Hlavní obsah
Sport

Hamšík po sezóně skončí. Kariéru měl impozantní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Marek Hamšík oznámil, že po tomto ročníku ukončí svou profesionální kariéru. Během ní dosáhl mnoha úspěchů, jak na klubové úrovni, tak i ve reprezentaci.

Článek

V tomto článku si připomeneme, co v kariéře dosáhl, a také celý jeho příběh během bohaté kariéry. Je jasné, že s Hamšíkem končí i jedna velká éra ve slovenském fotbale.

I když byl Hamšíkův přínos pro slovenský fotbal obrovský, většinu kariéry strávil v Itálii. Na klubové úrovni hrál na Slovensku jen velmi krátce. Před časem se hojně spekulovalo o jeho návratu do Slovana Bratislava, ale nakonec se tak nestalo. Jeho jméno je nejčastěji spojováno s italskou Neapolí. Tam sice nikdy nedosáhl ligového titulu, ale přesto oslavoval úspěchy. Dokonce se stal nejlepším střelcem v historii klubu, dokud ho nepřekonal Mertens.

Hamšík a reprezentace

Marek je držitelem několika reprezentačních rekordů. V národním týmu odehrál nejvíce zápasů, a to 135. S tím je spojeno i to, že jako jediný ve slovenské reprezentaci překonal hranici 10 000 odehraných minut. Je také historicky nejlepším střelcem s 26 góly. Na svém kontě má také nejvyšší počet utkání jako kapitán. Od svého debutu se představil na jednom Mistrovství světa a zúčastnil se také dvou Mistrovství Evropy, kde přidal i jeden důležitý gól proti Rusku, který byl klíčový pro postup ze skupiny.

O jeho dlouhodobém působení v národním týmu svědčí i fakt, že si během něj zahrál na starém Tehelném poli, zažil i období, kdy byl národním stadionem žilinský stadion Pod Dubňom, a také časy, kdy jsme se přesunuli na zrekonstruovaný stadion Antona Malatinského. Samozřejmě se představil i na novém Tehelném poli.

Ze Slovenska do Itálie, Číny, Švédska a Turecka

Hamšík v našich končinách hrál pouze za Slovan, a to dokonce ve druhé lize. Jeho následné působení v Itálii bylo nejdelší v jeho kariéře. Odehrál tam 12 sezón a během nich se stal vítězem italského poháru ve dvou případech a získal také jeden titul ve superpoháru. Jeho dlouhé očekávání ligového titulu skončilo až v roce 2022. Tehdy se dočkal ligového titulu v Turecku s Trabzonsporem. Kromě těchto úspěchů má na svém kontě Rád Ľudovíta Štúra II. třídy za mimořádné zásluhy o rozvoj Slovenské republiky v oblasti sportu a za vynikající šíření dobrého jména Slovenska v zahraničí. Rovněž se na Slovensku stal fotbalistou roku, a to hned v několika ročnících v letech 2009, 2010, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 a 2018.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Marek Hamšík

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz