Hlavní obsah
Sport

Dukla jasně prohrála, přesto mnozí čekali větší debakl. Zahrála si posila ze Slavie, přijdou další?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lukáš Loužecký/Žongl

Asi téměř nikdo nečekal, že by mohl nováček první ligy Dukla Praha výrazně zkomplikovat cestu Sparty za vítězstvím. Tým z Julisky si dokonce nepřipsal ani jednu střelu na branku, což zavání ostudou. Opravdu však hrál tak tragicky?

Článek

Dvě branky po standardkách

Výsledek byl po dlouhou dobu vyrovnaný. První gól padl až ve 38. minutě, když se po rohovém kopu dostal míč k Vitíkovi. Ten ho nekompromisně napálil do sítě. Statistiky po první poločase byly jednoznačné. Držení míče 80 % ku 20 % ve prospěch Sparty. Střely celkem 7:0 pro domácí. Přesto to dlouho bylo pouze o jeden gól.

Už v minulém zápase Dukly jsme se přitom přesvědčili, že ke vstřelení zásahu někdy stačí málo. Tentokrát to nevyšlo, v 81. minutě vítězství letenských potvrdil z penalty Birmančevič. Přesto jsem tak nějak po celou dobu zápasu očekával, že skončí výrazně vyšším rozdílem.

I přes výhru se asi od Sparty čekalo více

Sparta ovšem není v úplné herní pohodě. Vidět je to na smrtícím triu z minulé sezony Haraslín – Birmančevič – Kuchta. Zejména poslední jmenovaný je hodně (v negativním smyslu) zmiňován. A stoprocentní oporou vlastně není ani brankář Peter Vindahl, takže je někdy těžké mu bezprostředně věřit.

Ale zpět k Dukle. Nic moc nepředvedla, na druhou stranu v obraně působila po velkou část zápasu poměrně spolehlivě. Nutno se poohlédnout za skutečností, jak výrazný je rozdíl ve kvalitě kádrů. To si potom člověk říká: „Neměla dát Sparta Dukle bůra?“

Hruška opět dobře zachytal, David Pech neměl moc šanci se předvést

Pochválit určitě musíme brankáře Hrušku. Ani jedna z branek nebyla vyloženě jeho, naopak předvedl několik spolehlivých zákroků. Peterka bohužel opět ukázal, že sice dokáže předvést skvělý výkon, ale následně vytvořit zásadní chybu. Právě po jeho ruce se totiž kopala penalta, z níž Sparta potvrdila své vítězství.

Do hry se v 68. minutě dostala i nejnovější posila Dukly David Pech, který přišel na hostování ze Slavie. Proti silnému soupeři se už k ničemu moc nedostal, ale do budouvna se rozhodně může jednat o jedno z nejvýraznějších posílení prvoligového nováčka. Talent jednoznačně má a na Julisce ho bude chtít ukázat.

Přijdou další posily z pražských S?

Navíc se může do nejbližších dnů stát příkladem pro další hráče pražských S, kteří se ve svých klubech neprosadí. A proč si nezkusit osahat první ligu nebo restartovat svou kariéru právě v pražské Dukle? Zejména Slavie má hodně široký kádr, z něhož v blízké době určitě ještě někdo vypadne. Podobné to ovšem může být i u Sparty.

Pojďme si trošku zaspekulovat. Hodně těžké to bude mít třeba nejlepší střelec posledních dvou sezon Václav Jurečka. Co takhle se rozstřílet na Dukle? Druholigový ostrostřelec Radek Šiler se prozatím přesunul zpět do B-týmu Sparty, ale neměl by na první ligu? V Dukle by jeho góly rovněž potřebovali. Ale jsou tu i mnozí další hráči, právě například z rozhraní rezerv a prvních týmů.

Sám trenér Petr Rada na následné tiskové konferenci potvrdil, že by Dukla po dalším zajímavém jménu sáhla.

Určitě bychom ještě nějaké hráče potřebovali. Uvidíme, jak se bude vyvíjet trh. Máme nějaký čas, pokud se někdo vynoří, tak po něm skočíme.
Petr Rada

Stejně jako po zápase s Plzní musíme jasně říct, že Sparta není pro malý klub z Julisky měřítkem. Na druhou stranu zápas možná nebyl výsledkově natolik jednoznačný, jak by mnozí očekávali. V příštím kole čeká Duklu Jablonec, což jednoznačně také nebude jednoduchý soupeř. Mezi sezónami totiž klub ze severu atraktivně posílil a dokázal už porazit Mladou Boleslav. Pro tým Petra Rady to bude zajímavý soupeř.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz