Hlavní obsah

Preview: Mírným favoritem v derby je Slavia, stát se ovšem může cokoliv

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Žongl - Jindřich Jager

Nejslavnější české derby je tady. Již v neděli se prozatím vedoucí tým prvoligové tabulky Slavia utká na domácí půdě s rivalem z Letné. Sparta určitě bude chtít za každou cenu bodovat, protože ztráta šesti bodů by pro ní už nebyla nic dobrého.

Článek

A to přesto, že jsme v podstatě stále v začátku sezony. Ještě nás čeká spoustu zápasů, ani jedno z pražských S ovšem nebude příliš hodně ztrácet. Každý bod je tak pro ně důležitý. A Sparta momentálně po posledním kole ztrácí na sešívané hned tři.

Dvě remízy v evropských pohárech, každá úplně jiná

V prozatím posledním zápasu evropských pohárů oba týmy remizovaly, každý však s trochu jiným obrazem hry i spokojeností s výsledkem. Zatímco Sparta získala cennou výhru ve Stuttgartu, při níž se většinu druhého poločasu bránila, Slavia byla s domácí remízy nad Ajaxem spíše zklamaná. A to i přesto, že značnou část druhého poločasu tvořila hru právě ona.

Hned na začátku ovšem svou rotací ukázala, jak moc je pro ni derby důležité. A není se čemu divit. Vítěz letošního ročníku Chance Ligy poputuje přímo do Ligy mistrů. V případě výhry Slavie by k tomu měli sešívaní o něco blíže, i když je sezona stále ještě dlouhá.

Slávisté jsou ve větším laufu a formě

Slávistům navíc bude výhodou nejen domácí prostředí. Celkově momentálně v ideální sestavě působí o něco lepším dojmem. Skvěle se totiž rozehráli Diouf i Provod. Oscar předvádí své umění na plný plyn a velice dobře funguje i obrana. I když se momentálně nemůže spolehnout na Igoha Ogbua, David Zima ho zatím dokázal nahradit. Bude to ovšem stačit na derby?

Velkým žolíkem pro zápas se Spartou by mohl být Tomáš Chorý, který je zatím velice platným hráčem. Dokáže vybojovat spousty soubojů a připsal si už i několik důležitých gólů. Momentálně je jednoznačnou jedničkou v útoku.

Sparťané chybují v obraně a minimálně částečně pocítí odchody

Oproti tomu Sparťané jsou na tom lehce odlišně než v minulé sezoně. Derby pro ně bude velkou zkouškou. Odešli trenér Priske, Ladislav Krejčí i Jan Kuchta. Posledního jmenovaného sice skvěle nahradil Olatunji, ale jeho spoluhráč Birmančevič se zatím tolik nechytil. K výkonům z dřívější doby to má hodně daleko. Uvidíme, jestli nastoupí a prosadí se některá ze zahraničních ofenzivních posil Krasniqi/Rrahmani.

Podstatně méně pevně oproti rivalům působí i obrana. Stačí si vzpomenout na utkání se Sigmou Olomouc. Vitík, Panák i Zelený určitě jsou skvělí hráči, ale častěji než Slávisté se dopouštějí chyb. Svědčí o tom i statistika obdržených branek. Zatímco na straně Slavie je v ligové soutěži pouze jedna, sparťané už dostali devět gólů.

Souboj brankářů Kinský – Vindahl

V souboji brankářů je to vlastně poměrně obtížné měření. Kinský sice vytahoval daleko méně míčů ze své sítě, měl ovšem i podstatně méně práce. Oproti tomu Peter Vindahl se postupně dostal do formy a dokázal v zápasech vytáhnout nejeden skvělý zákrok. I z Kinského ovšem čiší jistota a zejména vzhledem k rozehrávce je to pro sešívané velký krok dopředu.

Zdroj: Lukáš Loužecký

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz