Hlavní obsah

Jablonec se snažil marně. Tři góly poslaly Plzeň do semifinále poháru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Poté, co se o víkendu po reprezentační pauze opět roztočil kolotoč ligových utkání, se na jabloneckém stadionu střetli v rámci odloženého utkání MOL Cupu domácí s Viktorií Plzeň.

Článek

Zápas čtvrtfinále tuzemského poháru měl být na severu Čech odehrán už na konci února. Příroda byla proti, na hrací plochu se pár hodin před zápasem snesla hustá mlha, a zápas tak musel být odložen.

Protože měla Viktorie Plzeň nabitý herní program nejen ligou, ale i účastí v Evropské konferenční lize, dřívější termín se nepodařilo sjednat.

Ani jednomu z dnešních soupeřů se 26. ligové kolo nepovedlo. Viktoria překvapivě na domácím stadionu prohrála se Slovanem Liberec 1:3, a prohrála tak po dlouhé šňůře 16 utkání. Zajímavostí je, že se stejným soupeřem prohrála i v podzimní části ligy. Teď se však do základní sestavy vrátili hráči, kteří z různých důvodů nemohli do ligového utkání zasáhnout. V lize trenéru Koubkovi chyběl ve skvělé formě hrající Tomáš Chorý, pykající za čtyři žluté karty. Ze stejného důvodu pak nemohl do zápasu zasáhnout ani Lukáš Červ, který se po zimním přestupu stal pevnou součástí jedenácti vyvolených. Zdravotní komplikace po reprezentační pauze pak vystavila stopku Robinu Hranáčovi. A Sampson Dweh se vrátil ze srazu liberijské reprezentace až těsně před utkáním.

Jablonec v sobotním odpoledni zavítal do Prahy, konkrétně k pražským Bohemians. Favoritem tohoto duelu nebylo ani jedno z mužstev. Společně s deseti remízami jsou v tomto ohledu remízovými králi. Kdo čekal vyrovnaný souboj, musel být překvapený. Bohemka sebevědomým výkonem Jablonec přehrála, a připsala si výhru 2:0.

Jablonecký trenér Radoslav Látal měl se skladbou týmu mnohem větší potíže. Jablonec totiž trápí poměrně rozsáhlá marodka, na které je v současné době celkem sedm hráčů. K tomu kvůli červené kartě stojí navíc i Haiderson Hurtado. Pro severočeský tým byl pohár jedinou možností, jak letošní sezonu zakončit úspěchem. V lize se pohybují stále ve skupině, která bude hrát o udržení, konkrétně na 12. příčce.

Smolný první gól a druhý hned vzápětí

Rozehrávku zápasu obstarala Viktoria. Na dlouhý nákop Sampsona Dweha ale nejlépe zareagoval domácí kapitán Miloš Kratochvíl. Hned poté po dlouhém autu zpoza vápna zakončoval Pavel Šulc. S jeho nepříliš povedenou skákavou střelou ale neměl Jan Hanuš sebemenší problém a k velkému ohrožení branky tak nedošlo. Naopak z první akce jabloneckých málem padl velmi kuriózní gól. Filip Souček rozehrál od rohového praporku velmi šikovně. Jím vyslaný centr se místo do pole, kde na něj kromě spoluhráčů a obránců čekal i plzeňský brankář Martin Jedlička, začal stáčet přímo do branky. Jedlička, který byl povystoupený z brány, s vypětím všech sil míč zkrotil a dokázal jej udržet před brankovou čarou. Takový začátek utkání se musel líbit všem, kteří si našli cestu na stadion. V Jablonci fotbal moc netáhne, a tak z ochozů sledovalo utkání 2 011 diváků. Byla to rozhodně škoda, protože první minuty byly plné soubojů, kdy akce střídala protiakce. Na hráčích v tradičních zelených dresech byla vidět nejen chuť, ale i sympatické fotbalové akce po zemi, kdy se kombinační hrou pokoušeli dostat co nejblíže k svatyni Martina Jedličky. Jen během první čtvrthodiny bylo vidět tolik šancí jako za celé ligové utkání, které dnešní soupeři odehráli před několika týdny též v Jablonci.

Hra se přelévala z jedné strany na druhou, oba soupeři nasazením jen stvrzovali, jak je pro ně MOL Cup důležitý.

Jablonečtí, právě pod vlivem nedávného utkání, se věnovali především Tomáši Chorému. Pokud je v něčem tento hráč excelentní, tak je to hrou zády k bráně, kdy za sebou umí udržet nejen obránce, ale dokáže nahrávkou oslovit své spoluhráče, kteří tím získají výhodu. Eliminace plzeňského hrotu tedy byla prioritou. Mnoho minut první půle se to jabloneckým dařilo, a naopak to byl domácí tým, který měl mírnou převahu. Trenér Látal naordinoval svým hráčům zdravou agresivitu v soubojích, a na hřišti bylo viditelné, že plzeňským dělá problém tlak na záložní řadu. Mnoho odražených míčů tak získával Jablonec, a dostával se tak k ohrožení branky soupeře. Aktivita jabloneckých vyvrcholila po půlhodině utkání, kdy se povedenou akcí před velkým vápnem dostal ke střele Miloš Kratochvíl. Jím vyslaný projektil měl správnou faleš, gólman Jedlička plachtil vzduchem marně, Plzeň však zachránila tyč.

Z následného protiútoku si však vybral smolnou chvilku Nemaja Tekijaški, který se snažil odvrátit centr Jana Kopice, jenže míč naopak skončil v jablonecké síti.

Smolný gól jistě naboural stanovenou taktiku, ale i psychiku domácích. Hned několik minut po prvním gólu se prosadil skvěle hrající Jan Kopic. Cheick Souaré se dravě prodral do hloubi pokutového území, vyslal po zemi střílený centr podél malého vápna a Kopic skluzem nedal Hanušovi sebemenší šanci. Pokud byl po prvním gólu Jablonec otřesen, ale nezlomen, druhý zásah jím viditelně otřásl. Přesto touha po korigování výsledku ještě do poločasu vybičovala svěřence trenéra Látala k několika pohledným akcím. Na skóre se ale již nic nezměnilo.

Druhá půle pro Plzeň

O poločasové přestávce k výměnám hráčů v poli nedošlo a Jablonec se pokoušel vrátit do utkání tím, co mu v prvních minutách vycházelo. Bolestí Severočechů je ale nejen v tomto utkání neschopnost i nadějně vyhlížející akce dotáhnout do gólové tečky. Nedůraz, nepřesnost v předfinální fázi prostě jablonecké v letošní sezóně nezdobí. Diváky na stadionu tak zkraje poločasu potěšil, a vlastně i pobavil sebevědomým výběhem mimo pokutové území brankář Hanuš, který se nejprve zbavil Matěje Vydry a pak následně obešel i dotírajícího Tomáše Chorého. Ten při prudké změně směru podklouzl a v ochozech to vřelo, jako kdyby jejich tým právě snížil.

Snahu jabloneckým upřít nelze, ale tu povětšinou hatila nepřesnost na jejich kopačkách, nebo aktivní obrana Plzně, která mnoho jejich akcí rozbíjela už v počátku kolem středového kruhu. Tím, jak se zápas začal přehupovat přes půlhodinu hracího času, do sestavy poprvé zasáhl hned trojím střídáním trenér Látal. Zda chtěl tímto nalít síly svému týmu, nebo se pokusit změnit rozestavení se však nedozvíme, protože po několika dalších minutách dala Plzeň třetí gól, a definitivně tak zlomila vůli domácích s utkáním ještě něco udělat. Lukáš Červ vyslal jedovatou střelu, kterou jablonecká obrana odvrátila tak nešťastně, že se míč odrazil přímo proti noze Cheicka Souarého, který neměl problém míč uklidit do sítě.

Celý druhý poločas by se dal shrnout slovy, že Jablonec se snažil, dobýval, střílel. Ale kýžený gól nedal, naopak dobře bránící Plzeň přidala další branku, a o postupujícím mezi poslední čtyři účastníky MOL Cupu bylo rozhodnuto.

Odložením únorového utkání se MOL Cup dostal do zvláštní situace. Na Střelnici se rozhodlo o postupu plzeňské Viktorie. Na vítěze tohoto utkání již několik týdnů čeká Zlín. O druhém finalistovi rozhodne středeční souboj Sparty Praha proti Opavě.

Ondřej Hák

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz