Hlavní obsah
Sport

Předpověď: Titul zůstane v Praze. Poháry si rozdělí Slovácko a Plzeň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žongl / Jager

Již za necelý měsíc odstartuje jarní část letošního ročníku FORTUNA: LIGY, kde jsou již po podzimní části karty jasně rozdané.

Článek

S určitou mírou nadsázky lze tvrdit, že obraz současného umístění v ligové tabulce by klidně mohlo reflektovat postavení, na kterém se týmy z první čtyřky budou nacházet i v létě letošního roku.

Řekněme si to upřímně. Pokud oba pražské celky neprojdou v důsledku působení v evropských pohárech ligovou krizí, zapojí se na přímo do boje o titul samostatně. Před startem jarní části se totiž třetí Plzeň nachází na třetí příčce s desetibodovou ztrátou na druhou Slavii, k tomu ztrácí dalších pět bodů na loňského mistra, Spartu, která má však odehráno o jeden soutěžní duel navíc.

Pokud by tedy Plzeň chtěla alespoň teoreticky pomýšlet na mistrovské vavříny, musela by jarní částí a následnou nadstavbou prolétnout bez ztráty kytičky. Tato teorie se však díky ne tak silnému kádru a klopýtání se slabšími soupeři nachází na hraně utopie. Nicméně Plzeň nijak zvláště oproti podzimní části neoslabila, spíše naopak. V konečném důsledku je pro Plzeň odchod Jindřicha Staňka do Slavie spíše výhrou, neboť díky tomuto odchodu se může konečně naplno předvést ve viktoriánském dresu Martin Jedlička, který ve Staňkových kvalitách rozhodně nezaostává. Navíc do klubu přišel ze Slovanu Lukáš Červ a oklikou přes Slovácko Matěj Valenta ze Slavie. Oba mohou hrát v konečném důsledku velkou roli.

Slovácko tlaku dotírajících týmů odolá

Stejně bodů jako Plzeň má i Slovácko, jež má jednozápasový náskok. O sedm, respektive osm bodů dozadu se nachází Sigma, Baník a Mladá Boleslav. Tyto tři týmy budou v boji o evropské poháry pro klub z uherského hradiště dozajista největšími konkurenty. Z hlediska zkušeností a vyrovnanosti výkonů by to však pro Slovácko neměl být až zas tak velký problém.

Slovácko se sice během jarní části bude muset vypořádat s odchodem klíčového hráče Valenty, avšak potřebnou naději k udržení podzimních výsledků jim dodává příchod Patrika Blahúta ze slovenské komety Podbrezové. Zajímavé bude rozhodně sledovat Maria Kvasinu, jenž přišel z tureckého Goztepe, který sice vinou zranění na podzim moc neodehrál, nicméně jeho statistiky z minulého soutěžního ročníku rozhodně nejsou k zahození.

Pro Slovácko hraje navíc do karet i fakt, že ani jeden z dotírajících týmů nijak závratně neposílil. Jako největší hroznu pro družinu Martina Svědíka bych jednoznačně viděl olomouckou Sigmu. Ta sice přišla o Ondřeje Zmrzlého, kterého si vyhlédla Slavie, nicméně parta okolo Václava Jílka má stále dost kvalit na to, aby Plzeň i Slovácko dostatečně potrápila. Pokud navíc nalezne Lukáš Juliš formu z úvodních kol podzimní části, může být boj o poháry ještě dramatickou záležitostí.

Sparta, nebo Slavia? Čeká nás velkolepý boj

Pokud bylo loňské titulové zápolení obou pražských celků zajímavé, to letošní to dalece předčí. Současný bodový rozdíl mezi tuzemskými giganty udává číslovka pět. Slavii však ještě chybí dohrávka se Zlínem, což by měla být pro sešívané povinná výhra. Pro tyto účely tudíž budeme pracovat s dvoubodovou ztrátou, čemu se rovná jeden nevydařený zápas. Rozdíl je tedy mezi Spartou a Slávií opravdu nepatrný.

Co se týče faktorů ovlivňující ligovou výkonnost, je na tom lépe Slavie. Sparta totiž svou jarní evropskou pouť začíná o čtyři týdny dříve. Navíc své první jarní kolo odehraje v Karviné, která umí být na začátku každé půlsezóny velmi nevyzpytatelná. Může se tak klidně stát, že po prvním týdnu jarní části bude ve vedení právě Slavie.

Naopak z rozlosování jarní části může být o trochu spokojenější Sparta. Ta totiž odehraje derby na svém domácím stadionu. Oba týmy pak shodně zamíří do Plzně, která je stále pro ně největší hrozbou, co se týče ztráty bodů.

Posily ano, výprodej ne

Pokud nebudeme brát v potaz odchody hráčů, kteří strávili podzimní část v jiném klubu, tak ani jeden z nejžhavějších kandidátů na titul nijak neoslabil. Otazník pouze zůstává u Ladislava Krejčího, kterého vábí La Liga. Pokud by se tak stalo, byla by to pro Spartu obrovská trhlina v titulových plánech. Odchod lídra mužstva je totiž vždy obrovský problém.

Co se týče doplnění kádru, tak ani jeden pražských „S“ nezahálel. Kádr letenských doplnil útočník Indrit Tuci a norský špílmachr Markus Solbakken. Zejména druhý jmenovaný byl pro sparťanské fanoušky vytouženým přestupem. Jak si však povede v jiné zemi zůstává otazníkem.

Slavia dotáhla přestup očekávaný přestup Jindřicha Staňka, který by se měl stát novou jedničkou a také příchod Ondřeje Zmrzlého. Velkým překvapením také byl příchod velkého talentu Malicka Dioufa. Oproti Spartě však Slavia nijak neposílila na pozici hrotového útočníka, kde je neustále tlačí bota.

Pokud bych měl vznést svůj soukromý tip na letošního vítěze z informací k dnešnímu dni, titul bude opět slavit Sparta. Pokud se totiž dobře zapracují zimní posily, stane se Sparta ještě daleko silnější, než na podzim. Nicméně ještě stále je přestupové okno otevřené a jeden příchod či odchod může diametrálně zamíchat ligovými kartami.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz