Hlavní obsah
Sport

Ludha přestupuje z Podbrezové do Teplic. Částka je šokující

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

ilustrační fotografie

Richard Ludha patřil během podzimu k nejlepším brankářům v Niké lize. Dalo se očekávat, že nějaký přestup přijde.

Článek

Tak se také stalo a třiadvacetiletý brankář Podbrezové míří do prvoligových Teplic. Částka 1,2 milionu se zdá být pro slovenský klub výbornou nabídkou. Tato částka však není v eurech, ale v českých korunách. Přepočteno na eura je to pouhých 49 tisíc. Slovenskou veřejnost tento přestup velmi překvapil. Podle webu transfermarkt.de se hodnota hráče v době přestupu pohybovala kolem 400 tisíc eur, tedy na desetinásobku přestupové sumy.

Ludha ve formě a ve smlouvě

Pokud fotbalista přestoupí za výrazně nižší částku, než se očekávalo, může to mít několik důvodů. Jedním z nich může být špatná forma. Tu však Richard Ludha rozhodně neměl. V posledních dvou zápasech za Podbrezovou sice obdržel devět gólů, ale i v těchto zápasech kryl spoustu nebezpečných střel. I přes tyto dva zápasy jsou jeho statistiky povzbudivé. Během podzimu inkasoval v 18 ligových zápasech 31 gólů. V pěti případech také udržel čisté konto. Ačkoli tedy poslední dva zápasy nebyly ideální, rozhodně nemůžeme mluvit o špatné formě.

I v případě končící smlouvy může klub hráče prodat pod cenou, protože by pak mohl odejít úplně zadarmo a tým by za něj vůbec nic nedostal. To však nebyl případ slovenského brankáře, který si připsal i tři starty za reprezentaci do 21 let. Smlouvu s Podbrezovou prodloužil v lednu loňského roku a měla trvat do konce kalendářního roku 2024, tedy prakticky ještě rok. Jiné kluby tak s hráčem nemohly jednat bez souhlasu klubu.

Ludha hodně pomohl Podbrezové, Teplice budou očekávat totéž

Důvodem nízké částky může být i dohoda mezi klubem a hráčem. Ludha Podbrezové hodně pomohl. Chytal pravidelně čtyři sezony. Svými výkony pomohl k postupu do první ligy a v minulé i aktuální sezoně patřil k lídrům týmu. I díky němu tým stále bojuje o první šestku, tedy o účast ve skupině o titul. Navíc tým, který se do ligy vrátil až v minulé sezoně, nebojoval o záchranu, ale o účast v předkolech evropských soutěží. Mohlo se tedy stát, že klub vyšel vstříc hráčově touze vyzkoušet si zahraničí a nijak mu v přestupu nebránil díky tomu, co pro tým udělal.

Teplice jsou v současné době na desátém místě. To stále zaručuje, že se klub vyhne skupině o udržení. Jelikož však týmy na 11. a 12. místě mají stejný počet bodů jako Teplice, bude to ještě tuhý boj. Ludha to však v českém klubu nebude mít jednoduché. Legendární čtyřicetiletý brankář Tomáš Grigar zatím nastoupil ke všem ligovým zápasům. V Teplicích působí od sezony 2008/2009. V letošní sezóně má slušnou formu, byť se občas nevyvaruje chyb. V 18 zápasech vychytal nulu v šesti případech. A svými výkony překvapil i v úvodním utkání aktuálního ročníku, kdy se gólem podílel na výhře 1:0 nad favorizovanou Plzní. Slovenský brankář bude mít o svou pozici těžký boj.

Róbert Hložka

Zdroje: transfermarkt.de, zpfutbal.sk, nikeliga.sk

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz