Hlavní obsah
Sport

Jindřicha Staňka čeká delší pauza. Změní se slávistické brankářské poměry?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

K brzkému konci českého týmu na evropském šampionátu dostali všichni slávisté ještě jeden velmi nepříjemný nášup. Ze zápasu s Tureckem musel předčasně odstoupit Jindřich Staněk.

Článek

Zranění pravého ramenního kloubu a poškozené vazy vedly nejen k nucenému střídání, ale slávistický brankář podle všeho nestihne ani začátek příští sezony. Do ní půjde Slavia s jasným cílem vrátit do Edenu po třech letech mistrovský titul, jež by znamenal pro následující ročník přímý postup do hlavní fáze Ligy mistrů. Jak se tedy mohou změnit brankářské poměry u „sešívaných“?

Ex-plzeňský brankář má za sebou smutné jaro

Jindřich Staněk přišel do Slavie v zimní přestávce minulé sezony s vírou, že přispěje ke zvratu této sezóny a zabrání Spartě v obhajobě mistrovského titulu. Zažil však v sešívaném dresu smutnou premiéru proti čínskému Pekingu Kuo-an. Kvůli zranění musel po půl hodině odstoupit a do prvního ligového jarního zápasu nastoupil Aleš Mandous. Staňkův slávistický ligový debut přišel až ve 23. kole v derby se Spartou, kde sice vychytal nulu, ale bezbranková remíza byla v boji o mistrovský titul mnohem výhodnější pro Spartu, a nakonec tomu odpovídalo i ligové rozuzlení.

Jako záskok za Jindřicha Staňka působil na začátku jarní části ve slávistickém dresu Aleš Mandous a ve čtyřech zápasech vychytal dvě čistá konta. O místo jedničky si však nijak hlasitě neřekl. Dostane na začátku příštího ročníku širší pole působnosti? Pražská Slavia zahájila přípravu na novou ligovou sezonu a do branky Slavie se v zápase s Pardubicemi postavil Antonín Kinský. Syn někdejšího brankáře Slovanu Liberec se vrací z úspěšného hostování právě v Pardubicích a asistoval u remízy 1:1. Nastal čas pro to, aby ukázal své umění také v Edenu. Přílišný prostor pro experimentování nyní skutečně neexistuje.

Boj o titul a Ligu mistrů začne bez brankářské jedničky

Do nové sezony vstupuje Slavia také se snem probojovat se do hlavní fáze Ligy mistrů. Zde zpravidla sehrávají brankáři rozhodující roli. Stačí si vzpomenout na první postup Slavie mezi evropskou klubovou elitu přes slavný Ajax Amsterdam. Při něm sehrál především ve druhém poločase strahovské odvety skutečnou „one man show“ Martin Vaniak. I kdyby ve své kariéře odchytal za Slavii tento jediný zápas, stal by se pro fanoušky skutečnou legendou, protože splnil sen několika slávistických generací. Případný postup do hlavní soutěže by výrazně pomohl zapomenout na neúspěch v boji o titul s nenáviděným letenským rivalem.

Boj o Ligu mistrů zahájí Slavia na začátku srpna ve třetím předkole a v případě úspěchu jí čeká ještě play-off Ligy mistrů. Cesta mezi evropskou klubovou smetánku tak skutečně bude ještě velmi trnitá. Z branky bude tým takřka jistě řídit někdo jiný než momentální slávistická a reprezentační jednička. Úspěch může Staňkovi výrazně zkomplikovat jeho návrat po rekonvalescenci, ale v případě opačného scénáře mohou fanoušci po jeho návratu ještě více prahnout.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Antonín Kinský mladší

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz