, Matej Luksch, Vincent Trummer

Odchody – Roman Potočný, Jonáš Vais, Nicolas Penner, Michal Škoda, Lukáš Skovajsa, Matej Mršič, Benjamic Čolič, Patrik Čavoš, Branislav Sluka, Jakub Švec

Nejen v Hradci, ale také v Českých Budějovicích nezůstal kámen na kameni. Kádr opustilo hned deset mužů. Často šlo sice o známá jména, ale spíše se jednalo o hráče na hraně základní sestavy. Nejvíce za zmínku stojí asi dlouholeté opory Michal Škoda a Benjamin Čolič.

Jihočeši kádr výrazně omladili a přišel třeba syn jednoho z trenérů Matouš Nikl. Ten však předtím paběrkoval i v slávistickém béčku, jehož fandové odchod spíše kvitovali. Velmi dobře se v přípravě jeví mladý rakouský levý bek Trummer, jenž prošel i mládežnickými reprezentacemi. Nejzajímavější posilou je však minimálně na papíře hrotový útočník Zdeněk Ondrášek. Hráč přezdívaný „kobra“ má však ve svých čtyřiatřiceti letech to nejlepší už nejspíše za sebou, když loni naskočil v Polsku pouze do jednoho zápasu. Třeba v sobě ale ještě jednou probudí někdejšího zabijáka.

FK Teplice – 4

Upřednostní Kučera hudbu před fotbalem?

Příchody – Filip Havelka, Michal Bílek, Nemanja Krsmanovič, Yegor Tsykalo, Roman Čerepkai, Jakub Křišťan

Odchody – Filip Žák, Tomáš Vondrášek, Ladislav Kodad, Alois Hyčka, Dominik Pleštil, Babacar Sy, Matěj Hybš, Adam Čičovský, Tomáš Kučera?

Obrovským omlazením prošel v létě kádr Teplic a na aktuální soupisce je jen pět hráčů starších 25 let. Odešly dlouholeté opory Vondrášek a Hyčka. Oslabením je určitě i odchod levého beka Hybše či střelce sedmi branek Žáka. Samostanou kapitolou je pak příběh Tomáše Kučery, který se ještě definitivně k možnému pokračování nevyjádřil, ale v současné době dává přednost své hudební kariéře a návrat na trávníky to moc nevypadá.

Co se posil týká, tak může zaujmout hlavně srbský mládežnický reprezentant Krsmanovič. Kučeru by pak měl nahradit Havelka. V generálce s Varnsdorfem se však ani on, ani žádný další novic v základu neobjevil.

FK Jablonec – 2

V Jizerkách chtějí sázet na rychlost

Příchody – Nemanja Tekijaški, Vakho Čanturišvili, Adrian Slavík, Patrik Schön, Alexis Alégué, Haiderson Hurtado, Matěj Náprstek, Vojtěch Myška, Matouš Krulich, Václav Drchal

Odchody – Adam Richter, Michal Surzyn, Jak Krob, Jakub Surovčík, Václav Sejk, Pavel Šulc, David Heidenreich, Jan Král, Vojtěch Patrák

Výraznými změnami prošel i kádr Jablonce. Z odchodů je třeba zmínit hlavně rychlonohé mladíčky Sejka a Šulce, které by ovšem měli nahradit zlínský štírek Čanturišvili a sparťanský host Drchal. Zajímavou posilou by pak měl být i ve Vyškově s třinácti asistencemi řádící Alégué. Jinak se klub místo hostujících hráčů snažil přivádět mladé fotbalisty, které by mohl v budoucnu finančně zúročit. A tak se z Turína vrací odchovanec Sparty Matouš Krulich. Z Norimberku pak pro změnu oživí kádr Jablonce bývalý slávista Matěj Náprstek. U obou se však dá očekávat, že budou posilami spíše v delším časovém horizontu.

Baník Ostrava – 3

Nahradí Baník řadu odcházejících opor?

Příchody – Filip Kubala, Jakub Markovič, Tomáš Rigo, Patrick Kpozo, Abdullahi Tanko, Eldar Šehić, Filip Blažek, Matej Madleňák, Samuel Grygar, Ewerton, Gigli Ndefe, Ondřej Chvěja, Lukáš Ciencala

Odchody – Srdjan Plavšič, Muhamed Tijani, Cadu, Nemanja Kuzmanovič, Jan Laštůvka

Do mohutného posílovaní se v létě pustili v hornickém městě a jsou mnohými považováni za černého koně. Po kolikáté už? Ano, posily přišly vskutku zajímavé. Za Kubalu se v Ostravě nebáli vytasit deset milionů. Ze Slavie přišli talentovaný Slovák Rigo, brazilský kouzelník Ewerton a jeden z našich nejlepších mladých gólmanů Markovič. Příchod vysokého Nigerijce Tanka z Varnsdorfu provází i patnáct vstřelených branek ve Fortuna:Národní lize. Ghaňan Kpozo má pak na svém kontě zkušenosti z Evropské ligy.

To všechno je v doprovodu mladíčka Grygara z Interu nebo Slováka Madleňáka vskutku kolosální posílení. Nemůžeme však opomenout také to, že z týmu zmizely mnohé opory, které stály za jarním zlepšením Baníku. Srdjan Plavšič k pěti brankám a pěti asistencím přidal i dvanáct ocenění pro hráče utkání. Cadu řádil na druhé straně zálohy. Muhamad Tijani dal v posledních osmi kolech stejné množství branek. Kuzmanovič se sice postupně vytratil na lavičku, ale čísla měl. Ti všichni budou Baníku na podzim chybět a místo jejich zaručených čísel přišla sice spousta potenciálu, ale také nejistoty, zda tyto opory opravdu nahradí.

FK Pardubice – 5

V Pardubicích sčítají fatální ztráty

Příchody: Michal Surzyn, Vojtěch Patrák, Antonín Kinský, Denis Halinský, Tomáš Zlatohlávek

Odchody: Dominik Janošek, Dominik Kostka, Florin Nita, Jakub Markovič, Robin Hranáč, Jan Jeřábek, Tomáš Vlček, Martin Chlumecký

Tohle vypadá jako problém. Velký problém. Z týmu odešla většina tahounů z minulé sezony, které mají nahradit spíše bezejmenní hráči. V Nitovi, Vlčkovi a Hranáčovi odešla celá obranná osa. Chybět budou i Kostka s Chlumeckým. A pravděpodobně vůbec největší ztrátou je odchod Janoška do druhé nejvyšší soutěže v Nizozemsku.

Že to neklape úplně optimálně se ukázalo i slaboučkým výkonem v posledním přípravném utkání proti Košicím. V Pardubicích tak musí doufat, že se někdo vypracuje podobně jako Hranáč s Vlček, a také v to, že se jim povede oslabený kádr ještě posílit. V tuhle chvíli to totiž vypadá, že v městě perníku budou mít sestupové starosti.

FC Zlín – 4

Ševci se vydali na omlazující kúru

Příchody: Filip Žák, El Hadji Ndiaye, Tomáš Čelůstka

Odchody: Marek Hlinka, Robert Hrubý, Vakha Čanturašvili, Martin Fillo, Václav Procházka, Filip Balaj, Michal Jeřábek, Adam Hloušek, Jan Silný, Libor Kozák

Se sezonou nemohla panovat spokojenost ani ve Zlíně. Kádr opustilo hned deset zkušených fotbalistů. O většinu z nich však už na Letné neměli zájem. Jako bolestivé ohodnotil trenér Vrba pouze odchody Hrubého a Čanturišviliho, o jejichž setrvání klub hodně stál. Konkurenci nabídek z Bohemians a Jablonec nemohli ševci vstupující do sezony bez titulárního sponzora konkurovat.

Větším problém pro tým je to, že nedokázali odcházející borce výrazněji nahradit a budou spoléhat hlavně na ochovance z béčka. Nejzajímavější posilou by tak nakonec mohl být návrat Davida Tkáče po těžkém zranění. Ndiaye sice branky dávat umí, ale nejvýše to prokázal ve 4. francouzské lize, a tak větší mincí by mohl být příchod loni sedmigólového Žáka z Teplic. Pokud však chtějí ve Zlíně uvažovat o záchraně, bude potřeba tým ještě nejspíše doplnit.

MFK Karviná – 2-

Ve Slezsku se nenechali strhnout k bezhlavým nákupům

Příchody: Matěj Curma, Martin Doležal, Matěj Franko, Sebastian Boháč, Papalelé

Odchody: Jaroslav Mihalík, Michal Papadopulos, Juraj Teplan, Ondřej Mrózek, Adam Vrba, Lukáš Ciencala

V Karviné měli sice možnost příchodu řady zkušených hráčů, ale trenér Tomáš Hejdušek se k jejich příchodu vyjádřil následovně: „Možná mám růžové brýle a v lize si, jak mi někteří říkají, nabiju pusu. Ale já to vnímám tak, že tu máme šikovné kluky a věk se nedá zastavit.“ I tak se v mužstvu nakonec ukázal důrazný útočník Martin Doležal, jenž má na kontě již 84 prvoligových branek. Blízko základu by pak mohl být i kapverdský křídelník Papaléle. Bude to však na setrvání v lize stačit? To se dozvíme až v průběhu následujících měsíců.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz