Hlavní obsah
Sport

Kiksy brankářů a obrany aneb když útok nemůže, brankář či obrana pomůže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žongl / Jager

V posledních kolech Fortuna ligy můžeme vedle boje o titul vidět i časté kiksy brankářů nebo vlastní góly hráčů z pole. Takové momenty často rozhodují celé zápasy a díky tomu musí být pro hráče dosti psychicky náročné.

Článek

Janáček dal ruce dolů, ale míč proplul vedle něho

Začněme zápasem Sparty v Českých Budějovicích, který se odehrál v 26. kole. Na Spartě už byla v té době vidět jejich krize, nedařilo se jim zakončovat a zápas nakonec vyhráli pouze tím nejtěsnějším rozdílem. O jediný gól v utkání se postaral Veljko Birmančevič, který vyslal nepříliš razantní střelu na brankáře domácích. V devíti z deseti situací by podobnou střelu v poklidu chytil. Tentokrát ovšem dal Janáček sice ruce dolů, nezajistil ovšem prostor tělem a míč v poklidu doplul vedle něj až za jeho záda. Paradoxně se z našich popisovaných kiksů jedná o ten nejomluvitelnější, ale ani tohle by se prostě stávat nemělo.

Malá domů se někdy nevyplácí

Měl zároveň tak trochu štěstí, že ve stejném kole ho v zápase Sigmy s Pardubicemi ještě větší „šíleností“ zastínil Matúš Macík. Spoluhráč Vít Beneš mu adresoval zpáteční přihrávku. Olomoucký brankář už se rozhlížel, kam míč přepošle. Ten ovšem během zpracování lehounce změnil směr, což stačilo k tomu, aby si ho Macík srazil mezi nohama do vlastní sítě.

Jakkoliv tento okamžik vypadá až bizarně, je samozřejmě tak trochu způsoben momentálním stylem fotbalu, kdy se týmy snaží brankáře daleko více zapojovat do hry. Dříve by obránce za přihrávku mířící zpět do brány dostal spíše vynadáno. Nic to ovšem nemění na tom, že to byla hodně velká chyba.

Grigar váhal až prováhal

Do třetice další branka padnuvší s velkým přispěním brankáře padla v zatím posledním 27. kole v zápasu Teplic s Hradcem. Opět se jednalo o jediný gól utkání, o to je jeho příběh smutnější. Ústředním viníkem byl domácí brankář Grigar, který už v 6. minutě tak dlouho otálel s odehráním míče, že jeho výkop zblokoval Vašulín a posléze ho dostal i do branky domácích.

Nejedná se přitom o ojedinělou Grigarovu chybu. V minulosti třeba dostal červenou kartu, když po obdržené brance naštvaně nakopl Vasila Kušeje. V jednom ze dřívějších zápasů s Teplicemi míč lízl po centru Vechety tyčku a Grigar si ho srazil do vlastní sítě. V současné sezoně mu v podzimní části při zápasu se Slováckem propadla nepřesně umístěná polostřela Havlíka. A podobných momentů bychom určitě našli ještě více.

Dva vlastní góly během šesti dnů

Nejen strážci svatyní si ovšem někdy srazí míč do vlastní sítě. V posledních kolech padá i poměrně velký počet vlastních gólů hráčů v poli. Jakkoliv se většinou jedná o nezaviněné a smolné branky, určitě by šla i řada podobných situací vyřešit lépe. V zápasu Sparty s Mladou Boleslaví si míč do brány srazil Kairinen, ve dvou zápasech svého týmu ho ovšem překonal jablonecký Tekijaški.

Během šesti dnů si totiž srbský stoper dokázal dát hned dva vlastňáky. Nejdříve v pohárovém zápasu s Plzní, posléze i v ligovém s Baníkem Ostrava. Oba zápasy Jablonec nakonec prohrál, o to více ho to zřejmě mrzelo. Na druhou stranu nastupoval nemocný s antibiotiky, takže zřejmě nebyl v ideální formě.

Stav 4:1, přesto nedal jeden z celků žádný gól

Do vlastní sítě si dokázal srazit balón i liberecký Purzitidis v utkání Liberce se Slováckem. Severočeši nakonec vyhráli 4:1, takže ho to nemuselo tolik mrzet. Slovácko tak v tomto boji nevstřelilo žádnou branku, která by jim připsána. V kolonce střelců jsou zapsána pouze jména libereckých.

Celý fotbal samozřejmě je o chybách. Právě ony rozhodují o výsledcích, právě po nich padají góly. Některé z nich jsou ovšem natolik očividné, že by se profesionálním fotbalistům neměli stávat. Ale stále jsme pořád lidi, a zatímco v jeden moment může takovým kiksem hráč utkání zhatit, v tom dalším ho třeba svým nadprůměrným výkonem zachrání.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz