Hlavní obsah
Sport

Frťala přesně ví, jak má jeho tým bránit. Budějovice i Baník se mohou učit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Dá se říct, že ze zápasu, který skončí bezbrankovou remízou, si toho divák příliš neodnese. V pozápasovém rozhovoru i na tiskové konferenci trenér domácích Frťala zmínil, že se snad diváci bavili.

Článek

Troufám si tvrdit, že více než 5200 diváků, kteří si našli cestu na Stínadla, by asi příliš nesouhlasilo. Avšak i tento výsledek Teplic s Jabloncem přinesl několik zajímavých bodů, které stojí za zmínku.

V sestavě hostujícího Jablonce jsme mohli vidět Pleštila, o kterého Teplice v průběhu letní pauzy velmi stály. To ostatně trenér zmínil i na nedávném setkání s fanoušky. Určitě není pravda, že by trenér během hostování Pleštila v Teplicích nedával tomuto hráči více prostoru záměrně, jak se snažil naznačit komentátor O2 TV. Naopak v něm viděl velký potenciál, ovšem jablonecký hráč se na jaře potýkal se zraněním. Pleštil však v posledním zápase zůstal stejně jako většina jeho spoluhráčů daleko za očekáváním.

Teplice se nestydí hrát se čtyřmi stopery

Za zmínku také stojí osoba Soufiana Dramého. Ačkoliv ho například na serveru Livesport najdete v zápasových sestavách na pozici stopera, v zápasech proti Bohemians a Jablonci na této pozici nehrál. Dramé přišel na startu minulé sezóny z Karviné, která si balila kufry směr druhá liga. Tam skutečně roli stopera zastával. Ukazuje se ovšem, že trenér Frťala tomuto hráči více věří ve středu zálohy než na stoperu, na což jsem narážel i v tomto článku, který se zabýval obranou sklářů. Ačkoliv jsem přesvědčený, že má Dramé značné rezervy, co se týká rozehrávky a jakékoliv podpory směrem do útoku, na pozici „šestky“ před třemi stopery Teplic hraje velice účinně. Přitom na první pohled by se zdálo logičtější nechat konstruktivnějšího Marečka ve středu zálohy a Dramého přesunout na stopera.

Tady se ovšem projevuje neskutečná síla novopečeného trenéra měsíce, Frťaly. Dokáže totiž hráčům najít takové pozice, kde se jejich nedostatky tolik neprojeví a naopak mají možnost uplatňovat to, v čem vynikají. Dramé neohroženě sbírá jakékoliv dlouhé výkopy od brankáře soupeře i nákopy do středu hřiště od obránců. Trojice stoperů, kterou má za sebou, ho tam pohodlně jistí. Díky jeho výrazně defenzivnímu pojetí hry se otevírá prostor pro ofenzivní výpady krajních obránců Urbance s Radostou. Při útočné fázi hry se tak na jejich pozice přesouvají oba krajní stopeři, zatímco Dramé se více méně zasouvá do pozice klasického stopera. I proto se krajní obránce Urbanec hlavně v prvním poločase občas ocitl i v roli levého křídla.

Frťala hráčům nekomplikuje život

Za trenéra Jarošíka jsme mohli v Teplicích vidět jednoznačný pokus o konstruktivní rozehrávku už směrem od brankáře. Z toho často pramenily laciné ztráty a smrtící protiútoky soupeřů. Také občas docházelo k nasazování brankáře Muchy, který by měl být ve hře nohama lepší než jednička Grigar. Tento typ rozehrávky Zdenko Frťala při svém příchodu zcela zbořil. Je evidentní, že hráči mají pod tlakem jasné pokyny posílat dlouhé balóny dopředu na dvojici Fila – Gning. Jasně čitelné je to i u dlouhých, a hlavně rychlých rozehrávek Grigara. Teplice si zkrátka nekomplikují život a dělají vše pro to, aby se nedostávaly do situací, kde vznikají fatální chyby.

Dlouhé míče na hrotové útočníky byly ale právě tím, co proti Jablonci příliš nefungovalo. Důvodem byl skvěle bránící Hurtado a fakt, že prodloužené míče od Fily i Gninga nenacházely dalšího adresáta a končily na kopačkách hostů. Bohužel hlavně Fila neměl svůj den, a tak ho Yasser nestřídal v 70. minutě, jak už je u této dvojice zvykem, ale nastoupil již v 57. minutě. Pravdou je, že hru oživil a patřil mezi nejnebezpečnější hráče Teplic. Mrzí mě ovšem, že když už to vypadalo, že se vše schyluje k bezbrankové remíze, nedostal více prostoru mladý Tadeáš Vachoušek. Ten má dle mého potenciál zápas rozhodnout. Toto střídaní mělo jednoznačně přijít dříve než v 89. minutě.

Mladý Srb určitě nezklamal

Za zmínku také stojí střídání Hory za novou posilu Teplic Krsmanoviče. Ten v dresu domácích odehrál své první prvoligové minuty. Dle slov trenéra střídal Horu hlavně kvůli tomu, že měl stoper domácích žlutou kartu a trenér se obával vyloučení. Na stoperu pak Horu nevystřídal Krsmanovič, který se posunul na pozici Urbance. Ten z levého obránce putoval nezvykle právě na stopera.

Ačkoliv je Krsmanovičovi teprve 20 let a s fotbalem v kategorii dospělých nemá příliš zkušeností, volba na něj padla i při rozehrávání některých standardních situací. To si vysvětluji tak, že minimálně v tréninku prokázal slušnou kopací techniku, a tak trenéři například u rohového kopu ukázali právě na něj. Roli samozřejmě bude hrát i fakt, že je levák. Odolnost v soubojích prokázal ve střetu s Chramostou, který mu podle mého neoprávněně rozhodčí odpískal jako faul. Při pohledu na Chramostu ležícího na zemi to nepůsobilo tak, že právě Krsmanovič by měl být v této dvojici tím nezkušeným mladíkem.

Teplice nyní čeká výjezd do Olomouce, která po velmi vlažném zápase na Spartě odehrála dva kvalitní zápasy, kde nastřílela pět branek a posbírala šest bodů. Teplice proto nečeká nic snadného. K dispozici ani na tento zápas nebudou zranění Knapík s Mičevičem, kteří se výraznou měrou zasloužili o výhru nad Plzní v 1. ligovém kole. Dá se tak předpokládat, že i v Olomouci vyběhne na hřiště velmi podobná sestava, jakou jsme viděli v zápase s Jabloncem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz