Hlavní obsah
Sport

Pohodlné vítězství. Sparta však zbytečně riskovala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žongl/Krejza

Spartu čekal v sobotu zápas s Jabloncem a úkol zněl jasně: Naladit se na čtvrteční utkání posledního kola základních skupin Evropské ligy. Na letenský trávník trenér Brian Priske vyslal nejsilnější možnou sestavu. Nebyl to ale příliš velký risk?

Článek

Před týdnem hrála Sparta v Pardubicích a nutno říci, že tam šlo o dosti odlišné podmínky. Tou dobou zasypal celou republiku sníh a Pardubicím se podařilo připravit hřiště pro odehrání soutěžního zápasu. O něco podobného se pokoušela také Olomouc, ale jak to dopadlo, viděli všichni fanoušci české kopané. Sparta v Pardubicích nastoupila v pozměněné sestavě, než s jakou odehrála duel s Betisem, a na její hře to bylo skutečně znát. Nesehranost hráčů z lavičky byla z Pardubic vidět až do Budějovic a letenští jen s velkou dávkou štěstí a zapojením Haraslína a Birmančeviče ve druhé půli brali všechny body.

Mnozí fanoušci očekávali, že se něco podobného bude opakovat i tento týden. Před Spartou nejdůležitější zápas podzimní části sezóny, v tabulce náskok na druhou Slavii, ne zrovna fotbalové podmínky, co se počasí týká, a v hlavě hladké vítězství nad tímto soupeřem ze srpna. Tehdy Sparta nasadila jedenáctku, o které leckterý fanoušek pochyboval. Tým „náhradníků“ se ale chopil své šance a ukázal, že chce hrát o místo v základu. Jablonec totiž přejel 5:1. Ještě dlouho poté se jabloneckým hráčům točila hlava z toho kolotoče, který na hřišti předváděli tzv. hráči druhého sledu.

Hlavní faktor úspěchu: Prázdná marodka

Není to tak dlouho, co se Sparta v této fázi sezóny potýkala s marodkou, která by pohodlně uživila i Thomayerovu nemocnici. Při sobotním zápase s Jabloncem byl jediným zraněným Asger Sørensen, člen základní jedenáctky. Když Brian Priske tvořil sestavu, vzýval snad všechny severské bohy, aby se mu někdo před klíčovým duelem v Limassolu nezranil a nepřidal se tak po bok dánského stopera. A řekněme si narovinu, pokud by se zranil kterýkoliv z obraného tria Vitík, Panák, Krejčí, hodně těžko by se hledala kvalitní náhrada. Minimálně s tím, co má Sparta k dispozici. Ještěže má Vitík tolik rozumu a než by se nechal zranit, nechal si dát červenou kartu.

Zálohu mají letenští variabilnější než obranu, a tak by v případě výpadku Ryneše mohl zaskočit Zelený. V případě zranění Kairinena či Laciho může nastoupit Sadílek. Jak ale nahradit Preciada, kterému Wiesner s Mejdrem nesahají ani po kolena? Preciado se dostává do velmi dobré formy, roste zápas od zápasu a jeho případná absence by mohla být znatelná. Sparta pojede na Kypr s myšlenkou na postup do další fáze Evropské ligy. Zcela jistě se nechce spokojit jen s Konferenční ligou, či dokonce s jarem bez pohárů, a proto bych očekával Preciada, která má podporu útoku v krvi, na place i ve čtvrtek.

A teď to nejhorší. Dokáže si některý z fanoušků Sparty vůbec představit, že by se zranil Haraslín nebo Birmančevič? V současné době není dostatečně kvalitní náhrada za tyto dva křídelníky a to si můžeme o Karabcovi s Peškem myslet, co chceme. Všem sparťanům muselo řádně zatrnout v 54. minutě, kdy Haraslína šlapákem fauloval jablonecký Štěpánek. Zranění některých z těchto dvou křídelníků by pro Spartu mohlo být ve čtvrtek osudové. Ta samá situace potom platí u Jana Kuchty, který sice nedává tolik branek, kolik by se od něj čekalo, ale odvádí hodně černé práce a připravuje tak prostor právě pro svoje křídla.

Kvalita až na Limassol

S pokorou a se vší úctou k Jablonci, který předváděl velmi sympatickou hru i za stavu 3:0. Nevzdal se a statečně se rval s lídrem Fortuna ligy. Na tým hrající na úrovni skupiny o udržení však musí Spartě stačit hráči, kteří pravidelně v základu nehrají. V takovýchto zápasech lze očekávat tvrdou hru soupeře, který nemá tak technicky vybavené fotbalisty. Navíc náhradníci mohou dostat šanci ukázat, co v nich je. To jim může pomoci zvednout sebevědomí a touhu prosadit se do základní sestavy. Jejich nasazení umožní zvýšení konkurence v týmu a předně ochrání nenahraditelné hráče základní sestavy.

Současná Sparta nemá tak široký kádr, nebo spíš tak kvalitní náhradníky, aby dokázali plnohodnotně zastoupit hráče, jako jsou Haraslín, Birmančevič, Panák nebo Krejčí. Ztráta v duelu s Jabloncem by nebyla tak katastrofální jako ztráta s Arisem. V lize je spousta zápasů do konce sezóny. Zápas s Limassolem může být v evropských pohárech poslední

I únava může rozhodnout

Celá řada hráčů základní jedenáctky má za sebou množství zápasů v lize, Evropské lize, domácím poháru či reprezentaci. Stěžejní články základní sestavy mají v nohách přes 30 soutěžních zápasů a před reprezentační přestávkou bylo na většině z nich vidět, že melou z posledního. Bohužel nejsme v Premier League, kde jsou hráči zvyklí hrát ostré zápasy dvakrát týdně. Únava na některých hráčích je prostě znát a snad se zápas s Jabloncem nepodepíše tímto stylem i ve čtvrtek v Evropské lize.

Pod tíhou všech faktorů se může zdát, že nasazení top sestavy byl skutečně risk. Nezbývá než věřit, že realizační tým ví, co dělá. Věřit, že ve čtvrtek vyběhne na hřiště opět ta nejlepší sestava, a to v plné síle a plném zdraví a zajistí si postup do pohárového jara. Fanoušci Sparty nepočítají s ničím jiným než s postupem do jarních bojů. Ať už budou v lize Evropské nebo Konferenční, doufejme, že se na hráčích nepodepíše únava nebo šrámy ze sobotního duelu. Velké změny v sestavě očekávat nelze, ale Priske již několikrát ukázal, že ví, co dělá, a že je třeba mu věřit, ač my fanoušci si myslíme něco jiného.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz