Hlavní obsah
Sport

Priske a Feyenoord aneb Sparta v problémech

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Matěj Krejza/Žongl

O možném odchodu Briana Priskeho ze Sparty se toho v posledních dnech napsalo hodně. Dle posledních zpráv by pro něj měla být přichystána smlouva v nizozemském Feyenoordu a čeká se už jen na to, zda Sparta kývne na vylepšenou nabídku.

Článek

Pro samotného trenéra by to znamenalo obrovský krok kupředu. Pro Spartu ale celou řadu komplikací.

Letenští zažili druhou velmi úspěšnou sezónu pod vedením dánského kouče, a tak není divu, že se týmy z lepších lig poohlížejí nejen po jejich hráčích, ale také po trenérském týmu. Zatímco s odchodem Ladislava Krejčího se už počítalo v průběhu jara, u ostatních hráčů se na pořádné nabídky teprve čeká. Sparta ale není tým, který by mohl odolat nabídkám vyšším než deset milionů euro. Přeci jen ekonomická stránka je důležitou součástí rozvoje. Vedle hráčských opor ale může letenský celek přijít také o to nejcennější, a tím je Brian Priske.

Zachránce ze severu

Příchod dánského lodivoda sebou nesl mnoho nejistoty. Sparta měla zkušenosti se zahraničním koučem pouze v případě Andrea Stramaccioniho. Jak jeho mise dopadla, to je terčem posměšku od jejich rivalů a noční můrou všech sparťanů. I proto zvěsti o kouči přicházejícím z Antwerp budily rozpaky. Ty se ale ukázaly jako mylné a Brian Priske se svým týmem dokázal to, co se nepodařilo celému zástupu jeho předchůdců.

Před jeho příchodem Sparta dlouhou dobu tápala jak herně, tak výsledkově. Pryč byly časy, kdy se prala se Slavií o první místo. Vždyť poslední titul před příchodem Briana Priskeho urvala v sezóně 2013/2014. Od té doby se na lavičce Pražanů vystřídalo 13 trenérů, kteří nebyli schopni dosáhnout kýženého cíle. Až přišel on. Trenér, který dovedl dánský Mydtjylland hned ve své první sezóně k domácímu titulu, a dokázal s týmem postoupit do milionářské Ligy mistrů. Trenér, který si i s dalším týmem, který vedl, zahrál evropské poháry, když Royal Antwerp FC provedl základní skupinou Evropské ligy.

Ač jeho start ve Spartě dopadl hrůzostrašně, když ostudně vypadl ve druhém předkole Evropské konferenční ligy s Vikingem Stavanger, v následujících měsících dokázal s týmem udělat divy a dovést jej k třicátému sedmému a následně i třicátému osmému titulu v jeho historii. A jako třešničku na dortu přidal osmifinále Evropské ligy a souboj s anglickým gigantem Liverpoolem.

Psycholog bez náznaku stratéga

Brian Priske se ukázal jako správný muž na správném místě. Co jej v letenském působení nejvíce zdobilo, byl fakt, že dokázal pracovat především s psychikou svých svěřenců. Od Pavla Vrby, který trénoval Spartu před jeho příchodem, převzal de facto totožnou sestavu. Na rozdíl od svého předchůdce ale dokázal zkrotit temperament Lukáše Haraslína, naordinovat týmu vítěznou mentalitu i vytvořit ze skupiny individualit tým. A to je ten důvod, proč jej fanoušci na Letné milují.

Sám Priske si sestavil tým asistentů podobného ražení, a do té doby nesourodá parta jedinců začala působit neskutečně týmově. Milovník čísel a statistik, ale také pokory a respektu. Kombinace těchto vlastností dokázala pozvednout tým, který se utápěl ve vlastní nemohoucnosti a bezradnosti.

Co mu však k dokonalosti chybělo, byla schopnost strategického a taktického uvažování směrem na hrací plochu. Priske Spartě naordinoval vedle vítězné mentality rozestavení se třemi stopery a třemi útočníky, a s tím dokázal odehrát dvě sezóny. Striktně se držel svého přesvědčení, že tato taktika je nejlepší, a v určitých chvílích nedokázal reagovat na hru soupeře například změnou rozestavení či stylu hry. Jediným náznakem taktiky bylo několik zápasů, kde od začátku nechal sedět nejlepší hráče, aby je ve druhé půli vyslal na vysíleného soupeře. S trochou nadsázky se tak dá říci, že pokud by v sestavě neměl nadstandardně kvalitní hráče, mohl by výsledek vypadat jinak, a fanoušci by dnes neplakali z důvodu jeho odchodu.

Hororové léto pro Spartu

Feyenoord je destinace, kterou je těžké odmítnout. Odtud se chodí do velkého fotbalu. Odtud vede cesta do Anglie a dalších významných fotbalových lig a není se tak čemu divit, že Brian Priske o tento přestup stojí. Je ambiciózní, což vyžaduje i od svých svěřenců, a to ho do Nizozemska táhne. A i když je Brian Priske charakterním a loajálním člověkem, je třeba pochopit, že se chce dále rozvíjet. A možná budou jednou sparťanští fanoušci hrdí na to, že jejich hráče trénoval kouč, který vede Manchester či Liverpool.

To ale nic nemění na faktu, že Spartu čeká nejhorší přestupní období za poslední roky. Přijít o trenéra, který vám udělal dva tituly, to není nejlepší zakončení sezóny. Vedle toho jistě odejde kapitán Ladislav Krejčí do Girony, a dá se očekávat zájem také o Jana kuchtu, Lukáše Haraslína či Veljka Birmančeviče. A to vše před nejdůležitější sezónou posledních let. Vždyť vítěz příštího ročníku ligy nastupuje přímo do hvězdné Ligy mistrů.

Je až krajně nepravděpodobné, že by Sparta zalovila v českém rybníčku a zkusila přivést českého trenéra. Tato cesta se jí v minulosti ukázala jako nesprávná, a tak i nyní lze očekávat, že v případě odchodu Priskeho bude hledat v zahraničí. Sparťanským fanouškům tak nezbývá nic než doufat, že Tomáš Rosický počítal s variantou přestavby celého týmu, a to včetně realizačního, a má již vyhlídnutého nástupce trenéra, který navždy zůstane v letenských srdcích jako ten, který vrátil Spartě hrdost a respekt.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz