Hlavní obsah
Sport

Na Turky! Nepříznivý los Sparty pokračuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Matěj Krejza/Žongl

Kodaň v kvalifikaci na Ligu mistrů, Dinamo Záhřeb v kvalifikaci na Evropskou ligu. Pondělní los play-off vyřazovací části Evropské ligy také úlevu nepřinesl.

Článek

Sparta tak v jarní části začne pouť Evropou tažením na Turka. Galatasaray Istanbul, velkoklub z Bosporského průlivu, který se do Evropské ligy propadl z Ligy mistrů, kde za sebou nechal slavný Manchester United. Nutno říci, že rozhodně nejde o snadného soupeře, i když v osudí byli i týmy znatelně silnější.

Když se v létě spekulovalo o možných soupeřích Sparty v 3. předkole Ligy mistrů, snad nikdo si nepřál za soupeře Galatasaray. Nepříjemný, ne tolik atraktivní soupeř a na jeho hřišti rozhodně hrát nechcete. Tamní fanoušci dokáží vytvořit skutečně pekelnou kulisu. Turecký klub se po tříleté pauze vrátil na trůn tamní ligy, a oslavil tak již 23. titul, což z něj dělá historicky nejúspěšnější tým Süper Lig.

Propletené cesty

Los pro předkolo Ligy mistrů přinesl jako soupeře pro pražskou Spartu celek z Kodaně a fanoušci los oslavovali s myšlenkou toho, že jde o hratelnějšího soupeře. Dvojzápas ale ukázal, že Kodaň rozhodně není soupeřem snadnějším. Ba co víc, technicky vyspělí, běhaví seveřané Letenské potrápili a nakonec je z bojů a Ligu mistrů také vyřadili.

Galatasaray začínal kvalifikaci na nejlepší evropskou soutěž o kolo dříve než Sparta. Navzdory velké herní převaze se protrápil k postupu přes litevský Žalgiris o jeden jediný gól. Jejich další krok byl již o poznání pohodovější a se slovinským soupeřem NK Olimpija Ljubliana si poradili lehce a se skóre 4:0 postoupili do další fáze Ligy mistrů. Zde se tak cesty Sparty a Galatasaraye rozešli, aby se opět potkali o několik měsíců později.

Turecký tým sehrál několik úchvatných zápasů v nejprestižnější evropské klubové soutěži a nakonec zakotvil na třetím místě, které mu zaručovalo postup do jarní části soutěže o úroveň níže. Sparta naproti tomu předvedla dech beroucí výkon v Evropské lize a díky konečnému druhému místu postoupila v Evropské lize do předkola play-off. A právě pondělní los jarní části Evropské ligy svedl tyto dva týmy opět dohromady.

Soupeř nepříjemný, avšak hratelný

Osud však svedl v mezidobí dohromady Galatasaray s Kodaní v jedné skupině Ligy mistrů a Sparta tak mohla získat porovnání obou soupeřů. Vedle gigantů, jako je Bayern či Manchester, vypadaly tyto dva týmy jako adepti na boj o poslední místo ve skupině. Mizerná forma United ale se skupinou notně zamíchala, a zatímco Kodaň postoupila z druhé pozice do dalších bojů v Lize mistrů, Galatasaray nechala na chvostu tabulky právě rudé ďábly.

Turecký tým v základní skupině ukázal, že je schopný velkých výsledků stejně jako nečekaných propadáků. Však už první zápas ve skupině odhalil, že jejich občasná mentalita není plně koncentrovaná na fotbal a Kodaň tak dokázala v tureckém prostředí loupit, i když dohrávala o deseti. Nevýrazná forma Manchesteru však v následujícím zápase darovala Galatasarayi tři body z Old Trafford. Mnichovský tým hrál v této skupině svou vlastní ligu, a tak nebylo divu dvou následných porážek. Další zápas s anglickým protivníkem opět přinesl překvapení. Man United muselo vyhrát, aby si udrželi naději na postup a stejně je Turci o body dokázali připravit. Snad i proto překvapila jejich prohra na hřišti Kodaně v posledním zápase.

V domácí lize se Galatasaray přetahuje s Fenerbahce o první místo a se stejným bodovým ziskem mají oba týmy 11 bodový náskok na své pronásledovatele. V evropských soutěžích ale ukazuje tento tým značně nevyrovnané výsledky, což může nahrávat do karet českému zástupci. Jak jinak si vysvětlit těsný postup s týmem z Litvy, vítězství na horké anglické půdě či ztrátu v domácím prostředí s dánskou Kodaní? S vidinou své vlastní velikosti se Galatasaray umí koncentrovat na velké zápasy. Má ale tendenci podceňovat slabší soupeře, což by pro Spartu mohlo být potřebným prvkem úspěchu.

Naděje žije

Každý zápas je jiný a nelze moc srovnávat zápasy, mezi kterými je odstup půl roku. Na hřišti je řada nových hráčů, systém jednotlivých týmů se vyvíjí, ale i tak si neodpustím malé srovnání. Sparta si s Kodaní sáhla na dno svých sil. Sehrála s ní dva vyrovnané zápasy, a o vítězi musel rozhodnout až penaltový rozstřel. Byť notně zklamaný český mistr se ale probojoval do Evropské ligy, kde jeho výkon rostl zápas od zápasu.

Souboje Galatasaraye s Kodaní ukázaly, že Sparta rozhodně není bez šance na postup do další fáze. Rozhodně ale nepůjde o jednoduchý dvojzápas. Turci mají tendenci některé týmy podceňovat, a pokud toho Letenští využijí, nemusí nutně jejich cesta skončit v předkole. A i když se Galatasaray zdá jako nejhorší možný soupeř, šance Sparty jsou daleko větší než třeba na San Siru nebo v Lisabonu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz