Hlavní obsah
Sport

Jako hráč už Laštůvka Baníku nepomůže. Spojení s klubem by ale mělo setrvat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Pixabay

Končící sezonu musí Baník Ostrava opět hodnotit jako nepovedenou. S evropskými poháry se fakticky rozloučil už v průběhu podzimní části a postupně tým sám sebe usvědčoval z toho, že stále hledá správnou cestu k lepším fotbalovým zítřkům.

Článek

Jak hlasitě bude potřeba mluvit o tomto faktu, aby se ostravský tým stal opět součástí ligové elity? Po další nepovedené sezoně se rozloučil s útočníkem Nemanjou Kuzmanovičem a brankářem Janem Laštůvkou, přičemž především jeho konec je třeba brát jako výjimečný.

Poslední mistrovský mohykán

Ligové účinkování ukončí poslední člen základní sestavy mistrovského týmu z roku 2004, který v Ostravě zastavil život. O jeho členech můžeme skutečně mluvit jako o celebritách z moravsko-slezského pomezí, které dokázaly, co Baník pro Ostravu znamená. Členy týmu obyvatelé Ostravy milovali a některé posléze nenáviděli, ale Laštůvka s nimi vydržel do posledního fotbalového dechu. Dostane k tomu příležitost i v jiné pozici?

Součásti jeho fotbalového životopisu jsou dnes londýnské týmy Fulham či West Ham, najdeme v něm také tradiční ukrajinské kluby Šachtar Doněck či Dněpropetrovsk čekající třicet čtyři let na ligový titul. Na Slavii či Karvinou si dnes patrně mnoho fanoušků nevzpomene, ale s Baníkem si Laštůvku spojí v podstatě každý a Ostravu bude každý fanoušek brát také jako místo, kde se jeho hráčský životopis naplnil.

Ideální postava pro restart?

Laštůvka se do Baníku definitivně vrátil v roce 2018, kdy se mu nepovedlo působení v pražské Slavii. Té měl pomoct k mistrovskému titulu a účasti v Lize mistrů. Ani jedno se však nepovedlo a jeho rodný kraj působil na všechny jako určitá jistota. Možná ani Laštůvka nečekal, jak dlouhé toto závěrečné angažmá bude. Ostravské fotbalové rány se stále jeví jako velmi hluboké a prostor pro nostalgii prostě nenalezneme, přičemž nikdo nepopře Laštůvkův nárok na důstojnější loučení s dresem milovaného klubu.

O Baníku mluví odborníci dlouhodobě jako o nemocném klubu, jenž se až příliš dlouho hledá. Laštůvka představoval v minulých letech jednu z jeho mála jistot. Jeho další propojení s osudovým klubem bychom tak měli brát v podstatě jako samozřejmost. Nalezením nové pozice by Baník prokázal snahu se vyléčit. Laštůvka sám řekl, že měl jiné představy o tečce za svou poslední brankářskou kapitolou. Havířovský rodák je aktérem jedné z nejkrásnějších kapitol baníkovské historie. Jedná se tak o kompetentní osobu k pomoci s tolikrát zmiňovaným restartem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz