Hlavní obsah
Sport

Motivátor na zavolání. Pět nejzajímavějších trenérských angažmá Františka Straky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Toto jméno patrně žádného českého fotbalového fanouška nenechá chladným. Jedná se o člověka, který dokázal českou fotbalovou obec takřka dokonale rozdělit a napsat si v ní své faktické fotbalové parte. Vždy však zatím dokázal vstát z popela.

Článek

AC Sparta Praha

Asi nelze v tomto výčtu začít jinde, než na jeho milované Spartě, kde strávil devět let jako hráč. Kvůli její nabídce požádal o předčasné ukončení smlouvy Teplicích. S týmem dokázal udělat napínavější banikovskou cestu za mistrovským titulem a v létě následně úspěšně zvládl boj o účast v Lize mistrů. I mladší fanouškovská generace si ho postupně zamilovala a předvídala se mu dlouhá trenérská štace. Jenže doplatil na neúspěšné působení v evropských pohárech a v zimě 2004 náhle na milované Letné skončil a nahradil ho Jaroslav Hřebík. V souvislosti s tímto angažmá se fanouškům také vybaví spekulace o užívání kokainu, které se nikdy nepotvrdily.

LR Ahlen

Po vyhnání ze svého fotbalového domova příliš dlouho neotálel a v březnu 2005 převzal německý druholigový tým LR Ahlen, kde dostal jednoznačný úkol v podobě záchrany. Ten dokázal splnit a navíc na dálku slavil sparťanský mistrovský titul. Definitivně se tak začala rodit jeho pověst motivátora, jemuž je však cizí delší koncepční práce. To se jasně ukázalo ve druhé části angažmá ve vestfálském městě, kdy se týmu přestalo dařit a František Straka se v tichosti vrátil do České republiky.

Česká fotbalová reprezentace

Nejkratší angažmá potkalo Františka Straku na místě, kde by každý trenér měl vystoupat na vrchol. Na jaře 2009 totiž vystřídal Petra Radu na místě kouče reprezentačního týmu. Zde se asi jeho svérázná pověst potvrdila nejvíce. Expertní komise tehdy doporučovala Dušana Uhrina st., ale česká fotbalová generalita byla jiného názoru. Na lavičce reprezentace strávil František Straka jediný zápas. Jednalo se o přípravné utkání s Maltou. Smysl tohoto angažmá patrně nikdy nepochopil ani on sám.

North Queensland Fury

Dostáváme se k nejexotičtějšímu angažmá legendárního „Franze“. V roce 2010 se totiž vydal předvést své trenérské až k našim protinožcům, přičemž posílal často do Čech vzkazy o tom, jak skvěle se v Austrálii žije. Sportovně se však jednalo patrně o největší debakl. S týmem končil beznadějně poslední v tabulce. František Straka byl jedním z aktérů nejvyšší porážky klubové historie v podobě 1:8.  Poté, co s klubem sestoupil z nejvyšší soutěže, se stal jeho zaměstnavatel platebně neschopným a rodák z Českých Budějovic Austrálii opět v tichosti.

SK Slavia Praha

Největší trenérský přešlap však přišel na podzim 2011. Zarytý sparťan vystřídal Michala Petrouše na lavičce konkurenční Slavie. Tehdejší vedení „sešívaných“ v čele s Alešem Řebíčkem usoudilo, že potřebuje trenéra Strakova typu a ten zase dostal příležitost ke comebacku do české nejvyšší soutěže. Ještě před jeho jmenováním se Edenem neslo: „Strako táhni na Spartu“. Jednalo se o jeden ze symbolů války mezi vedením a fanoušky.  Františku Strakovi bylo opakovaně vyhrožováno fyzickým napadením a vandalové mu posprejovali dům. Byla mu kvůli tomu přidělena osobní ochranka. Na jaře 2012 po porážce v Mladé Boleslavi sám odstoupil. Jednalo se o jeho skutečný trenérský omyl.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz